Bierviltje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Voorbeeld van een bierviltje op tafel en met een glas er op

Een bierviltje is een kaartje gemaakt van viltpapier dat in cafés gebruikt wordt om een glas op te zetten. Zo wordt de tafel niet nat door vocht dat door morsen, condensatie of schoonspoelen aan het glas hangt. Een bierviltje is meestal bedrukt met reclame voor bier of andere drank die in het café geschonken wordt. Een bierviltje heeft een straal van exact 107 millimeter.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De voorlopers van het bierviltje waren porseleinen of aardewerken onderzetters. Het bierviltje van houtpulp werd in 1892 gedeponeerd door Robert Sputh uit Dresden. Het productieproces werd in 1903 geperfectioneerd door Casimir Otto Katz. Deze industrieel gebruikte sparren, waarvan de lange vezels een hoog absorberend vermogen hebben. Aan dat productieproces veranderde weinig tot in 1960 een Finse maatschappij het crèmeachtige karton met een laag pure witte cellulose bedekte. Hierdoor namen zowel de bedrukbaarheid als het absorberend vermogen van het viltje toe (Het bierschuim dringt door het cellulose in het karton en wordt daar vastgehouden).[2][3] In het verleden werden bierviltjes altijd in een vaste vorm geleverd; ze waren altijd rond en hadden een vaste grootte. Tegenwoordig is de bierviltproducerende industrie inventiever en worden bierviltjes in allerlei soorten en maten geleverd. Ook het gebruik van viltjes is door de jaren heen wat uitgebreid. Soms houden bierbrouwerijen of andere reclamemakers acties (bijvoorbeeld zelf slogans verzinnen) waarbij het bierviltje als deelnemersformulier gebruikt kan worden (men wordt dan wel verzocht droge viltjes te gebruiken).

Voor sommige mensen zijn bierviltjes een verzamelobject. Ook zijn er meerdere spelletjes met bierviltjes. Dit zijn meestal behendigheidsspelletjes, waarbij het de bedoeling is dat met een bepaalde handbeweging het viltje een vooraf bepaalde plek bereikt, zoals op een glas.

Zie ook[bewerken]