Fanta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fanta-reclame in Japan

Fanta is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Fanta is vooral bekend als een sinaasappeldrank met koolzuur (Fanta Orange), maar er bestaan tal van andere smaken, al dan niet met koolzuur. Te noemen zijn onder andere: Mandarin, Fruit Twist, Lemon, Skwizz, Shokata, Apple, Strawberry en Pink Kiss. Veel van deze smaken zijn ook in light-versie beschikbaar. In Nederland kent Fanta de volgende smaken: Orange, Pomelo, Red Fruit, Cassis, Exotic, Lemon en Mezzo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Fanta ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1940, in het Duitse Essen toen Coca-Cola Duitsland niet meer aan de juiste ingrediënten voor Coca-Cola kon komen en daarom een vervangende frisdrank volgens eigen receptuur ging maken. Omdat contact met het hoofdkantoor van Coca-Cola in Atlanta niet mogelijk was, is Fanta ontwikkeld zonder toestemming of overleg.[1] De naam werd in een brainstormsessie bedacht als verkorte vorm van het Duitse woord Fantasie. In 1941 werd Fanta geregistreerd als een Duits merk.[2] Na de oorlog zijn de merknaam en het recept van Fanta overgedragen aan het hoofdkantoor. Ook in Nederland is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Coca-Cola-fabriek in Amsterdam een product onder de naam Fanta op de markt gebracht. Het Nederlandse recept was op basis van vlierbessensap.[3] Alle naoorlogse frisdranken die onder de merknaam Fanta zijn uitgebracht hebben niets meer van doen met deze oorspronkelijke varianten uit de oorlog.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

Concurrent PepsiCo bezit eveneens een merk waaronder een reeks van frisdranken met vruchtensmaak wordt uitgebracht: Mirinda. In Frankrijk is The Coca-Cola Company, drie maanden nadat de Franse overheid rebaudioside A officieel toestond als zoetstof, als eerste ertoe overgegaan om een Fanta-variant met dit stevia-ingrediënt te gaan zoeten.[4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fanta van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.