Fanta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fanta 1500ml.jpg

Fanta is een koolzuurhoudende frisdrank van The Coca-Cola Company. Fanta is vooral bekend als een sinaasappeldrank met koolzuur, maar er zijn diverse varianten in verschillende smaken zoals Orange, Mandarin, Fruit twist, Lemon, Skwizz lime light, Orange light, Lemon light, Shokata, Apple, Strawberry (Midden-oosten) en Pink Kiss light. In Nederland heeft Fanta ook nog de smaken Pomelo, Red fruit, Cassis, Exotic en Lemon (ook in de Zero-variant).

Fanta ontstond in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog in Essen (Duitsland) toen Coca-Cola Duitsland niet meer aan de juiste ingrediënten voor cola kon komen en daarom een eigen variant maakte. Omdat het niet mogelijk was om contact te leggen met het hoofdkantoor, is Fanta ontwikkeld zonder toestemming of overleg.[1] Tot ongeveer 1941 ontving Coca-Cola Duitsland overigens nog originele ingrediënten uit de VS, ondanks het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939. Na de oorlog is het recept overgedragen aan het hoofdkantoor.

Fanta wordt tot op de dag van vandaag geproduceerd. Concurrent PepsiCo heeft zoals bij alle drankjes van Coca-Cola ook hier een tegenhanger, Mirinda. Vrumona, een bekende Nederlandse frisdrankproducent, heeft hier ook een tegenhanger van, Sisi.

In Frankrijk is The Coca-Cola Company, drie maanden nadat de Franse overheid rebaudioside A officieel toestond als zoetstof, als eerste ertoe overgegaan om een Fanta-variant met dit stevia-ingrediënt te gaan zoeten.[2]

Externe links[bewerken]