Nolet Distillery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nolet Distillery
Voorhaven, Schiedam-8219.jpg
Oprichting 1691
Sleutelfiguren Carel Nolet (CEO)
Carel Nolet jr. en Bob Nolet
Hoofdkantoor Hoofdstaat 14
Schiedam
Werknemers 75 (Nederland); 75 (Verenigde Staten, Californië) (2005)
Producten alcoholische dranken
Omzet € 60,1 miljoen (2016)
Website http://www.noletdistillery.com/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Nolet Distillery B.V. is een Schiedamse jeneverstokerij, die sinds de oprichting in 1691 in handen is van de familie Nolet.

Geschiedenis[bewerken]

De jeneverstokerij werd in 1691 door Joannes Nolet (1638–1702) opgericht. Hij experimenteerde bij het stoken met kruiden en specerijen. De recepten hiervan gaf hij door aan zijn zoon Jacobus (1682–1743), die aandelen voor graanmolen De Star kocht en daarmee was voorzien van een goede graantoevoer. Jacobus' zoon Joannes (1712–1772) voerde tal van verbeteringen in het bedrijf door, zoals nieuwe apparatuur en een verbeterde infrastructuur. De komende generaties breidden het bedrijf uit door aankopen van grond en aandelen in nabij gelegen molens. Tijdens de industrialisatie maakte door stoom aangedreven apparatuur een vereenvoudiging van de productie mogelijk. Joannes Nolet (1867–1934) besloot om ten behoeve van de Amerikaanse afzet een distilleerderij in Baltimore op te richten. Hoewel het een succes bleek,[1] moest vanwege de drooglegging de productie worden gestaakt.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland van de veertig jeneverstokerijen nog maar enkele over, waaronder Nolet. Carolus Nolet is de huidige eigenaar van het bedrijf en introduceerde nieuwe producten, zoals Ketel 1 jenever[2] en Ketel One in de varianten Wodka, Citroen en Oranje voor de Verenigde Staten, Nolet’s Finest Gins en Ketel 1 Matuur. In 2018 werd Ketel One Botanical in de Verenigde Staten geïntroduceerd, op vodka gebaseerd met een alcoholpercentage van 30% te verkrijgen in de varianten Peach&Orange Blossom, Cucumber&Mint en Grapefruit&Rose. Carolus Nolet breidde vanaf 1980 het bedrijf uit met nieuwe apparatuur. In 2005 liet hij de hoogste stellingmolen ter wereld, de Nolet, bouwen als blikvanger en opwekker voor elektrische energie voor het bedrijf, en voor de ontvangst van buitenlandse gasten. Sinds 2008 werkt het bedrijf samen met het Britse Diageo.

Het bedrijf is ondergebracht in een besloten vennootschap en bezit een aandeel in Bols van 25%.[3]

Trivia[bewerken]

Een telg uit de familie Nolet, Hubertus-Sigismundus (1787–1818), richtte samen met zijn zwager en drankenhandelaar Dominicus Blankenheym (1797–1872) in Rotterdam de distilleerderij en likeurstokerij Blankenheym & Nolet aan de Zalmhaven op.[4] De producten worden nog steeds onder de naam Blankenheym verkocht. In 1970 is het bedrijf overgenomen door de firma Lucas Bols.[5]