Bloody mary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over de drank. Voor andere betekenissen, zie Bloody Mary (doorverwijspagina).
Een bloody mary

Een bloody mary is een gemixte drank, hoofdzakelijk bestaand uit tomatensap en wodka.[1] Een extra luxe mix bevat ook limoensap. Voor de smaak worden vaak nog enkele druppels worcestersaus en tabasco toegevoegd en wat peper. Als 'roerstaaf' wordt vaak een stengel bleekselderij gebruikt.

De verhoudingen in een glas bloody mary zijn als volgt: drie delen wodka, zes delen tomatensap en (eventueel) een deel limoensap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze cocktail zou rond 1920 voor het eerst zijn gemixt, in Harry's New York Bar te Parijs, en werd destijds vanwege zijn rode uiterlijk 'Bucket of Blood' genoemd, later 'Red Snapper'. De oorsprong van de huidige naam is niet zeker. De bloody mary zou zijn genoemd naar de 16e-eeuwse koningin Maria I van Engeland, die vanwege haar zware vervolging van protestanten de bijnaam "Bloody Mary" had. George Jessel beweerde echter dat hij de cocktail had genoemd naar een vriendin, Mary Geraghty.[2] Ook wordt wel verondersteld dat de naam een verwijzing is naar Mary Welsh, de echtgenote van Ernest Hemingway.[3]

Zie de categorie Bloody Mary van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.