Vlag van Brabant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Brabant
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van Brabant
Details
Verhouding 2:3
Uitgebruikstelling 1 januari 1995
Kleuren Zwart
Geel
Rood
Jurisdictie Brabant
Overige vlaggen
Wapen van Brabant
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De voormalige Belgische provincie Brabant had geen vlag die officieel dienstdeed als vlag van Brabant. Officieus gebruikte men echter een vlag die als een banier gemodelleerd was naar het provinciale wapen. Voor de hoogte-breedteverhouding houdt men zowel 2:3 als 1:1 (vierkant) aan.

De vlag bestaat uit een gele leeuw met rode tong en nagels op een zwart veld. De leeuw is gebaseerd op de Brabantse leeuw van het Hertogdom Brabant evenals de kleuren van de Belgische vlag.

De provincie werd op 1 januari 1995 opgeheven en gesplitst in de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vlag is daardoor als provincievlag komen te vervallen.

Oorsprong van de leeuw[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste hertog van Brabant die een leeuw als heraldisch symbool gevoerd schijnt te hebben was Godfried met de Baard. Godfried, toen al graaf van Leuven, kreeg het gebied in 1106 in leen en voerde de leeuw in zijn vaandel. Hendrik I ging later in de twaalfde eeuw deze leeuw in zijn wapen voeren. Of de leeuw en het schild toen al dezelfde kleuren hadden is niet bekend. De eerste twee bronnen die daar ongeveer gelijktijdig over spreken stammen uit het midden van de dertiende eeuw en geven beide een leeuw van goud op een veld van sabel. Dit zijn de wapenrol Bigot en het geïllustreerde Liber Additamentorum. In de veertiende eeuw werden, zoals toen gebruikelijk raakte, de nagels en de tong keel gekleurd. Sindsdien is het wapen niet meer veranderd. Wel ontstond er later, tijdens de Bourgondische en Habsburgse overheersing, controverse over het gebruik van het wapen. De hertogskroon werd gewoonlijk weggelaten, omdat het gebied niet meer zelfstandig was.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]