Wapen van Bremen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Bremen
Groot wapen van Bremen
Versies
Middelwapen van Bremen
Middelwapen van Bremen
Klein wapen van Bremen
Klein wapen van Bremen
Details
Wapendrager Vrije Hanzestad Bremen
Helmteken Een vijdelige bladkroon
Schild Rood met een zilveren sleutel
Schildhouders Twee gouden leeuwen
Grond Gouden voetstuk
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

Het wapen van Bremen wordt als volgt omschreven:

Het wapenschild van de Vrije Hanzestad Bremen toont een zilveren sleutel op een rood schild. De sleutel is het attribuut van Simon Petrus, de beschermheilige van de Dom van Bremen, en werd voor het eerst vertegenwoordigd in het zegel van de stad Bremen in 1366, na de bevrijding van de bezetting door prins-aartsbisschop Albrecht van Brunswijk-Lüneburg, en werd later het belangrijkste onderdeel van het wapen van de stad.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen verleend door Napoleon Bonaparte in 1811

Het wapen werd in 1811 door Napoleon Bonaparte officieel bevestigd. Dit is het enige wapen met de historische kleuren van Bremen. De drie bijen zijn afgeleiden van het Napoleontische rijk als onderdeel van de traditie van de Franken. Ze staan symbool voor de Franse idealen over onsterfelijkheid en wedergeboorte. Het was dan ook een grote eer toen Napoleon de bijen aan de stad schonk, in de rode en gouden kleuren van zijn familie.

Voor en na het Napoleontische tijdperk, vanaf de 16e eeuw, waren de rode en witte kleuren van de Hanzesteden belangrijker. In deze tijd werd het schild ondersteund door engelen, maar vanaf 1568 werden ze vervangen door leeuwen. In 1617 werd een helm toegevoegd, maar deze maakte nooit officieel deel uit van het wapen. De kroon op het wapen dateert uit de late 16e eeuw.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]