Zeeverkenners

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg Portaal Scouting
Wachtschip RAMBONNET met lelievletten langszij in de Brabantse Biesbosch.

Zeeverkenners of waterscouts (ook wel seascouts, zeescouts) is een specialisatie binnen scouting. Zeeverkenners, jongens en meisjes van 10 tot 16 jaar, maken deel uit van zelfstandige waterscoutinggroepen.

Het zeeverkenners scoutingprogramma is hetzelfde als van alle andere scouts, maar de nadruk ligt natuurlijk bij het zeilen en aanverwante technieken. Zeeverkenners volgen het landelijke CWO-opleidingsprogramma dat ook door de meeste zeilscholen gebruikt wordt.

De naam waterscouting ontstond toen in 1970 de Wesselgroep in Vlaardingen een naam moest verzinnen voor de gemengde zeeverkennerswacht. Het was de eerste groep in Nederland met een gemengde welpenhorde waaruit een gemengde zeeverkenners en -sterswacht voortkwam.

In Nederland vaart men over het algemeen in de speciaal voor waterscouting ontwikkelde lelievletten. Dit zijn stalen roei-, wrik- en zeilvletten. Een gemiddelde vlet weegt iets meer dan 600 kilogram en elke boot is handgemaakt. Het is mogelijk om vletten als bouwpakket of als gereed geheel te kopen. De Lelievlet is een standaard zeilklasse en is gebaseerd op een Beenhakker roeivlet met een sloepentuig (fok en gaffelzeil).

In België wordt veelal met houten zeilsloepen gevaren, naast lelievletten gebruikt. Sommige groepen (vooral Antwerpse) maken gebruik van gieken & longboats. Voor de jongere speltakken worden Optimisten gebruikt.

Er zijn verschillende regionale en nationale wedstrijden voor lelievletten. Zo zijn er o.a. de regionale kwalificaties voor het Nederlands Kampioenschap. Het Nederlands Kampioenschap vindt elk jaar plaats bij de Nationale Scoutingzeilschool te Harderwijk. Naast nationale wedstrijden zijn er ook andere grote wedstrijden. De Kaagcup Zeilwedstrijden op de Kagerplassen bij Leiden zijn bijvoorbeeld erg groot. Meer dan 300 vletten strijden dan om de eerste plek én de Kaagcup.

Het groepshuis, de locatie vanwaaruit de activiteiten worden georganiseerd, kan vast of varend zijn. In het laatste geval spreekt men van een wachtschip. Binnen Scouting Nederland zijn meer dan 50 wachtschepen langer dan 15 meter in gebruik.[1]

Vooral landen met een uitgebreide kust en een maritieme traditie zoals Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Nederland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten hebben een sterke seascouts speltak. In landen zoals Duitsland daarentegen is de zeepadvinder niet erg bekend.

Bekende zeescouts waren de Britse koningin Elisabeth II, haar zuster Margaret, de Nederlandse koningin Beatrix en haar zuster Irene.

de Britse koningin Elisabeth II in het uniform van een waterpadvindster

Kampen[bewerken | brontekst bewerken]

Om de vier jaar wordt het Nationale Waterkamp (Nawaka) van Scouting Nederland georganiseerd, waar groepen gezamenlijk een zomerkamp hebben (circa 4500 deelnemers). Daarnaast bestaan het een Noordelijk Waterkamp (NoWaKa), Zeeuws WaterKamp (ZeWaKa), in Midden-Nederland het Zuidwal Waterkamp (Zuwaka) en in Friesland is uit onvrede over het NoWaKa een eigen waterkamp ontstaan: EUSK. In België wordt om de 2 jaar de "Blauwe Wimpel" georganiseerd: dit is een vriendschappelijke wedstrijd tussen verschillende zeescoutsgroepen van FOS Open Scouting en Scouts & Gidsen Vlaanderen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Scouting ships van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.