Delta (letter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De hoofdletter en kleine letter delta.
Grieks alfabet
Α α alfa Ν ν nu
Β β bèta Ξ ξ xi
Γ γ gamma Ο ο omikron
Δ δ delta Π π pi
Ε ε epsilon Ρ ρ rho
Ζ ζ zèta Σ σς sigma
Η η èta Τ τ tau
Θ θ thèta Υ υ ypsilon
Ι ι jota Φ φ phi
Κ κ kappa Χ χ chi
Λ λ lambda Ψ ψ psi
Μ μ mu Ω ω omega
Verouderde letters
Digamma uc lc.svg digamma Qoppa uc lc.svg qoppa
Stigma uc lc.svg stigma Sampi uc lc.svg sampi
Heta uc lc.svg heta Sho uc lc.svg sho
San uc lc.svg san

De delta (hoofdletter Δ, kleine letter δ, Grieks δέλτα) is de vierde letter van het Griekse alfabet. δ' is het Griekse cijfer voor 4, δ voor 4000.

De delta werd in het klassiek Grieks uitgesproken als een //, zoals in droom, maar in het modern Grieks klinkt zij als /ð/. Om de klank d̪ weer te geven schrijft men in het moderne Grieks ντ.

Gebruik[bewerken]

De naam rivierdelta komt van het feit dat deze meestal de vorm van een Δ heeft.

In de wiskunde is de Δ het symbool van een driehoek.[bron?]

In de fysica wordt deze letter gebruikt om een hoek aan te duiden. Een verandering van een grootheid wordt aangeduid met Δ grootheid (bijvoorbeeld een temperatuurverschil: ΔT). Soms wordt hierbij "delta" ook wel uitgeschreven, zoals in delta v in de astrodynamica.

In de chemie wordt de kleine letter delta gebruikt om in een structuurformule de lading van een bepaald atoom aan te geven. Dit wordt gedaan met klein letter delta, gevolgd door respectievelijk een -teken of een + teken. De lading van het atoom heeft te maken met de mate waarin de atomen aan het elektronenpaar trekken en het ene atoom dus een negatieve lading krijgt ten opzichte van het andere atoom. De mate waarin een atoom het elektronenpaar naar zich toe trekt heet elektronegativiteit. Dit is een constante per atoomsoort, die onder andere in Binas tabel 40 kan worden gevonden.

Een infinitesimaal kleine verandering wordt aangeduid met δ, alleen als de verandering afhankelijk van de gevolgde weg is, bijvoorbeeld δ Q (warmteverschil). Is de verandering onafhankelijk van de gevolgde weg, dan wordt een d (zoals dT) gebruikt.

De Laplace-operator wordt ook aangeduid met Δ.