Triphop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Massive Attack op het Franse muziekfestival Eurockéennes de Belfort, 2008

Triphop (Engels: trip hop) of downtempo is een muziekstijl uit de jaren negentig met elementen uit de dance, hiphop, jazz, reggae en rock. In het genre wordt veelvuldig gebruikgemaakt van geluidsfragmenten die zijn ontleend aan film-soundtracks en oude vinylplaten. Gecombineerd met moderne ritmes, vaak in een laag tempo, en elektronische instrumenten levert dit een geluidsbeeld op dat door velen als bedwelmend wordt ervaren.

Overigens hebben de meeste artiesten die onder "triphop" geschaard worden een hekel aan de term. Het genre wordt daarom ook wel "downtempo", "downbeat" of "abstract beats" genoemd. Triphopmuziek wordt ook wel gecategoriseerd onder de verzamelnamen lounge en chill out.

Geschiedenis[bewerken]

Triphop is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk in de tweede helft van de jaren tachtig. De stad Bristol wordt beschouwd als de bakermat van het genre. Daar experimenteerden Mark Stewart & The Maffia en Tackhead met een fusie van hiphop, reggae, dub en rock, een geluid dat werd overgenomen door stadsgenoten Massive Attack en Portishead. Deze laatste twee worden veelal als de grondleggers van het genre beschouwd.

De term "triphop" werd bedacht door muziekjournalist en ambient-deejay Mixmaster Morris. Hij gebruikte de benaming voor het eerst in een recensie van DJ Shadow's "In-Flux" single in het Britse muziektijdschrift Mixmag in 1994. Het voorvoegsel "trip" verwijst mogelijk naar het trippen onder invloed van, vooral, marihuana.

In de loop van de vroege jaren negentig werd het genre sterk beïnvloed door breakbeat en wat later ook door drum and bass.

Bekende triphopartiesten[bewerken]

Tricky, 2009
Róisín Murphy, voormalig zangeres van Moloko, 2007

Verwante muziekstijlen[bewerken]