MC-battle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

MC-battles zijn wedstrijden waarbij het de bedoeling is dat twee hiphop-MC's elkaar verbaal door middel van rap proberen belachelijk te maken. Dit kan zomaar gebeuren wanneer bepaalde rappers een vete willen uitvechten op straat of op een podium, maar er worden ook speciale toernooien voor georganiseerd, bijvoorbeeld Punch Out Battles. Battles zijn altijd al een deel geweest van hiphop, maar na het uitkomen van de film 8 Mile is de belangstelling voor battles enorm gegroeid.

Nederlands Kampioenschappen Freestyle Battles[bewerken]

Editie Winnaar Runner-up
2001 Almere Raymzter Rotterdam Klopdokter
2002 Rotterdam Klopdokter Almere Raymzter

In 2003 en 2004 werden zowel SPITT als GDMW gezien als het hoogste haalbare op nationaal niveau:

Editie Winnaar Runner-up
2003 Rotterdam Klopdokter Rotterdam Tim Beumers
2003 Rotterdam Tim Beumers Diemen Baas B
2004 Amsterdam Kimo Almere vlag.svg DRT
2004 Utrecht Steen Amsterdam Kimo
Klopdokter, tweevoudig kampioen

GDMW stopte, en SPITT ging verder met een andere opzet als Freestyle voor de GRAP:

Editie Winnaar Runner-up
2005 Amsterdam Surya Amsterdam L-Deep
2006 Amsterdam Surya Amsterdam Chico
2007 Amsterdam Frits van Dijk / Crackbek Amsterdam Robian / SupeRups
2008 Amsterdam Surya & Daxarius de Bruin Den Haag Waldo & Hoofddorp Riemiks


Van af 2013 Verzorgt PunchOut Battles uit Rotterdam de Lands Kampioenschappen Freestyle

Editie Winnaar Runner-up
2013 Amsterdam Frits Bricks Almere DRT


Nabericht

Hoog aangeschreven toernooien
Breath Control

Editie Winnaar Runner-up
2001 Almere DRT ???
2002 Almere DRT ???
2003 Almere DRT ???
2004 Almere DRT ???


Lord of the Mic

Editie Winnaar Runner-up
2006 Amsterdam Surya Den Haag MCmenemen


Amersfoortse MC Battles

Editie Winnaar Runner-up
2004 Amersfoort Paradize Utrecht Steen
2005 Amersfoort CM Str0nt Amsterdam Frits van Dijk / Crackbek


Regels[bewerken]

Ondanks dat er verschillende varianten zijn van MC-battles, worden toch vaak deze algemene regels nageleefd:

 • Beide MC's rappen op dezelfde beat, maar het kan ook zonder beat. Deze wordt gekozen door de dj.
 • Alles mag, mits stijlvol en zonder fysiek contact.
 • Bij fysiek contact volgt onmiddellijke diskwalificatie.
 • De host, dj en organisatie hebben het recht de battle te stoppen wanneer de zaken op het podium en/of in de zaal uit de hand dreigen te lopen.
 • Bij twijfel wordt de battle opnieuw gedaan.
 • Het publiek of de jury bepaalt welke MC doorgaat en wint.

Een MC wordt geacht altijd door te gaan met rappen. Het ergste wat een entertainer kan gebeuren, is dat hij of zij stilvalt. Dit stilvallen wordt aangeduid met de term "choken". Dit leidt bij veel battles tot een directe strafmaatregel. Wanneer een MC "choket", gaat zijn ronde verstek en begint de ronde van de tegenstander.

Nederlandse MC-battles[bewerken]

Sinds 1986 worden er in Nederland diverse MC-battles georganiseerd. Battles worden vaak gehouden op feestjes, in buurthuizen, maar sinds 2001 ook op grote schaal, zoals "Spitt" en "Geen Daden Maar Woorden" (GDMW). Spitt en GDMW organiseren landelijke battles, waar van tevoren eerst kwalificaties plaatsvinden in verschillende regio's. Deze battles worden gezien als het hoogste haalbare niveau in Nederland. De winnaars kunnen zich daarom een jaar lang de beste Freestyle MC van Nederland noemen.

In 2004 was er een reeks battles te zien op muziekzender THEBOX. In 2005 zond de NPS een MC-battlevariant uit op de televisie. Hierin moesten rappers rappend tegen elkaar in debat gaan over diverse stellingen. Het programma DeBattle werd geprestenteerd door Andrew Makkinga en DJ Mr-Wix en bestond uit 9 afleveringen. De serie werd gewonnen door *Robian. Daarna is er, behalve sporadisch op STATE TV, nooit meer aandacht geweest voor MC-battles in het Nederlands televisiebestel. 101TV streamt eens in de zoveel tijd een Punch Out Battle op zijn digitale kanaal onder de vlag van 101barz.

Momenteel vinden er vaak a capella-battles plaats in Rotterdam, onder de naam 'Punch out battles', deze worden gehost door Excellent en beslecht door een jury. Sinds 2012 is er tevens een nieuwe league gestart onder de naam HARD Battles. Later komen de beelden online en kunnen de kijkers thuis ook voor hun favoriet stemmen. De meeste battles zijn in het Nederlands, maar soms doet er, bij PunchOut Battles, ook een Amerikaanse of Britse MC mee en wordt in het Engels gerapt. Bij HARD en Punch Out Battles is het de bedoeling dat tegenstanders zich op elkaar voorbereiden. Voorschrijven en instuderen is in deze leagues toegestaan. Het wordt minder gewaardeerd als er deelnemers zijn die alle rondes freestylen. Bij Spitt, GDMW en Freestyle voor de Grap is voorbereiden juist uit den boze. Deze competities draaien om improvisatorische vaardigheden.

Freestyle voor de Grap was het eerste toernooi dat MC-duo's tegen elkaar liet uitkomen. 2v2-battles werden vanaf 2008 de hoofdattractie bij dit evenement. Ook bij Punch Out Battles komen wel eens 2v2-battles langs, maar dat zijn "invitationals" waar geen publieke inschrijving voor is. In 2013 schreef PunchOut Battles haar eerste 2v2 toernooi uit. Dit toernooi geldt nu als het Lands Kampioenschap voor Duos.

Het succesvolste MC-duo op dit moment zijn *Surya en *Dax. Ze wonnen tweemaal het landskampioenschap voor duo's en wisten ruim vijf toernooien onder de geuzennaam Veelplegers op hun naam te zetten in 2008 en 2009. (Freestyle voor de GRAP)

De eerste League van PunchOut Battles bereikte na 2 jaar haar climax in een half jaar durend event dat leidde naar een Finale waarin Mennis-D zijn tegenstander Sensei nipt wist te verslaan in 2012.

Mennis-D mag zich tot aan de conclusie van de volgende league de beste A capella Battle MC van Nederland noemen.

In 2013 organiseert Punch Out een 2 versus 2 toernooi. Aan dit toernooi doen alleen mc-duos mee die door Excellent en Aiky zelf zijn uitgenodigd. 16 teams nemen het in 15 battles tegen elkaar op. Het winnende team moet 4 battles lang ongeslagen blijven om de eindstreep te halen.

Enkele bekende battlerappers in Nederland zijn:

     

Tot nu toe zijn *SugaCane, *Brainpower, *MC Miker G en *Ahab de enige Nederlandse artiesten van wie bekend is dat ze succesvol hebben gebattled in Amerika tegen diverse internationale tegenstanders.

De eerste Nederlandstalige battle schijnt te hebben plaatsgevonden in 1990 in *Akhnaton te Amsterdam.[bron?]

Amerikaanse MC-battles[bewerken]

Ook in de Verenigde Staten vinden veel MC-battles plaats. Deze battles vinden vaak plaats in de getto's, waar zwakkeren uit de Amerikaanse samenleving wonen. Tijdens battletoernooien proberen overwegend de minder bedeelde, kansarme jongeren met hun raptalent op te vallen en een contract af te dwingen bij grote platenmaatschappijen. Verreweg de meeste deelnemers zien battles als een manier om zich zelf te presenteren aan een nieuw publiek en hopelijk ook een nieuwe afzetmarkt voor hun albums en ep's. Op deze manier hopen ze hoger te komen op de maatschappelijke ladder. Ook worden er battles gehouden voor "mainstream" commerciële doeleinden, zoals voor televisie. De sfeer is hier anders dan tijdens battles die plaatsvinden in de getto's. Tegenwoordig worden er ook vaak a-capellabattles georganiseerd, zoals de Punch Out Battles in Nederland. De voornaamste league in Amerika heet Grind Time en biedt net als Punch Out Battles een royaal assortiment aan battles die op YouTube terug te zien zijn. De Canadese League KOTD (King of the Dot) is momenteel het hoogst haalbare platform voor internationale battle-MC's. KOTD neemt al sinds begin 2012 alle promotionele en organisatorische taken voor het Amerikaanse GRIND TIME waar.

Grind Time is een cabareteske league waarin het draait om de woordspelingen en verhaalbogen. De SMACK en URL leagues concentreren zich meer op "gunrhymez" en intimiderende "delivery".

Enkele bekende battlerappers uit de Verenigde Staten zijn:

Momenteel hebben *THE SAURUS en *Illmaculate de meeste internationale titels op hun naam.

Veel Amerikaanse GrindTime MC's reizen rond van league naar league. Zo heeft *Dizaster de Punch Out-league vereerd met een bezoek in 2011 en 2012. Ook bij de Britse league DONT FLOP en de Duitse league FUER ÜBER DEUTCHLAND komen vaak Amerikaanse MC's hun krachten met de Europese favorieten meten. *Dirtbag Dan heeft zelfs op de Filipijnen zijn opwachting gemaakt in de FLIPTOP-league.

Dankzij ontwikkelingen als Twitter en YouTube kunnen MC's en Battle-leagues nu makkelijker met elkaar in contact komen. Er vindt veel onderlinge uitwisseling van kennis en artiesten plaats in de internationale battlewereld.

Het verloop van een MC-battle[bewerken]

In een MC-battle is het de bedoeling de ander af te troeven met spitsvondige rijmconstructies. Battleteksten kunnen op verscheidene manieren worden samengesteld.

Sommige MC's kiezen voor een punchline-aanpak. Een punchline is een grappige boodschap of komisch verwoorde dubbelzinnigheid aan het einde van een rijmzin.

Een andere wijze van battelen omhelst het vertellen van een verhaallijn met clou terwijl er voortdurend op hetzelfde patroon van meervoudige lettergrepen wordt gerijmd.

Er zijn ook MC's die van "reruns" en "stop/pause lines" houden. Bij een "rerun" herhaalt een rapper dezelfde zin twee keer en legt hij de klemtoon de tweede keer anders, zodat er een dubbelzinnigheid in doorklinkt.

Bij een "stop/pause line" maakt een rapper een rijmende aanloop naar een situatieschets en vergelijkt hij zijn tegenstander of zichzelf vervolgens met een persoon, locatie of gebeurtenis die in relatie staat tot het onderwerp van de line. Deze vergelijking wordt pas geleverd na een korte adempauze, zodat de spanning onder het publiek extra stijgt.

Elk toernooi heeft andere regels. Bij sommige is het de bedoeling uitsluitend te freestylen en bij andere dat de battler zich degelijk voorbereidt op de tegenstander.

Bij freestyle-battles is het de bedoeling om met zo veel mogelijk geïmproviseerde teksten de tegenstander te verslaan. Sommige MC's hebben al wat grapjes klaar, anderen doen alles uit het hoofd.

Bij voorgeschreven battles zijn de deelnemers geruime tijd voor de battle al ingelicht over de te treffen tegenstander. Er wordt verwacht dat er een ingestudeerde show wordt gegeven in de vorm van een battle. Beide MC's hebben in het geheim specifiek op elkaar afgestemde rondes voorbereid.

MC's nemen het solo of in duo beurtelings op tegen hun tegenstander(s). Doorgaans worden er bij a-capellabattles 3 rondes van een minuut per team verdeeld. Bij battles met muzikale ondersteuning wordt er vaak met 2 rondes van 16 maten per deelnemer gewerkt. Afhankelijk van de snelheid van de beat duurt dit tussen de 40 en 60 seconden per ronde.

Aan het eind van de battle wordt de winnaar bepaald door een jury of het publiek of een combinatie daarvan. MC's worden beoordeeld op:

 • De vloeiende woordkeuze en muzikaliteit (flow)
 • De overdracht verbaal en theatraal (delivery)
 • Timing
 • Crowdcontrol
 • Textuele inhoud

Gebruikelijke prijzen bij battles zijn:

Jargon[bewerken]

Battle-MC's en jury-leden houden er eigen taaltje op na. Hieronder een verklarende woordenlijst:

 • een 16 – zestien maten om op te rappen
 • bar – maat
 • barz – kan teksten of maten aanduiden
 • battle – rap-duel
 • beef – slepend conflict
 • bodybag – overduidelijke zegen
 • call-out – uitdaging op video of muziek
 • choken – met een mond vol tanden komen te staan
 • delivery – theatrale welbespraaktheid en projectie
 • diss – uiting van disrespect
 • flow – gevoel voor muzikaliteit in timing en zinsopbouw
 • freestyle – voornamelijk geïmproviseerde rapvorm, al dan niet onvoorbereid
 • OT – over time
 • premed – punchline die niet ter plekken is bedacht
 • punchline – grap aan het einde van een rijmzin
 • scotten – het aangedikt negeren of afslaan van een externe vraag om aandacht
 • wack – voor de hand liggend/niet leuk/saai/clichématig/slecht

Zie ook[bewerken]