Klopdokter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klopdokter
Klopdokter doet een freestyle.
Klopdokter doet een freestyle.
Algemene informatie
Bijnaam "Koning Freestyle"
Geboren 24 juni 1981, Rotterdam
Land Nederland
Werk
Jaren actief 1998-heden
Genre(s) Rap
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Klopdokter, pseudoniem van Bas Ockeloen (Rotterdam, 24 juni 1981), is een Nederlandse rapper. Hij staat bekend om zijn MC-battles en improvisatieraps. Zijn bijnaam is 'Koning Freestyle'.

Biografie[bewerken]

Klopdokter werd in 1981 geboren in Rotterdam. Op zijn 14e begon hij met het spelen van gitaar, dat al snel uitmondde in de gelegenheidsformatie Mortal Koe. Er werd vooral hardcore metal gespeeld waarbij Klop zowel de leadgitaar als de zangpartij voor zijn rekening nam. De muziekstijl veranderde langzaam van metal naar crossover, tot er uiteindelijk alleen nog hiphop werd gemaakt. Klopdokter besluit solo verder te gaan.

In 1998 weet Klopdokter de 2e prijs bij de landelijke talentenshow Kunstbende binnen te slepen. Dit leidt tot een ontmoeting met DJ Fader en het duo zou voortaan onafscheidelijk zijn op het podium. Door vele (veelal onbetaalde) liveshows weet Klopdokter zich in de kijker te spelen en staat hij al snel bekend als een van de beste freestylers (improvisatierapper) van Nederland. Er wordt een cd opgenomen met een oplage van 100 stuks die binnen enkele dagen verkocht zijn.

De jaren daarop wint Klopdokter de ene rapbattle na de andere. Zo verslaat hij grootheden als Raymzter, Tim, en Negativ. Behalve tientallen kleine battles weet hij als absolute hoogtepunt Geen Daden Maar Woorden (GDMW) twee keer op rij te winnen. De finale van 2001 tussen Klopdokter en Raymzter is een van de bekendste battles die ooit in Nederland zijn gehouden. In 2002 wint Klopdokter van Tim (VSOP) in de finale.

Vanaf 2004 doet Klopdokter tevens de back-upvocalen van Extince, en staat daarmee in alle grote zalen en op alle grote festivals van Nederland. Inmiddels is DJ Fader vervangen door El Stylo, die nu de back-upvocals van Klopdokter verzorgt. In 2006 legt Klopdokter de laatste hand aan zijn album "De Praktijk. Na een conflict met zijn producer besluit Klopdokter echter om het album niet uit te brengen.

Sinds 2010 is Klopdokter vast jurylid bij punchoutbattles en sinds juni 2012 verschijnt tweewekelijks een freestyle van Klopdokter op de website van punchoutbattles. Hier worden steeds drie onderwerpen aangedragen waarover ter plekke een freestyle wordt gerapt.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

  • 2000 - In de huis (demo)
  • 2001 - Freestyles en andere onzin

Overig werk[bewerken]

  • 2002 - Nederlansch trots (verzamelalbum; bijdrage: Klopdokter - Mathenesserlaan)
  • 2003 - Down into hiphop 2 (verzamelalbum; bijdrage: Klopdokter - Hemelpoort)
  • 2004 - Extince - 2e Jeugd (album; te horen in "Zure overval")
  • 2004 - ADHD - ADHD (album; te horen in "Iller in mij")
  • 2005 - What's da Flavour (verzamelalbum; bijdrage: Klopdokter - De Praktijk)
  • 2005 - Patta Mixtape (verzamelalbum; bijdrage: Klopdokter - Mogguh)

Trivia[bewerken]

  • Klopdokter verscheen met een freestyle op de geboorte-dvd van prinses Amalia.[bron?]
  • Klopdokter is vader van twee zoons.

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
Raymzter (2001)
Winnaar: Geen Daden Maar Woorden
2002 en 2003
Opvolger:
Steen (2004)