Diss (rap)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een diss is slang voor een belediging. De term wordt veel gebruikt in de rapscene en heeft een negatieve tendens. Iemand dissen is iemand publiekelijk beledigen. Het woord "diss" stamt af van het begrip "disrespect".

Nederland[bewerken]

De eerste diss die uitgebreid in de Nederlandse media werd uitgemeten was afkomstig van Def P, frontman van de Osdorp Posse. Hij diste Extince, met wie de Osdorp Posse voorheen het nummer "Turbotaal" had opgenomen. Volgens de groep gedroeg Extince zich achteraf zeer ondankbaar en was hij enkel uit op geld. In 1995 bracht Extince het nummer "Spraakwater" uit. De Osdorp Posse bracht hierop de disstrack "Braakwater" uit (terug te vinden op het album "De Posse deel 2" van Djax Records uit 1996). Extince op zijn beurt reageerde met "Kaal of Kammen."

Extince diste later op zijn beurt Brainpower met het nummer "Doorgaan", waarop Brainpower als reactie "Ghostbusters" uitbracht. Extince en Brainpower hadden voorheen nog samengewerkt op de track "De Zoete Inval" op Extince's debuutalbum "Binnenlandse Funk".

Later hadden ook MC's Negativ en Yukkie B een vete die in een handjevol disstracks uitmondde. Ook Kimo viel in 2006 Lange Frans aan.

Verenigde Staten[bewerken]

Bij een internationaal bekende diss uit de Verenigde Staten is bijvoorbeeld het nummer Hit 'm up van Tupac Shakur, gericht naar The Notorious B.I.G.. Het conflict eindigde pas toen beiden stierven. In september 1996 werd Shakur vermoord. Een half jaar later was The Notorious B.I.G. het slachtoffer van een moordaanslag.

Een ander voorbeeld van een muzikaal uitgevochten conflict tussen rappers zijn de disstracks tussen 50 Cent en rapper Ja Rule.