Toto (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toto
Steve Lukather (links) en Bobby Kimball (rechts) Toto live in concert (2006)
Steve Lukather (links) en Bobby Kimball (rechts)
Toto live in concert (2006)
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1976-2008, 2010-heden
Oorsprong Los Angeles
Genre(s) Poprock
Neo-progressive rock
Hardrock
Label(s) Columbia Records
Toto Recordings Inc.
Frontiers Records
Mascot Label Group
Bezetting
Huidige leden Steve Lukather
David Paich
Steve Porcaro
Joseph Williams
Shannon Forrest
David Hungate
Lenny Castro
Oud-leden Jeff Porcaro (overleden 1992)
Bobby Kimball
Simon Phillips
Dennis "Fergie" Frederiksen (overleden 2014)
Jean Michael Byron
Greg Phillinganes
Mike Porcaro (overleden 2015)
Keith Carlock
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Toto is een Amerikaanse rockband uit Los Angeles die zijn grootste successen had in de jaren tachtig.

Biografie[bewerken]

De leden van de groep hadden als studiomuzikanten meegewerkt aan honderden elpees voordat ze onder de naam Toto gingen samenwerken. Toto is niet genoemd naar het hondje Toto van Dorothy uit The Wizard of Oz, zoals vaak wordt aangenomen. Waar is wel dat drummer Jeff Porcaro, kort na het zien van deze film, de demobandjes van de groep merkte met het woord 'Toto'. Bassist David Hungate volgde het idee van Jeff Porcaro. In het seizoen 1988/'89 heeft Jeff Porcaro in de Ahoy in Rotterdam een interview gegeven aan Jan Douwe Kroeske. Toto is afkomstig van het Latijnse In Toto, Et Toto of Et Totas, wat 'allesomvattend' betekent.

De band is zo genoemd omdat de groep zo veel mogelijk muziekstijlen wil gebruiken bij het maken van hun muziek. In het interview zegt Porcaro: "We didn't júst play heavy metal, or didn't just play R&B, we liked all sorts of music. We don't think there should be any barriers for what we are capable of doing or want to play". Het interview staat op de dvd Toto's Greatest Hits Live.. And More!. Veel mensen denken nog steeds dat Robert Toteaux de officiële naam is van zanger Bobby Kimball. Dit was echter een grap, gemaakt door gitarist Steve Lukather, tijdens een interview.

Jeff Porcaro is in 1992 overleden.

Toto: de band[bewerken]

Toto ontstaat in 1976 te Los Angeles, wanneer David Paich en Jeff Porcaro samen een band beginnen. Paich en Porcaro zijn op dat moment al gewaardeerde sessiemuzikanten voor onder andere Steely Dan, maar ze willen graag zelf een band beginnen. De eerste contouren tekenen zich tijdens de opnamen van het Silk Degrees album van Boz Scaggs, waarvoor Paich 8 van de 10 nummers (mee) schrijft. Ook Porcaro en Hungate werken meer aan het album en de tournee. Vooral Lowdown en Lido shuffle, Jeff Porcaro's handelsmerk, laten al een beetje de latere Toto sound horen.

High school vriend Steve Lukather en Jeff's broer Steve worden aan de band toegevoegd, als respectievelijk gitarist en toetsenist. De uit Louisiana afkomstige zanger Bobby Kimball wordt als laatste aan de band toegevoegd. Grootheden als Michael McDonald en Kenny Loggins waren ook in de race voor de positie als leadzanger, maar de band was van mening dat Kimball's sound het beste bij de band paste. Michael McDonald is overigens als gast wel te horen op het Toto-nummer I'll Be Over You van het Fahrenheit album. Met Bobby Kimball is de band dan compleet.

Doorbraak en gevolgen[bewerken]

In 1978 scoort Toto hun eerste hit met Hold The Line, afkomstig van het debuutalbum "Toto". Voor dit album ontvangen ze een Grammy Award-nominatie voor Best New Artist. Het succesvolle debuut wordt opgevolgd door "Hydra" (1979) en Turn Back (1981). Hun vierde plaat, die in 1982 onder de toepasselijke naam Toto IV uitkomt, leidt tot de grote doorbraak voor de Californische rockband. Het album bevat onder andere de hits Africa en Rosanna. De titel van dit laatste nummer komt van actrice Rosanna Arquette, die ten tijde van de opnames van het album regelmatig uitging met Toto-toetsenist Steve Porcaro. Het nummer gaat echter niet over de actrice, maar over drie verschillende meisjes. Schrijver David Paich, op de officiële Toto-website, over het nummer: Rosanna is about three girls that I knew all rolled into one. After I met Rosanna Arquette, I think I just stole her name and stuck it on there.

Het album bereikt de status van dubbel platina en de band ontvangt maar liefst zes Grammy Awards, te weten Album of the year, Record of the year (voor de single "Rosanna"), Producer of the year, Best Engineered Recording, Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocals (wederom voor "Rosanna") en Best Vocal Arrangement (opnieuw Rosanna). Daarnaast krijgt Steve Lukather nog een Grammy voor Best Rhythm and Blues Song (voor Turn Your Love Around, dat hij samen met Jay Graydon en Bill Champlin schreef). Dit Grammy succes is door drie artiesten overtroffen: Michael Jackson in 1983, Carlos Santana in 1999 Norah Jones in 2003.

Vlak voor de wereldtournee "Toto IV" besluit bassist David Hungate uit de band te stappen. Hij is net vader geworden en voelt zich verantwoordelijk voor zijn gezin. Michael Porcaro, broer van Jeff en Steve, vervangt hem.

Door de jaren heen heeft de band moeite met het behouden van hun leadzangers. De eerste leadzanger, Bobby Kimball, wordt na een aantal jaren wegens overmatig cocaïnegebruik uit de band gezet en vervangen door Fergie Frederiksen, van de band 'Le Roux'. In 1984 produceren ze niet alleen het boks-thema voor de Olympische Spelen van dat jaar ('Moodido - The Match'), maar er wordt ook een nieuw album uitgebracht, getiteld Isolation. In 1985 werken David Paich en Steve Porcaro namens Toto mee aan We Are The World van USA for Africa.

Na "Isolation" moet Frederiksen plaatsmaken voor Joseph Williams (zoon van de componist John Williams). Joseph heeft op twee Toto-albums gezongen ("Fahrenheit" uit 1986 en "The Seventh One" uit 1988) en heeft enkele wereldtournees meegemaakt. Frederiksen is overigens ook nog te horen op "Fahrenheit", maar niet als leadzanger. In 1987 vertrekt ook tweede toetsenist Steve Porcaro. Hij gaat zijn droom achterna: het schrijven van filmmuziek. Hij blijft echter tot de dag van vandaag meespelen op nieuwe studioalbums van Toto.

"The Seventh One" wordt een van de populairste Toto albums, met hits als "Pamela" en "Stop Loving You". Voor het eerst in het bestaan van de band, stapt Toto af van hun principe dat ze uitsluitend 'luchtige' muziek maken, zonder protestboodschappen en maatschappelijke aanklachten. De liefdesteksten zijn nog steeds aanwezig, maar met name in "Only The Children" en "Home of the Brave" worden toch maatschappelijke misstanden aan de kaak gesteld. Na een lange wereldtournee voor "The Seventh One", besluit Joseph Williams de band te verlaten en zich op een solocarrière te storten.

Voor de opvolger van "The Seventh One", "Past to Present" (1990), wordt de Zuid-Afrikaanse Jean Michael Byron door de platenmaatschappij aan Toto opgedrongen als nieuwe zanger. Dit is een steek in het hart van de Toto leden, omdat ze net weer aan tafel zaten met Bobby Kimball en hem min of meer gevraagd hadden weer terug te komen. Kimball begrijpt de onmacht van zijn vrienden en stapt uit het plan. De relatie tussen Toto en hun platenmaatschappij is intussen meer dan bekoeld, mede door financiële strubbelingen die zich al jaren eerder afspeelden. In 1992 verlaat Toto hun platenmaatschappij en beginnen ze cd's op te nemen in eigen beheer. Tot die tijd zitten ze echter nog 'opgescheept' met Jean Michael Byron. Byron zingt op "Past to Present" slechts vier nummers, aangezien het album voor de rest uit reeds eerder uitgebrachte nummers bestaat. De zanger moet voor het volgende album, "Kingdom Of Desire" uit 1992 alweer plaatsmaken voor een ander. Besloten wordt gitarist Steve Lukather zelf de leadzang over te laten nemen. Na lang werken, schrijven en opnemen is het album "Kingdom of Desire" af en staat de wereldtournee gepland.

Op 5 augustus 1992 werkt drummer Jeff Porcaro een halfuurtje in de tuin van zijn huis in Californië, waarna hij naar binnen gaat en een douche neemt. Als hij na het douchen de trap af komt, zakt hij voor de ogen van zijn vrouw en kinderen in elkaar. Zijn vrouw belt de alarmdiensten en Porcaro's vader en broers, die op hun beurt de overige Toto bandleden bellen. Allen haasten zich naar het ziekenhuis. Hier krijgen ze de mededeling dat Jeff Porcaro onderweg naar het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartaanval is overleden. Hoewel media claimen dat Porcaro aan de gevolgen van cocaïne overleden is, blijkt bij de autopsie dat hij een slecht hart had en al ruim vijf jaar geen cocaïne had gebruikt. Later blijkt dat Porcaro's hart en bloedvaten een genetische afwijking vertoonden die, in combinatie met een allergische reactie op een sterk insecten-verdelgingsmiddel dat hij die middag bij het onderhouden van zijn tuin had gebruikt, de fatale hartaanval veroorzaakte.

Toto na de dood van Jeff Porcaro[bewerken]

Lang wordt er getwijfeld door de overgebleven bandleden of ze door moeten gaan nu hun drummer overleden is. In de geest van Porcaro besluiten ze het album "Kingdom of Desire" gewoon uit te brengen en de reeds geplande tournee (waarvoor alle crew al was ingehuurd) toch door te laten gaan. De Britse drummer Simon Phillips, die al enige tijd bekend was met Steve Lukather, door hun werk met Jeff Beck en Carlos Santana, wordt benaderd om Porcaro's plaats over te nemen. Simon Phillips was één van Jeffs favoriete drummers. Wanneer deze toestemt wordt binnen anderhalve week de tournee samen met Simon Phillips voorbereid. Vanaf het eerste concert dat zonder Jeff Porcaro gespeeld wordt, vindt de groep altijd een moment om een nummer aan hun overleden vriend op te dragen. De woorden "This one is for (our brother) Jeff" klinken gegarandeerd één keer per optreden door de zaal, vaak voor het nummer "Kingdom of Desire", wat volgens Lukather het lievelingsnummer van dat album van Porcaro was.

In december 1992 organiseert de band een 'Tribute to Jeff' concert in Los Angeles, waar vele supersterren hun opwachting maken om de drummer te herdenken. Donald Fagen, Michael McDonald, James Newton Howard, Don Henley (The Eagles), Eddie van Halen (Van Halen), David Crosby (Crosby, Stills, Nash and Young), Denny Dias en George Harrison (The Beatles) zijn onder hen.

Na "Kingdom Of Desire" komt "Tambu" in 1995 uit met eveneens Lukather als leadzanger. Voorafgaand aan het album "Mindfields" uit 1999 wordt er weer contact gezocht met Bobby Kimball, die op dat moment al jaren in Duitsland woont. De groep duikt samen met hun oorspronkelijke leadzanger de oefenruimte in en de klik die ze 20 jaar daarvoor ook al voelden, blijkt nog steeds aanwezig te zijn: Kimball komt terug als leadzanger van Toto. De klik blijft overigens niet onopgemerkt: "Mindfields" ontvangt een Grammy nominatie voor Best Engineered Album, Non Classical.

Naast nieuwe studioalbums van Toto, brengt de groep regelmatig compilatie-albums, live-albums of film soundtracks uit. In 1993 komt "Absolutely Live" op de markt, in 1996 gevolgd door "Best Ballads". In 1984 verschijnt de soundtrack voor de film Dune. Deze soundtrack is volledig van de hand van toetsenist David Paich en wordt ingespeeld door Toto. Artiest Brian Eno (van Roxy Music) werkt ook mee aan dit project. In 2003 verschijnt de dvd "Live in Amsterdam", waar ook een cd van verschijnt.

In 1997 komt ook het album "Toto XX" uit. "Toto XX" is een speciaal soort compilatie-album. Het wordt uitgebracht ter ere van het twintigjarige bestaan van Toto en bevat nummers die de vorige albums (vreemd genoeg) nooit hebben gehaald. Daarnaast staan er vier live nummers op ("Africa", "On The Run", "Dave's Gone Skiing" en Afrikaans volksliedje "Baba Mnumzane"), waarvan "On The Run" ook nog nooit op een album is verschenen.

Na "Mindfields" blijft het een paar jaar stil rond Toto op het gebied van studioalbums. Wel brengt de groep het album "Livefields" uit (1999), met een registratie van een concert uit de tournee van het album "Mindfields". In 2002 komen de rasmuzikanten weer terug met een, in drummer Simon Phillips's studio opgenomen, album, getiteld "Through The Looking Glass". Dit album bestaat volledig uit covers van eerdere nummers, ter ere van de artiesten die die nummers geschreven hebben. Toto bestaat in 2002 als band 25 jaar en dit is hun manier van de mensen eren die ervoor gezorgd hebben dat ze ooit begonnen zijn met muziek maken (aldus Lukather tijdens het concert in Amsterdam in 2003). "While My Guitar Gently Weeps" van George Harrison en "Could You Be Loved" van Bob Marley zijn voorbeelden van nummers die door Toto gecoverd zijn voor dit album.

Toto na 25+ jaar[bewerken]

In 2006 verschijnt hun volgende studioalbum "Falling In Between". Dit album verschijnt bij rockplatenmaatschappij Frontiers Records. Wederom bewijst Toto met dit album in alle muzikale stijlen thuis te zijn. Snoeiharde rock ("Falling in Between"), catchy poprock ("King of the World"), ballads ("Bottom of your Soul" en "Simple Life") en zelfs gospel ("Spiritual Man") passeren de revue op dit album. Op dit album maakt nieuwe toetsenist Greg Phillinganes ook voor het eerst zijn opwachting. Hij zou David Paich gaan vervangen tijdens de "Falling in Between Tour" en aangezien dit al van tevoren bekend was, werd hij ook gevraagd mee te spelen en te schrijven aan het nieuwe album. Phillinganes is toetsenist geweest van Stevie Wonder, Michael Jackson, Quincy Jones en Eric Clapton. Paich, die om privéredenen een tijdje wat minder wilde toeren, heeft inmiddels de draad weer opgepakt, waardoor Toto nu bij tijd en wijle weer met twee toetsenisten speelt.

De bandleden hebben naast eigen hits ook veel naam gemaakt als sessiemuzikant. Paich, Lukather en Jeff Porcaro zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de muziek van bijna alle nummers op het Michael Jackson album "Thriller". Saillant detail: Lukather speelt op dit album naast gitaar ook basgitaar.

De recentste muziek (een dubbel-cd met het complete concert uit Parijs in 2007) verscheen op 29 oktober 2007. De dvd volgde op 25 februari 2008. Op de dvd is Leland "Lee" Sklar te zien, als vervanger van de aan ALS lijdende bassist Mike Porcaro. Sklar, bekend van onder andere de band van Phil Collins, is een van de meest gevraagde sessiebassisten ter wereld.

Einde 2008[bewerken]

Op 5 juni 2008 werd bekendgemaakt dat de band TOTO zou ophouden te bestaan, doordat Steve Lukather uit de band stapte. Lukather was het enige bandlid dat vanaf het begin bij ieder liveoptreden aanwezig was. De vele bezettingswisselingen en het feit dat hij na 30 jaar moeite had om 'fris' te blijven performen was voor hem en zijn medemusici de reden om het einde van de band aan te kondigen.[1] Op 12 oktober 2009 is de band opgenomen in de Musicians Hall of Fame in Nashville, Tennessee (VS).[2]

Reünie 2010[bewerken]

Eind februari 2010 maakte de band een reünie bekend met een begeleidende tournee ter ondersteuning van hun bassist, Mike Porcaro, die ALS heeft. De band bestond uit Steve Lukather, David Paich, Joseph Williams, Simon Phillips, Steve Porcaro en gastbassist Nathan East.

Op 3 april 2010 ontving gitarist Steve Lukather in Vlissingen, Nederland, tijdens de 5e editie van de Eddy Christiani Award uit handen van Eddy zelf de prijs als waardering voor zijn bijzondere bijdrage aan de popmuziek als elektrisch gitarist.

Op 11 juli trad Toto op op het festival Bospop in Weert en op 13 juli in Heerhugowaard. De achtergrondzang tijdens de TOTO Tour 2010 werd verzorgd door Mabvuto Carpenter en Jory Steinberg. Ook werd in juli een show opgenomen in Kopenhagens KB-hallen in Denemarken.

Op 18 november reageerde Steve Lukather op het 'einde' en een nieuw begin van het 'oude' Toto met de 'the REAL high school friends' waaronder dus ook Joseph Williams.[3]

2011[bewerken]

Voor 2011 is een reeks vervolgconcerten gepland in Europa. Op 21 juni staat er een concert gepland in België in Vorst Nationaal, en op 23 en 24 juni staan er concerten in Nederland gepland in de Heineken Music Hall. Toto zal een dvd van deze tournee uitbrengen in plaats van de dvd van Kopenhagen 2010. Tijdens de concerten van de band in Nederland zullen fans samen met de Nederlandse ALS stichting T-shirts gaan verkopen waarvan de opbrengst geheel naar de stichting gaat.

In oktober 2011 maakten Steve Lukather en David Paich bekend dat Toto in 2012 opnieuw een tournee heeft gepland en misschien wel meer.

2012[bewerken]

Toto bestond in 2012 35 jaar. Toto had bij Mascot Label Group getekend en er zou in ieder geval een dvd/blu-ray, cd en lp van livemateriaal uit Verona 2011 uitkomen. De verschijningsdatum van deze dvd was tot nader order uitgesteld, totdat bekend werd dat hij niet werd uitgebracht.

Op 6 april werd bekendgemaakt dat Toto in 2012 zou optreden op Pinkpop Classic in Landgraaf. Op 25 augustus sloot Toto als hoofdact dit eendaagse festival af.

2013[bewerken]

In 2013 startte Toto the 35th anniversary tour. In Nederland stond de band op 8 juni 2013 in een uitverkochte Ziggo Dome. Een concert in Lodz, Polen is opgenomen. De cd/dvd/blu-ray verschenen eind april 2014. In veel charts kwamen deze hoog binnen. In de VS speelde Toto voor het eerst sinds jaren weer in grote zalen.

2014[bewerken]

Simon Phillips heeft de band verlaten om meer tijd aan zijn soloproject te besteden. Keith Carlock (o.a. Steely Dan) is de nieuwe drummer. Er werd een nieuw album opgenomen, gevolgd door deel twee van de 35th Anniversary Tour door Japan en Amerika. De tournee door Amerika was een gezamenlijke tournee met Michael McDonald (Doobie Brothers). Beiden speelden 75 minuten en eindigden met een paar gezamenlijke nummers. Als bassist deed David Hungate dienst. Als drummer maakte Toto gebruik van Shannon Forrest, omdat Keith Carlock nog verplichtingen had met Steely Dan.

2015[bewerken]

In maart 2015 kwam het album XIV uit, gevolgd door een wereldtournee waarbij op 30 mei de Ziggo Dome en op 31 mei Enschede werden aangedaan. De eerste single van het album Orphan, kwam beschikbaar via iTunes.

Mike Porcaro overleed op 15 maart 2015 aan de ziekte ALS; hij werd 59 jaar.[4]

Op 30 mei 2015 stond Toto wederom in de Ziggo Dome in Amsterdam, de dag erna trad de band op in Enschede.

2016[bewerken]

In 2016 toert Toto door Europa en Japan. David Hungate heeft de band verlaten.[5] Leland Sklar speelt weer basgitaar. Op 11 en 12 februari was de band te zien in de 013 Tilburg en op 14 februari in de Oosterpoort in Groningen. Later in het jaar speelt de band in de Verenigde Staten en maakt zich op voor een toer ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan.

2017[bewerken]

In 2017 kondigt Toto aan bezig te zijn met nieuw materiaal voor het 40-jarig jubileum van de band in 2018. Ook kondigen de leden aan dat ze in de zomer van 2017 in Europa en Amerika gaan touren. Leland Sklar wordt vervangen door Shem von Schroeck op bass. Warren Ham, die in de jaren 80 reeds tourde met de band, wordt toegevoegd aan de tour op saxofoon en zang. Lenny Castro en Shannon Forrest touren ook mee met de band.[6]

2018[bewerken]

Dit jaar begon Toto met het uitbrengen van een nieuw album welke tevens gelijk is aan de naam van de concertentour waarmee Toto het veertigjarig jubileum viert; '40 Trips around the sun world'. Het album bestaat uit 17 nummers, 14 zijn remastered. Wat opvalt is dat er 3 nieuwe tracks op dit album staan. Het gaat om: "Spanish Sea", "Struck By Lightning" en "Alone". Het nummer 'Spanish Sea' is opgenomen tijdens de Isolation sessies. Bij dit nummer is wel het refrein opnieuw geschreven. Wat bijzonder is, is dat oude opnames van Jeff en Mike Porcaro zijn toegevoegd voor de originele Toto-sound. In augustus brengt Toto de single 'Hash Pipe' uit. Dit is een nummer van de band 'Weezer', die eerder dit jaar een hit scoorde met een cover van 'Africa'. In september is de autobiografie verschenen als hardcover, e-book en later als audioboek. Het boek genaamd 'The Gospel According to Luke' vertelt het verhaal over Steve Lukather en over Toto. Het boek is Engelstalig en geschreven op de manier waarop Steve Lukather ook spreekt.

Foto's[bewerken]

Discografie[bewerken]

Studioalbums[bewerken]

Compilatiealbums, live-cd's en soundtracks[bewerken]

 • 1984: Dune (original soundtrack recording)
 • 1990: Past to Present 1977-1990 (compilatie)
 • 1993: Absolutely Live (livealbum)
 • 1996: Best Ballads (compilatie)
 • 1996: Greatest Hits (compilatie)
 • 1997: Dune (original motion picture score)
 • 1998: Toto XX (compilatie)
 • 1999: Livefields (livealbum)
 • 2001: Superhits (compilatie)
 • 2002: Greatest Hits.. and more (compilatie)
 • 2003: Live in Amsterdam (livealbum)
 • 2003: The Essential Toto (compilatie)
 • 2003: Love Songs (compilatie)
 • 2003: Africa (compilatie)
 • 2007: Falling in Between Live (livealbum)
 • 2008: The Collection (compilatie)
 • 2011: Toto In the blink of an eye 1977-2011 (compilatie)
 • 2014: 35th Anniversary Tour Live in Poland (livealbum)
 • 2018: 40 Trips Around The Sun (remaster compilatie + 3 nieuwe tracks)
 • 2019: 40 Tours Around The Sun (live in Amsterdam)

Dvd's/video's[bewerken]

 • 1990: Past to Present: The Video's (VHS)
 • 1992: Toto Live (VHS)
 • 2002: Greatest Hits Live.. and more (dvd)
 • 2003: Ultimate Clip Collection (dvd)
 • 2003: Live in Amsterdam (dvd)
 • 2004: Past to Present: The Video's (dvd)
 • 2006: Africa: Toto's best, live (dvd)
 • 2008: Falling in Between Live (dvd)
 • 2014: 35th Anniversary Tour Live in Poland (livealbum)

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hold the Line 13-1-1979 25 6
I'll supply the love 23-3-1979 tip14 -
99 26-6-1980 tip12 -
Rosanna 24-4-1982 3 9 Alarmschijf
Africa 17-7-1982 2 10
I'll be over you 25-10-1986 31 3
Without your love 25-02-1987 tip12 -
Stop Loving You 19-3-1988 2 14
Pamela 25-6-1988 9 9 Alarmschijf
Mushanga 15-10-1988 19 6
Love has the power 28-7-1990 22 4
Out of love 29-9-1990 26 6
Can you hear what I'm saying? 8-5-1991 tip3 -
Don't chain my heart 29-8-1992 15 6
I will remember 26-9-1995 tip4 -
Melanie 7-5-1999 tip20 -

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
99 - - - - - - - 1954 - - - - - 1888 - - - - - -
Africa 34 49 33 39 52 63 70 75 110 66 100 97 87 62 28 51 42 30 25 8
Hold the line 431 338 331 578 381 471 530 554 629 515 589 666 653 479 447 452 459 420 440 303
I'll be over you - 921 526 893 875 1191 1238 1191 1419 1149 1692 1315 1523 1391 1266 1225 1409 1500 1662 1817
Mushanga - - - - - - - - 1523 - 1439 - 1445 1292 1131 1111 1364 1462 1401 1527
Pamela - 801 588 1426 1116 1121 1320 1541 1647 1358 1603 1572 1463 1378 1179 1422 1351 1419 1508 1288
Rosanna 476 492 336 424 444 501 484 550 682 528 807 818 779 851 695 794 787 779 790 511
Stop loving you 362 263 203 306 281 459 493 537 595 455 614 565 667 615 487 500 548 466 513 387

Dvd's[bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse DVD Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Greatest hits live... and more 2002 16-11-2002 3 10
25th anniversary Live in Amsterdam 2003 04-10-2003 3 9
Falling in between live 2008 01-03-2008 3 26
35th anniversary - Live in Poland 2014 03-05-2014 1(2wk) 71
Live at Montreux 1991 2016 24-09-2016 4 7

B-kanten/features[bewerken]

 • Runnin' with the night (1983) (Lionel Richie feat. Toto)
 • Africa (live) (1993)
 • With a little help from my friends (live) (1993)
 • I'll be over you (live) (1993)
 • Bottom of your Soul - Summer 2006 Tour edition (2006)

De liedjes The Seventh One, Kick down the Walls, Blackeye, Spanish Steps of Rome en The Reeferman zijn niet op alle albums verkrijgbaar. Die zijn verkrijgbaar op de Japanse versie, op verzamel-cd's of single-cd's.

Bandbezetting[bewerken]

Huidige bezetting[bewerken]

 • Steve Lukather – gitaar, zang, basgitaar, keyboard (1976–2008, 2010–heden)
 • David Paich – keyboard, zang (1976–2008, 2010–heden)
 • Steve Porcaro – keyboard, zang (1976–1987, 1998, 2010–heden)
 • Joseph Williams – leadzanger, keyboard (1986–1989, 1998, 2010–heden)

Huidige tourbezetting[bewerken]

 • Lenny Castro – percussie, conga's (1979–1987, 2015–heden)
 • Warren Ham – saxofoon, harmonica, fluit, achtergrond zang (1986–1988, 2017–heden)
 • Shannon Forrest – drums (2014–heden)
 • Shem von Schroeck – basgitaar, achtergrondzang, (2017–heden)

Tijdlijn[bewerken]

Externe links[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft mediabestanden op de pagina Toto.

Referenties[bewerken]

 1. Persverklaring Steve Lukather op SteveLukather.net
 2. Persverklaring Musicians Hall of Fame
 3. Reactie van Steve Lukather op de vraag of Toto nu uit elkaar is of niet
 4. [1]
 5. totoofficial.com: In the new year, Leland Sklar will return as the bassist for Toto, as founding member David Hungate comes off the road. Hungate recently publicly shared, “There’s no place like home, particularly after 4 months on the road. The past two years reunion with Toto has been one of the sweetest experiences, and greatest honors of my life. All good things must come to an end however. I no longer have the stamina and resilience required for extended touring, and I do need to figure out what I want to be when I grow up. Much gratitude to the fans and friends who have supported the band over the years, and to my brothers in Toto… I can never thank you adequately for the music, the laughs and the friendship going back 40 years. Love and happy trails to you all.”
 6. TOTO Announce itinerary for “An Evening With” Summer Tour of the U.S.