Mike Porcaro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mike Porcaro
Mike Porcaro in 2005
Mike Porcaro in 2005
Algemene informatie
Volledige naam Michael Joseph Porcaro
Geboren 29 mei 1955
Geboorteplaats Hartford (Connecticut)
Overleden 15 maart 2015
Overlijdensplaats Los Angeles
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1975-2007
Genre(s) rock
Beroep bassist
Act(s) Toto
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Bekende instrumenten
basgitaar
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mike Porcaro (Hartford, 29 mei 1955Los Angeles, 15 maart 2015) was een basgitarist. Hij is het meest bekend als de bassist van de Amerikaanse rockband Toto.

Zijn vader is Joe Porcaro, een bekende percussionist en hij had twee broers: drummer Jeff Porcaro en toetsenist Steve Porcaro.

Mike Porcaro had al een behoorlijk lang leven in de muziek achter zich toen hij zich in Toto nestelde. Een aantal albums waar hij aan meewerkte waren:

Hij is er dan ook nog niet bij als 3/5 van de eerste samenstelling van Toto (Steve Lukather en Bobby Kimball deden niet mee) met Boz Scaggs Silk degrees opnam. Mike zou wel later een rolletje spelen in de videoclip Jojo van Scaggs voor promotie van het album Middle man waarop wederom Toto een groot deel van de begeleiding op zich nam.

Mikes naam duikt voor het eerst bij een Toto-album op bij hun succesvolle Toto IV-album. Hij bespeelde de cello op Good for you. De vaste bassist David Hungate gaf na de opname van dat album aan zich weer meer te willen richten op zijn studiowerk en zijn gezin. Mike Porcaro nam zijn plaats in. Die plaats stond hij niet meer af tot 2007. Toto toerde toen en Mike Porcaro kon door symptomen van amyotrofe laterale sclerose (ALS) niet meer verder spelen. Hij werd vervangen door Leland Sklar (o.a. Phil Collins). Na de toer viel Toto tijdelijk uiteen. In 2010 en 2011 kwam de band weer bij elkaar om geld bijeen te brengen voor een verdere behandeling/ondersteuning van Mike Porcaro. Sklar werd toen ingeruild voor Nathan East. Vanaf dan volgen alleen nog berichten dat de situatie rondom Mike Porcaro langzaam verslechterde. In maart 2015 kwam het bericht dat Mike Porcaro in Los Angeles was overleden.

Het enige muziekalbum dat zijn naam draagt kreeg als titel mee Brotherly love en verscheen in 2011. Ook op dat album is een aantal Totoleden te horen. Hij overleed op 59-jarige leeftijd en werd begraven op de Forest Lawn Memorial Park in Hollywood Hills, waar zijn broer Jeff ook ligt.


Zie de categorie Mike Porcaro van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.