Michael Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Michael Jackson (doorverwijspagina) voor andere personen met de naam Michael Jackson.
Michael Jackson
Michael Jackson in 1988
Michael Jackson in 1988
Algemene informatie
Volledige naam Michael Joseph Jackson
Bijnaam King of Pop, Wacko Jacko
Geboren Gary, 29 augustus 1958
Overleden Los Angeles, 25 juni 2009
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1968–2009
Genre(s) R&b, rock, soul, dance, pop
Label(s) Motown, Epic
Handtekening Handtekening
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Actief geweest in The Jackson 5 / The Jacksons
Functie(s) Zanger, songwriter, danser
Jaren actief in formatie 1963–1984
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Michael Joseph Jackson (Gary (Indiana), 29 augustus 1958Los Angeles (Californië), 25 juni 2009), bekend als The King of Pop, was een Amerikaans zanger, danser en componist. Hij geldt als een van de meest succesvolle artiesten van de 20e eeuw. Jackson onderscheidde zich door zijn herkenbare stem en zijn typische dansbewegingen.

Jackson stond al op zeer jeugdige leeftijd als lid van The Jackson 5 op het podium en startte als tiener een solocarrière. In het begin van de jaren 80 was hij internationaal een van de grootste popsterren. Hij bereikte zijn grootste succes met het album Thriller, dat met 65 miljoen verkochte exemplaren geldt als het bestverkochte album aller tijden. Jackson heeft wereldwijd tussen 300 en 400 miljoen albums en singles verkocht.[1][2][3][4][5][6]

Jackson versterkte zijn muziek en imago met opvallende videoclips, waarin zijn ritmische dansstijl duidelijk tot uitdrukking komt. Een van de bekendste videoclips, die van Thriller, duurt veertien minuten. De clip voor zijn single Scream, een duet met zijn zus Janet Jackson, kostte zeven miljoen dollar.[7] Deze clip houdt sinds 1995 het record voor duurste muziekvideo. Die video, geregisseerd door Mark Romanek, kreeg een MTV Video Music Award in de categorie dance en een Grammy Award voor beste korte video. Karakteristiek voor de muziek van Michael Jackson is zijn stem en de in bijna alle nummers aanwezige sterke baslijn.

Naarmate de ster van Jackson rees, begon zijn populariteit echter te dalen. Mede als gevolg daarvan verschoof de aandacht in de media van zijn muziek naar het nogal excentrieke karakter van Jackson en zijn privéleven. Hij werd dikwijls afgeschilderd als iemand die totaal afgezonderd leefde van de 'grotemensenwereld' en zijn tijd liever met kinderen en dieren doorbracht (het syndroom van Peter Pan). Om die redenen werd Jackson in de media vaak Wacko Jacko genoemd, een naam die hij verafschuwde.

Jackson overleed op donderdag 25 juni 2009, nadat hij rond het middaguur in zijn woning in Los Angeles door een hartstilstand werd getroffen. Hij werd naar het UCLA Medical Center gebracht, waar hij om 14:26 uur lokale tijd (21:26 UTC) op 50-jarige leeftijd dood werd verklaard.[8] De herdenkingsceremonie vond plaats op 7 juli 2009 in Los Angeles. Op donderdag 3 september 2009 is Jackson, 70 dagen na zijn dood, bijgezet in een mausoleum op Forest Lawn Memorial Park in Glendale.

Carrière

Start van carrière

1rightarrow blue.svg Zie The Jackson 5 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Michael Joseph Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in het plaatsje Gary in de Amerikaanse staat Indiana. Hij was het achtste kind van Katherine Esther Scruse en staalarbeider Joseph Jackson, die zijn kinderen een strenge opvoeding gaf. Michael toonde al op zeer jonge leeftijd een groot talent voor muziek en dans. Jackson groeide erg beschermd op; vanaf het begin werd hij beschermd voor invloeden van de buitenwereld. Hierin speelde het geloof van zijn moeder, die Jehova's getuige was, een grote rol.

Aanvankelijk vormden de broers Jackie, Tito en Jermaine "The Jackson Brothers". Later voegden eerst Marlon en toen Michael zich bij de groep. In 1966 veranderde de groep haar naam in The Jackson 5, waarmee ze in 1968 een contract kregen bij Motown Records.[9] De singles I Want You Back, ABC, The Love You Save en I'll Be There werden grote hits. "The Jackson 5", die hun naam later moesten veranderen in "The Jacksons", omdat ze van platenlabel wisselden, bleven bestaan tot 1984.

Solocarrière

Motown zag in Michael Jackson een charismatische zanger en begon hem in 1971 klaar te stomen voor een solocarrière. In 1972 had Jackson zijn eerste nummer 1-hit als soloartiest: de single Ben, het titelnummer van een thriller voor kinderen over een jonge jongen die bevriend raakt met Ben, een rat. Gezien de inhoud van de film was het lied verrassend serieus en sentimenteel.

In 1977 kreeg Jackson een rol in de muzikale film The Wiz waarin hij de rol van vogelverschrikker vertolkte. Hier ontmoette hij producent/componist Quincy Jones en zangeres Diana Ross. Velen, onder wie Jackson zelf, zagen deze film als mislukt. Met Jones produceerde Jackson zijn vijfde soloalbum, getiteld Off the Wall. Het album kwam uit in 1979 en bestond voornamelijk uit opzwepende discopop, vlotte melodieën, en weelderige, sentimentele popballades. Off the Wall bleek een succes en maakte van Jackson een ster. Van het album waren tot juni 2006 ongeveer 20 miljoen exemplaren verkocht. Het nummer Don't Stop 'til You Get Enough had in Nederland het meeste succes, en kwam tot nummer 2 in de hitlijsten.

Thriller

In 1982 kwam het baanbrekende album Thriller uit, dat opnieuw door Quincy Jones werd geproduceerd. Ten opzichte van Off the Wall was Thriller geraffineerder. The Girl Is Mine, een duet met Paul McCartney, was de eerste hitsingle van het album en werd nummer 2 in de Amerikaanse hitparade. Daarna volgden Beat It en Wanna Be Startin' Somethin', die beiden de nummer 1-positie bereikten.

Opmerkelijk is dat Thriller het bestverkopende album aller tijden geworden is, maar in eerste instantie niet eens uitgebracht zou worden. Op het moment dat Thriller uit zou komen was de muziekindustrie namelijk vanwege de recessie tot een dieptepunt gedaald en daarmee ook de verkoopcijfers van lp's. Jackson wilde dat het album Off the Wall zou overtreffen, maar de producer Quincy Jones zei dat hij blij mocht zijn met verkoopcijfers van rond de vier miljoen, nog minder dan die van Off the Wall. Met de lancering van Thriller werd uiteindelijk de muziekindustrie weer op gang geholpen. Doordat Michael spectaculaire videoclips bij zijn hits maakte, liepen de verkoopcijfers razend snel. Het werd pas echt een succes tijdens de 25e verjaardag van Motown. Jackson trad samen met z'n broers op en sloot de show af met Billie Jean, waarbij hij voor het eerst de moonwalk liet zien aan de buitenwereld. Deze beweging, waarbij het lijkt alsof iemand vooruit loopt, maar in feite achteruit loopt, werd kenmerkend voor Michael Jackson. Thriller is het bestverkochte album aller tijden geworden met een totale verkoop die tussen 65 en 110 miljoen verkochte exemplaren ligt.

De hits gingen gepaard met opvallende videoclips die het aanzien van muziekvideo's deden veranderen. De clips hadden een duidelijke verhaallijn, iets wat destijds ongebruikelijk was. De clip bij het titelnummer Thriller was tot dan toe de duurste videoclip aller tijden en werd door Michael Jackson zelf betaald.

Voor het album gebruikte Jackson muzikanten met een goede reputatie. Vooral Jeff Porcaro, Steve Lukather, Gregg Phillingaines, David Paich en Steve Porcaro van de groep Toto leverden een belangrijke muzikale bijdrage. Op vrijwel alle nummers bespelen zij de instrumenten. Steve Porcaro schreef Human Nature en samen met Paich en Phillingaines was hij verantwoordelijk voor de arrangementen. Michael noemde Steve Porcaro "Yada". Yada's zijn de kleine extra geluidjes zoals gebruikt in Thriller en Beat It.

Toen Michael Jackson dreigde te worden uitgesloten uit de gemeenschap van Jehova's getuigen vanwege een aanklacht van occultisme in de videoclip van Thriller, wist hij zijn uitsluiting te voorkomen door hiervoor excuses aan te bieden in Ontwaakt!.[10] Omdat de druk aanhield, trok hij zichzelf in 1987 terug uit de gemeenschap van Jehova's getuigen.[11]

In 1985 schreef hij samen met Lionel Richie het nummer We Are the World voor de hongersnood in Ethiopië. Een grote groep Amerikaanse artiesten verenigde zich onder de naam USA for Africa. Het geldt nog steeds als een van de snelst verkopende platen ooit en werd dan ook wereldwijd een nummer 1-hit.

Bad

Jackson nam lange pauzes tussen albums, omdat hij zichzelf als perfectionist zag. Hij bedacht voor een album vaak meer dan honderd songs, waarvan vervolgens een klein aantal liedjes werd uitgebracht. In 1986 verscheen hij in de 3D-film Captain Eo, die exclusief vertoond werd in alle Disney-parken. In 1987 voltooide hij met Quincy Jones zijn studioalbum Bad. Mede dankzij het album Thriller, dat eraan voorafging, veroorzaakte de release van Bad een hoop publiciteit. Met dit album scoorde Jackson vijf nummer 1-hits (te weten I Just Can't Stop Loving You, Bad, The Way You Make Me Feel, Man in the Mirror en Dirty Diana). In Amerika was dit een staaltje dat nooit eerder vertoond was. In Nederland bereikten I Just Can't Stop Loving You, Bad en Smooth Criminal de eerste plaats. Jackson maakte op dat moment de grootschaligste en lucratiefste tournee aller tijden, met diverse optredens op alle continenten op Afrika na. Toch was het succes van Bad niet te vergelijken met dat van Thriller. Er zijn anno 2012 zo'n 45 miljoen exemplaren van verkocht. Toch is Bad daarmee het op vijf na best verkochte album aller tijden.

Dangerous

Jackson nam weer een lange pauze voordat hij zijn volgende album zou uitgeven, waardoor de media zich steeds meer op zijn excentrieke trekken gingen concentreren. Jackson kreeg de door hemzelf verafschuwde bijnaam "Wacko Jacko". Eind 1991 volgde het album Dangerous. Het album kwam op nummer 1 de albumhitlijsten binnen en werd in veel landen het snelst verkopende album aller tijden. De single Black or White werd eveneens een grote hit. De eerste uitzending trok een record-brekend aantal kijkers met een aantal van 500 miljoen. Jackson streefde met de videoclip van het lied naar controverse; in de clip was er, nadat het lied zelf was afgelopen een lange dansscène waarin Jackson schreeuwde en agressief gedrag vertoonde. Dit terwijl het lied zelf over harmonie tussen mensen met verschillende huidkleuren ging. Jackson werd bekritiseerd voor het (in de ogen van velen) ongepaste geweld en het slechte voorbeeld dat hij de jonge generatie gaf. Toch bleef een grote rel uit, voornamelijk doordat begin 1992 Nirvana met Nevermind kwam, een album dat Dangerous naar de achtergrond verdreef. Er volgden nog veel hits die afkomstig waren van het album: Jam, Remember the Time, Heal the World en In the Closet. Na een spraakmakend interview in 1993 met Oprah Winfrey, het op twee na bestbekeken televisieprogramma in de Amerikaanse geschiedenis, kwam het album opnieuw hoog in de hitlijsten. In totaal werden er 32 miljoen exemplaren van verkocht. Dit is het op een na bestverkopende album van Michael Jackson.

HIStory

In 1995 keerde Jackson terug in de popmuziek met de dubbel-cd HIStory: Past, Present and Future, Book I, bestaande uit een cd met zijn grootste hits en een cd met nieuw materiaal. Het album debuteerde op nummer 1, en in totaal werden er 36 miljoen albums verkocht. Dit is een stuk meer dan zijn voorafgaande album. Uiteindelijk werd het ook de bestverkochte dubbel-cd ooit. Scream, een duet met zijn zus Janet, werd een hit en kwam voor het eerst als eerste single vanuit het niets de top-5 binnen in de Amerikaanse hitparade. De wereldtournee HIStory World Tour die hierop volgde bracht hem maar liefst vijf keer in de Amsterdam ArenA, een nog ongebroken record.

Jackson leek zijn status als "The King Of Pop" te gebruiken voor de presentatie van zijn muziek: op de albumhoes van HIStory staat een standbeeld van hem afgebeeld, en bij de Brit Awards in 1996 ging hij volgens de pers gekleed als een messias.

Blood on the Dance Floor en Invincible

In 1997 verschijnt een volgend album Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix. Dit album werd gezien als een vervolg van HIStory omdat het slechts vijf nieuwe nummers bevatte. De rest van de cd was een remix van de successen van HIStory. Het album verkocht wereldwijd zes miljoen exemplaren en is daarmee het bestverkochte remixalbum aller tijden. De single Blood on the Dance Floor werd in Europa een groot succes met een nummer 1-positie in Engeland en in Nederland een vierde plaats in de top-40. Daarentegen sloeg het album in de Verenigde Staten nauwelijks aan.

Jackson gaf een aantal grote concerten en kwam in 2001 met een nieuw album met volledig nieuw materiaal, getiteld Invincible. Het album debuteerde op nummer 1 in de hitparade en werd dubbel platina. Op het album zette Jackson zijn populaire stijl van dance-pop voort, hetgeen resulteerde in een reeks opzwepende nummers. De eerste single You Rock My World deed het goed met een derde plaats in de top 40 en een tiende plaats in Amerika. In de video was een groot scala aan bekende acteurs te zien onder wie Michael Madsen, Chris Tucker en Marlon Brando. In 2002 ontstond een vete tussen Jackson en zijn label Sony. Jackson beschuldigde Sony ervan dat zij hem hadden willen dwingen 200 miljoen dollar aan promotiekosten te betalen. De ruzie uitte zich op verschillende manieren: Jackson ging op pad en hield verschillende toespraken en Sony besloot geen singles meer uit te brengen van het album. De vete werd gesust: Tommy Motolla, de voormalige directeur van Sony Music, is weg bij het bedrijf. Vanwege de ruzie werd het album Invincible nauwelijks gepromoot. Desondanks werden er bijna twaalf miljoen exemplaren van verkocht.

Visionary

In februari 2006 verscheen de boxset Visionary: The Video Singles. De boxset is een verzameling van de twintig grootste hitsingles van Jackson. Elke week werd er een nieuwe single uitgegeven, waardoor het kon gebeuren dat hij op 3 april op nummers 1, 2, 3, 4 en 7 in de Spaanse hitlijsten stond.

Jackson nam op 14 november 2006 acht prijzen in ontvangst op het hoofdkantoor van het Guinness Book of Records. Hij is onder andere de artiest met het hoogste aantal verkochte albums en singles: meer dan 350 miljoen. Van Thriller zijn meer dan 109 miljoen albums verkocht. In de top 10 staan ook andere albums van hem, onder meer Bad en Dangerous. Op 15 november nam hij in Londen de Diamond Award in ontvangst, voor ruim 100 miljoen verkochte albums. Ondanks voorafgaande geruchten trad "The King of Pop" tijdens het evenement niet op. In plaats daarvan stond hij op het podium, terwijl achter hem een koor het nummer We Are the World zong.

Thriller 25

In 2008 verscheen vanwege de vijfentwintigste verjaardag van het album Thriller, een speciale uitgave onder de titel Thriller 25. Op het album staan negen originele nummers van Thriller, met daaraan vijf nieuwe uitvoeringen toegevoegd van Beat It, Wanna Be Startin' Somethin', Billie Jean, The Girl Is Mine en P.Y.T. (Pretty Young Thing). Op het album staat ook For All Time dat stamt uit de tijd van Dangerous maar niet op het album kwam. De nieuwe uitgaven betreffen oude nummers, nu in samenwerking met nieuwe artiesten waaronder will.i.am en Kanye West. Het album werd op 11 februari uitgegeven.

This Is It

1rightarrow blue.svg Zie This Is It (concert) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op donderdag 5 maart 2009 hield Jackson een persconferentie waarin hij aankondigde in juli van dat jaar in Londen een reeks concerten te gaan geven met de naam This Is It. Dit zouden zijn afscheidsconcerten zijn. De concerten zouden plaatsvinden in de O2 Arena, vanaf 13 juli 2009.[12] AEG Live, zoals het promotiebedrijf dat de optredens organiseert heet, was ook met de zanger in gesprek over het uitbrengen van nieuwe muziek.[13]

De concerten gingen op 11 maart in de verkoop en waren binnen enkele minuten uitverkocht. Daarna werd de reeks concerten uitgebreid naar vijftig shows, waarmee hij het record van Prince uit 2007 verbroken zou hebben. De optredens gingen uiteindelijk niet door door Michaels dood.

This Is It werd ook de titel van een single en een album die eind 2009 verschenen. Platenmaatschappij Sony bracht de single This Is It uit op 12 oktober 2009, het album This Is It twee weken later. In diezelfde maand, op 28 oktober 2009, kwam ook de film Michael Jackson's This Is It uit.

Michael

Michael is een postuum album van Jackson dat meer dan anderhalf jaar na zijn dood werd uitgegeven. Er staan tien liedjes op die Jackson opnam voor zijn dood, onder andere Hold My Hand en (I Can't Make It) Another Day. Hold My Hand is een nummer met Akon en werd als eerste uitgebracht als single. Omdat de familie van Jackson zegt dat er slechts enkele nummers van hemzelf op staan,[14][15] wordt eraan getwijfeld of alle nummers op het album door hem worden gezongen. Het album kwam op 10 december 2010 uit in Nederland en België. Het album werd op de eerste dag al meer dan 30 duizend keer verkocht in Nederland, bereikte daarmee direct de gouden status en stond nummer 1 in de Nederlandse albumnotering. In Vlaanderen bereikte het album de eerste week plaats 4. Na enkele weken behaalde het album in Vlaanderen platina. In februari 2011 verschenen de singles Hollywood Tonight en Behind the Mask.

Bad 25

Bad 25 is een nieuwe versie van het origineel uit 1987. Net zoals Thriller 25 komt deze cd uit omdat de desbetreffende cd precies 25 jaar bestaat. De release van deze box staat gepland voor 18 september 2012. In de box zitten drie cd's en 1 dvd. Op de cd's staan de originele nummers van Bad, en op de andere remixen, demo's en nooit eerder uitgebrachte nummers die oorspronkelijk voor Bad waren opgenomen. Justin Timberlake zong mee op het album. De dvd is ook apart verkrijgbaar.

Privéleven

Excentriek

Jackson in 1988

Langzaam maar zeker ontstonden steeds meer geruchten over het privéleven van Jackson. Zijn schuchterheid en tegenzin om interviews aan te gaan, waren een extra stimulans voor wilde speculaties. Jackson kocht een grote boerderij met de daarbij behorende ranch in Californië, die hij Neverland Ranch noemde. De boerderij werd omgebouwd tot een groot pretpark met dierentuin en kinderattracties. Ondertussen werd er door sommige media beweerd dat Jackson hormoonbehandelingen had ondergaan om de hoge, flexibele stem van zijn jeugd te behouden (overigens een medische onmogelijkheid); anderen beweerden dat hij het skelet van Joseph Merrick (de 'Elephant Man') gekocht had.

Veel speculaties hebben betrekking op zijn uiterlijk. Zelf beweerde hij slechts twee neuscorrecties te hebben gehad, terwijl er in de biografie over Jackson door de schrijver (J. Randy Taraborrelli[16]) gesproken wordt over vier neuscorrecties. Verder beweerde Jackson zelf geen wijzigingen aan zijn jukbeenderen, ogen, lippen of kin te hebben ondergaan. Deze bewering leidde vaak tot ongeloof en kritiek. In de zwarte gemeenschap deden geruchten de ronde dat Jacksons steeds lichter wordende huidskleur het bewijs was dat hij zijn gezicht had laten bleken om zijn etnische achtergrond te verbergen. Jackson verklaarde echter tijdens een interview met Oprah Winfrey in 1993 dat hij de huidaandoening vitiligo heeft. Bij deze ziekte verdwijnt alle pigment uit (delen van) de huid, waardoor witte vlekken ontstaan en blootstelling aan direct zonlicht makkelijk tot verbranding leidt. In Jacksons privédomein zou een crème zijn gevonden die de huid lichter moet maken. Het is niet duidelijk of de crème van Jackson is geweest, maar volgens velen zou Jackson het hebben gebruikt om de overgebleven donkere delen van zijn huid te verbleken om zijn ziekte minder te laten opvallen.

Sportbestuurder

In 2002 werd Jackson door zijn vriend Uri Geller, die tevens mede-eigenaar is van de Engelse voetbalclub Exeter City FC, uitgenodigd om plaats te nemen in het bestuur van de club. Hoewel Jackson als bestuurslid geen voetbalkennis had, mocht hij toch meebeslissen over transfers, meereizen met de spelersbus naar uitwedstrijden en ontving hij jaarstukken van de club. De zanger heeft echter nooit van een van zijn rechten gebruikgemaakt.[17] Op 14 juni 2002 heeft Jackson het St. James' Park één keer bezocht. Hoewel zijn komst aangekondigd was in de lokale pers, was er een lage opkomst fans en bezoekers. Men was ervan overtuigd dat het om een grap ging. Officieel bleef Jackson deze functie bij "The Grecians" bekleden tot zijn dood.

Huwelijken en kinderen

Michael Jackson met zijn zoon Prince Michael II in Disneyland Parijs in 2006.

Jackson trouwde in 1994 met Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley. Na minder dan twee jaar werd de scheiding aangevraagd.[18]

Eind 1996 trouwde Jackson met Debbie Rowe, een verpleegster. Het paar kreeg twee kinderen, zoon Michael Joseph Jackson Jr., ook wel 'Prince' of 'Prince Michael I' genoemd, en dochter Paris Katherine Jackson. Eind 1999 gingen Jackson en Rowe uit elkaar.[19]

Later kreeg Jackson een tweede zoon, Prince Michael II, met als koosnaam 'Blanket'.[20] De naam van de moeder is niet bekendgemaakt.[21] Michael Jackson heeft ook een chimpansee genaamd Bubbles gehad, die door Jeff Koons tot kunstwerk gemaakt is.

Schandalen

Jackson nodigde af en toe kinderen uit op de boerderij op zijn landgoed Neverland. Dit bleek ongewenste gevolgen te hebben voor de popster. In 1993 werd hij ervan beschuldigd een 13-jarige jongen, die meerdere keren op Neverland was geweest, te hebben lastiggevallen. Hoewel Jackson categorisch de aantijgingen ontkende, slaagde hij er niet in om zijn aangetast imago te herstellen. Toch bleef hij op grote schaal albums verkopen. Daar stond tegenover dat hij zeer lange pauzes nam tussen opeenvolgende albums, waardoor de aandacht voor zijn muziek steeds weer verslapte. Jackson werd opgenomen voor de behandeling van een verslaving aan pijnstillers. Jackson betaalde de familie van de jongen die de aanklacht over kindermisbruik had ingediend een grote schadevergoeding. Hierdoor kwam het niet tot een proces. Velen zagen de schadevergoeding als een schuldbekentenis.

Op 20 november 2002 hield Jackson zijn 11 maanden oude zoontje Prince Michael II met één hand over de rand van het balkon van Hotel Adlon in Berlijn, naar Jacksons eigen zeggen 'slechts om zijn kind te laten zien'. Beelden hiervan gingen de wereld rond.[22]

Enkele uitspraken van Jackson in de documentaire Living with Michael Jackson van Martin Bashir van begin 2003, over de onschuld van het delen van het bed met een (minderjarige) jongen, werden door velen uitgelegd als een bekentenis van de aanklacht uit 1993. Jackson zelf, en zijn adviseurs, ontkenden dit en stelden dat de uitspraken uit hun verband waren gerukt en dat Bashir de uitspraken zou hebben uitgelokt.[23] In een 'tegendocumentaire' Take Two: The Footage You Were Never Meant to See, die opnames bevatte die met een camera van de zanger zelf waren gemaakt tijdens Bashirs interviews, werd de kant van Jackson belicht. Op 20 november 2003 werd, als gevolg van de documentaire, een nieuw arrestatiebevel tegen Jackson uitgevaardigd. Hij werd opnieuw geconfronteerd met een beschuldiging van kindermisbruik. Daarop meldde Jackson zich bij de politie van Santa Maria in Californië. Hij moest een borgsom van drie miljoen dollar betalen om te voorkomen dat hij in hechtenis zou worden genomen. Ook moest hij zijn paspoort inleveren.

Op 13 juni 2005 werd Jackson door de jury vrijgesproken. De jury achtte alle tien de aanklachten ongegrond.

In 2006 werd Jackson ervan beschuldigd dat hij zijn Neverland Ranch verwaarloosde en de werknemers niet meer betaalde. Na onderzoek bleken de ranch en zijn dieren in goede conditie te zijn. In maart 2006 sloot hij het complex gedeeltelijk, betaalde de achterstallige lonen en ontsloeg de werknemers waarvan sommigen al meer dan tien jaar op de ranch werkten. Jackson verbleef sindsdien regelmatig in de Arabische golfstaat Bahrein.

Overlijden

Jackson huurde vanaf 2009 een huis in Los Angeles, in de wijk Holmby Hills, waar hij zich voorbereidde op de concertreeks die hij vanaf 13 juli 2009 in Londen zou geven.

Op 25 juni 2009 werd Jackson rond het middaguur in zijn huis getroffen door een hartstilstand. Om 12.21 uur (lokale tijd) werd door een medewerker van Jackson het alarmnummer 911 gebeld, daarbij meldend dat de zanger niet meer ademde. Een team van brandweerlieden dat in de buurt was, probeerde Jackson in zijn woning te reanimeren. Hij werd vervolgens naar het UCLA Medical Center gebracht, op zes minuten afstand van zijn huis in Holmby Hills. Vanaf 14.00 uur publiceerden steeds meer media via het internet over de ziekenhuisopname van Jackson. Volgens een eerste verklaring van zijn vader Joe Jackson, die zich in Las Vegas bevond, had Jackson een hartaanval gehad en was hij er niet best aan toe. Rond 15.20 uur meldden de Los Angeles Times en Associated Press op basis van een anonieme bron in het ziekenhuis dat Jackson zou zijn overleden. Andere media meldden dat hij in een coma zou liggen. Ondertussen werden verschillende familieleden van Jackson bij het ziekenhuis gesignaleerd, waaronder zijn moeder Katherine.

Om 16.30 uur citeerde CNN de lijkschouwer van Los Angeles, die verklaarde dat het overlijden van Jackson om 14.26 uur was vastgesteld. Dit werd later in een korte persconferentie bevestigd door zijn broer Jermaine Jackson. Volgens Jermaine arriveerde zijn broer om 13.14 uur in het ziekenhuis en heeft een team van doktoren vervolgens ruim een uur geprobeerd de hartslag weer op gang te brengen. Na het bekend worden van het nieuws verzamelde zich een grote menigte bij het UCLA Medical Center, waarna de politie de omgeving van het ziekenhuis afzette. Ook bij zijn woning verzamelden zich belangstellenden.[8] De familie heeft een tweede autopsie op het lichaam laten uitvoeren. De uitslag daarvan zou meer duidelijkheid kunnen geven over de doodsoorzaak.

Jackson's graf op Forest Lawn Memorial Park

Rondom de begrafenis ontstond aanvankelijk wat verwarring. Eerst werd bekendgemaakt dat Jackson op 7 juli 2009 op Neverland, de ranch van Michael Jackson, begraven zou worden. Later werd de begraafplaats Forest Lawn in Los Angeles genoemd. De familie zou de voorkeur gehad hebben voor 29 augustus, de geboortedag van Jackson, waarop hij 51 zou zijn geworden.[24] Later werd bekendgemaakt dat Forest Lawn niet de laatste rustplaats van Jackson zou zijn. Er werd gedacht dat het lichaam zich in het mausoleum van Berry Gordy, de oprichter van Motown bevond,[25] maar dit is ontkend door een medewerker van Gordy.[26] Uiteindelijk werd de popster op 3 september 2009 toch begraven op Forest Lawn.

Op 7 juli 2009 werd een herdenkingsceremonie gehouden in het Staples Center in het centrum van Los Angeles. 11.500 entreetickets werden verloot onder de fans. Bekende artiesten als Stevie Wonder, Lionel Richie, Mariah Carey, John Mayer en Jennifer Hudson traden op. Ook pastors, een woordvoerder van het Huis van Afgevaardigden en de familie van Jackson verschenen op het podium. De kinderen van Jackson waren aanwezig en dochter Paris sprak enkele emotionele afscheidswoorden.

Over de exacte reden van de hartstilstand werd lange tijd gespeculeerd. Op 24 augustus 2009 werd door Lakshmanan Sathyavagiswaran, de arts die de autopsie uitvoerde op het lichaam van Jackson, officieel vastgesteld dat de hartstilstand die Michael Jackson fataal werd te wijten was aan een overdosis propofol.[27] Jacksons privéarts, Conrad Murray, is veroordeeld voor doodslag, daar hij deze overdosis zou hebben toegediend.[28][29] Op 29 november 2011 bepaalde rechter Pastor dat Murray de maximale straf voor dit delict, namelijk vier jaar gevangenisstraf, krijgt. Murray werd direct in hechtenis genomen, zonder borg. Op 23 januari 2011 wordt in een zitting bepaald welk bedrag Murray als schadevergoeding aan de familie Jackson moet voldoen. In december 2011 tekende Murray hoger beroep aan tegen de uitspraak.[30] In oktober 2013 werd hij vrijgelaten.[31]

De dood van Jackson wordt vaak vergeleken met de dood van Elvis Presley, die ook stierf aan een overdosis medicijnen. Over beide artiesten loopt overigens het gerucht dat ze hun dood in scène gezet hebben. Jackson had trouwens vaak gevreesd voor een gelijkaardige dood.[32]

Invloed

Jacksons ster op de Hollywood Walk of Fame

De succesvolle carrière van Jackson heeft hem deel gemaakt van de popcultuur. Sinds 1984 bezit de zanger een ster op de Hollywood Walk of Fame. Hij doorbrak raciale barrières en was een pionier in het ontwikkelen van de videoclip. Het werk van Jackson beïnvloedt vele artiesten.

Gedurende zijn carrière ontving hij veel prijzen, waaronder de World Music Award voor de bestverkopende mannelijke popartiest van het millennium en de American Music Award voor artiest van de eeuw.[33] Ook is hij twee keer te vinden in de Amerikaanse "Rock and Roll Hall of Fame": als lid van de Jackson 5 sinds 1997 en als soloartiest sinds 2001. Hij is in het bezit van acht Guinness World Records,[33] vijftien Grammy Awards[34] en zes nummer 1-hits in de Nederlandse Top 40, waarmee hij op een gedeelde vierde plaats aller tijden staat.

Videoclips

Jackson veranderde de videoclip in een kunstwerk door verhalen, danspasjes, special effects en bekende mensen toe te voegen. De populariteit van clips voor bijvoorbeeld Beat It en Billie Jean zorgden voor de opkomst van muziekzender MTV. De relatief jonge zender kon met Jackson niet meer om het succes van R&B heen, en begon meer clips uit dat genre uit te zenden. Van een videoclip een korte film maken, zoals gebeurde met onder meer Thriller, werd een handelsmerk van Jackson, terwijl het dansen met een grote groep, zoals in Beat It veelvuldig werd geïmiteerd. De dans uit Thriller is bekend over de hele wereld. In een gevangenis in de Filipijnen studeerden gedetineerden de dans in. De video werd op Youtube gezet en wordt nu beschouwd als internetfenomeen.[35]

Voorafgaand aan het grote succes van Thriller had Jackson moeite in beeld te komen bij MTV, omdat hij een Afro-Amerikaan was. In een poging Jackson de lucht in te krijgen zette Columbia Records' president Walter Yetnikoff de zender onder druk door te zeggen dat hij "de zender geen andere videoclips meer zou geven" en naar de media zou stappen met "het verhaal dat de zender de muziek van deze zwarte niet wilde spelen".[36] Na dit dreigement ging MTV clips als Billie Jean wel uitzenden. Toen de 14 minuten durende clip van Thriller uitkwam, speelde MTV hem twee keer per uur. Tegenwoordig wordt deze "korte film" vaak de beste videoclip aller tijden genoemd.[37]

Het nummer Scream van Michael en zijn zus Janet werd de duurste videoclip ooit.

Discografie

1rightarrow blue.svg Zie Discografie van Michael Jackson voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hieronder volgen alleen de albums en nummers met een hitnotering.

Albums

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Got to Be There 02-1972 -
Ben 08-1972 23-12-1972 13 10
Music & Me 04-1973 -
Forever, Michael 01-1975 -
Off the Wall 08-1979 06-10-1979 7 13
The Best of Michael Jackson 1975 18-07-1981 1(1wk) 15 Verzamelalbum
Thriller 12-1982 11-12-1982 1(26wk) 104
Greatest Hits 1984 19-05-1984 24 9 Verzamelalbum
Bad 08-1987 12-09-1987 1(8wk) 114
Dangerous 11-1991 14-12-1991 3 116
HIStory: Past, Present and Future, Book I 06-1995 01-07-1995 1(3wk) 125
Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix 05-1997 24-05-1997 1(2wk) 22 Remixalbum
Invincible 10-2001 10-11-2001 1(2wk) 13
Number Ones 11-2003 29-11-2003 17 21 Verzamelalbum
The Ultimate Collection 2004 27-11-2004 46 8 Verzamelalbum
The Essential Michael Jackson 2005 23-27-2005 19 12 Verzamelalbum
Visionary: The Video Singles 2006 -
Thriller 25 11-02-2008 16-02-2008 2 24
King of Pop - The Dutch Collection 01-09-2008 06-09-2008 1(6wk) 59 Verzamelalbum
50 Best Songs – The Motown Years: Michael Jackson & The Jackson 5 05-09-2008 04-07-2009 4 14 Met The Jackson 5 / Verzamelalbum
The Collection 26-06-2009 04-07-2009 2 46 Verzamelbox
Gold 17-07-2009 25-07-2009 60 1 Verzamelalbum / Heruitgave van Anthology
This Is It 25-10-2009 31-10-2009 1(2wk) 48 Soundtrack Michael Jackson's This Is It
Michael 14-12-2010 18-12-2010 1(1wk) 9 Goud
Immortal 18-11-2011 26-11-2011 17 8 Remixalbum
Bad 25 17-09-2012 22-09-2012 6 6
Xscape 09-05-2014 17-05-2014 2 3*
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
HIStory: Past, Present and Future, Book I 1995 01-07-1995 1(2wk) 71
Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix 1997 31-05-1997 1(1wk) 25 Remixalbum
Invincible 2001 10-11-2001 2 6
Number Ones 2003 29-11-2003 16 11 Verzamelalbum
The Ultimate Collection 2004 04-12-2004 60 4 Verzamelalbum
The Essential Michael Jackson 2005 23-07-2005 4 19 Verzamelalbum
Thriller 25 2008 16-02-2008 1(1wk) 25 Goud
King of Pop - The Belgian Edition 2008 06-09-2008 1(1wk) 51 Verzamelalbum / Platina
The Collection 2009 04-07-2009 1(4wk) 46 Verzamelbox / Platina
50 Best Songs – The Motown Years: Michael Jackson & The Jackson 5 2008 18-07-2009 3 20 Met The Jackson 5 / Verzamelalbum / Goud
The Stripped Mixes 2009 08-08-2009 43 5 Verzamelalbum
This Is It 2009 07-11-2009 1(2wk) 58 Soundtrack Michael Jackson's This Is It / 2x platina
Michael 10-12-2010 18-12-2010 4 13 Platina
Immortal 2011 26-11-2011 13 12 Remixalbum
Bad 25 2012 22-09-2012 16 25
Xscape 2014 17-05-2014 1(1wk) 17* Goud

Singles

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ain't No Sunshine 11-1972 18-11-1972 16 10 Nr. 17 in de Single Top 100
Ben 12-1972 02-12-1972 2 14 Nr. 2 in de Single Top 100
Music and Me 12-1973 29-12-1973 34 3 Nr. 29 in de Single Top 100
A Brand New Day 1979 08-09-1979 1(4wk) 13 Als The Wiz Stars / Met Diana Ross /
Nr. 1 in de Single Top 100
Don't Stop 'til You Get Enough 09-1979 29-09-1979 2 10 Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Ease on Down the Road 1979 17-11-1979 tip7 - Als The Wiz Stars / Met Diana Ross /
Nr. 33 in de Single Top 100
Off the Wall 01-1980 05-01-1980 23 5 Nr. 18 in de Single Top 100
She's Out of My Life 08-1980 16-08-1980 19 7 Nr. 13 in de Single Top 100
One Day in Your Life 1981 11-07-1981 1(4wk) 12 Nr. 2 in de Single Top 100
We're Almost There 1981 26-09-1981 tip21 -
The Girl Is Mine 10-1982 30-10-1982 12 7 Met Paul McCartney /
Nr. 16 in de Single Top 100
Billie Jean 01-1983 22-01-1983 2 12 Nr. 4 in de Single Top 100
Beat It 04-1983 23-04-1983 1(4wk) 11 Nr. 1 in de Single Top 100
Wanna Be Startin' Somethin' 07-1983 02-07-1983 1(2wk) 10 Nr. 3 in de Single Top 100
Human Nature 09-1983 03-09-1983 14 7 Nr. 11 in de Single Top 100
Say Say Say 11-1983 15-10-1983 4 8 Met Paul McCartney /
Nr. 8 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Thriller 12-1983 17-12-1983 3 7 Nr. 4 in de Single Top 100
P.Y.T. (Pretty Young Thing) 03-1984 10-03-1984 13 7 Nr. 14 in de Single Top 100
Eaten Alive 1985 21-09-1985 26 5 Met Diana Ross /
Nr. 17 in de Single Top 100
I Just Can't Stop Loving You 08-1987 08-08-1987 1(4wk) 11 Met Siedah Garrett /
Nr. 1 in de Single Top 100
Bad 09-1987 19-09-1987 1(1wk) 9 Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
The Way You Make Me Feel 11-1987 28-11-1987 6 8 Nr. 6 in de Single Top 100
Man in the Mirror 02-1988 20-02-1988 16 6 Nr. 13 in de Single Top 100
Get It 1988 21-05-1988 14 5 Met Stevie Wonder /
Nr. 24 in de Single Top 100
I Want You Back '88 1988 07-05-1988 14 7 Met The Jackson 5 /
Nr. 13 in de Single Top 100
Dirty Diana 05-1988 28-05-1988 2 9 Nr. 2 in de Single Top 100
Another Part of Me 08-1988 06-08-1988 10 7 Nr. 8 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Smooth Criminal 11-1988 12-11-1988 1(1wk) 12 Nr. 1 in de Single Top 100
Leave Me Alone 03-1989 04-03-1989 6 7 Nr. 5 in de Single Top 100
Liberian Girl 07-1989 15-07-1989 15 6 Nr. 14 in de Single Top 100
Black or White 11-1991 23-11-1991 3 10 Nr. 2 in de Single Top 100
Remember the Time 02-1992 15-02-1992 3 9 Nr. 4 in de Single Top 100 / Alarmschijf
In the Closet 05-1992 02-05-1992 9 7 Nr. 9 in de Single Top 100
Who Is It 07-1992 11-07-1992 15 6 Nr. 13 in de Single Top 100
Jam 09-1992 19-09-1992 9 6 Nr. 12 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Heal the World 11-1992 14-11-1992 6 12 Nr. 4 in de Single Top 100
Give In to Me 03-1993 06-03-1993 3 10 Nr. 4 in de Single Top 100
Will You Be There 07-1993 10-07-1993 3 14 Soundtrack Free Willy /
Nr. 3 in de Single Top 100
Gone Too Soon 12-1993 11-12-1993 31 5 Nr. 20 in de Single Top 100
Scream 06-1995 10-06-1995 3 7 Met Janet Jackson /
Nr. 4 in de Single Top 100 / Alarmschijf
You Are Not Alone 08-1995 26-08-1995 6 15 Nr. 6 in de Single Top 100
Earth Song 11-1995 25-11-1995 4 15 Nr. 3 in de Single Top 100
They Don't Care About Us 04-1996 06-04-1996 4 12 Nr. 4 in de Single Top 100
Why 1996 24-08-1996 10 10 Met 3T / Nr. 13 in de Single Top 100
Stranger in Moscow 09-1996 21-09-1996 9 8 Nr. 6 in de Single Top 100
Blood on the Dance Floor 05-1997 03-05-1997 4 6 Nr. 7 in de Single Top 100 / Alarmschijf
HIStory/Ghosts 07-1997 12-07-1997 16 11 Nr. 14 in de Single Top 100
You Rock My World 10-2001 13-10-2001 3 8 Nr. 2 in de Single Top 100
Cry 11-2001 17-11-2001 tip2 - Nr. 39 in de Single Top 100
One More Chance 12-2003 13-12-2003 23 5 Nr. 28 in de Single Top 100
Don't Stop 'til You Get Enough 2006 - Visionary / Nr. 39 in de Single Top 100
Thriller 2006 - Visionary / Nr. 34 in de Single Top 100
Rock with You 2006 - Visionary / Nr. 22 in de Single Top 100
Billie Jean 2006 - Visionary / Nr. 22 in de Single Top 100
Beat It 2006 - Visionary / Nr. 27 in de Single Top 100
Bad 2006 - Visionary / Nr. 27 in de Single Top 100
The Way You Make Me Feel 2006 - Visionary / Nr. 24 in de Single Top 100
Dirty Diana 2006 - Visionary / Nr. 22 in de Single Top 100
Smooth Criminal 2006 - Visionary / Nr. 20 in de Single Top 100
Leave Me Alone 2006 - Visionary / Nr. 21 in de Single Top 100
Black or White 2006 - Visionary / Nr. 24 in de Single Top 100
Remember the Time 2006 - Visionary / Nr. 44 in de Single Top 100
In the Closet 2006 - Visionary / Nr. 36 in de Single Top 100
Jam 2006 - Visionary / Nr. 42 in de Single Top 100
Heal the World 2006 - Visionary / Nr. 40 in de Single Top 100
You Are Not Alone 2006 - Visionary / Nr. 45 in de Single Top 100
Earth Song 2006 - Visionary / Nr. 46 in de Single Top 100
They Don't Care About Us 2006 - Visionary / Nr. 38 in de Single Top 100
Stranger in Moscow 2006 - Visionary / Nr. 41 in de Single Top 100
Blood on the Dance Floor 2006 - Visionary / Nr. 60 in de Single Top 100
The Girl Is Mine 2008 28-01-2008 09-02-2008 17 5 Met will.i.am /
Nr. 12 in de Single Top 100
Wanna Be Startin' Somethin' 2008 2008 15-03-2008 tip8 - Met Akon
Billie Jean 1983 04-07-2009 3 7 Postuum / Nr. 3 in de Single Top 100 /
Nr. 1 in de Mega Top 50
The Girl Is Mine 2009 - Met Paul McCartney / Postuum /
Nr. 80 in de Single Top 100
I Just Can't Stop Loving You 2009 - Met Siedah Garrett / Postuum /
Nr. 75 in de Single Top 100
Remember the Time 2009 - Postuum / Nr. 68 in de Single Top 100
Give In to Me 2009 - Postuum / Nr. 71 in de Single Top 100
P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2009 - Postuum / Nr. 68 in de Single Top 100
Human Nature 2009 - Postuum / Nr. 40 in de Single Top 100
You Are Not Alone 2009 - Postuum / Nr. 26 in de Single Top 100
They Don't Care About Us 2009 - Postuum / Nr. 24 in de Single Top 100
She's Out of My Life 2009 - Postuum / Nr. 57 in de Single Top 100
Bad 2009 - Postuum / Nr. 53 in de Single Top 100
Stranger in Moscow 2009 - Postuum / Nr. 48 in de Single Top 100
Heal the World 2009 - Postuum / Nr. 16 in de Single Top 100
The Way You Make Me Feel 2009 - Postuum / Nr. 40 in de Single Top 100
Man in the Mirror 2009 - Postuum / Nr. 22 in de Single Top 100
Liberian Girl 2009 - Postuum / Nr. 35 in de Single Top 100
Gone Too Soon 2009 - Postuum / Nr. 24 in de Single Top 100
Wanna Be Startin' Somethin' 2009 - Postuum / Nr. 31 in de Single Top 100
Black or White 2009 - Postuum / Nr. 21 in de Single Top 100
Rock with You 2009 - Postuum / Nr. 25 in de Single Top 100
Dirty Diana 2009 - Postuum / Nr. 23 in de Single Top 100
Smooth Criminal 2009 - Postuum / Nr. 22 in de Single Top 100
Off the Wall 2009 - Postuum / Nr. 20 in de Single Top 100
Earth Song 2009 - Postuum / Nr. 13 in de Single Top 100
Beat It 2009 - Postuum / Nr. 7 in de Single Top 100
Don't Stop 'til You Get Enough 2009 - Postuum / Nr. 10 in de Single Top 100
Thriller 2009 - Postuum / Nr. 9 in de Single Top 100
Ben 2009 - Postuum / Nr. 6 in de Single Top 100
Leave Me Alone 2009 - Postuum / Nr. 100 in de Single Top 100
Another Part of Me 2009 - Postuum / Nr. 94 in de Single Top 100
One Day in Your Life 2009 - Postuum / Nr. 86 in de Single Top 100
You Rock My World 2009 - Postuum / Nr. 72 in de Single Top 100
Will You Be There 2009 - Soundtrack Free Willy / Postuum /
Nr. 14 in de Single Top 100
This Is It 12-10-2009 31-10-2009 22 4 Postuum
Hold My Hand 15-11-2010 25-12-2010 28 5 Met Akon / Postuum /
Nr. 27 in de Single Top 100
Hollywood Tonight 2011 26-02-2011 tip14 - Postuum
Bad (Remix by AfroJack - DJ Buddha edit) 2012 29-09-2012 tip20 - Met Pitbull / Postuum
Love Never Felt So Good 2014 17-05-2014 11 14 Met Justin Timberlake / Postuum /
Nr. 2 in de Single Top 100
Blue Gangsta 2014 - Postuum / Nr. 77 in de Single Top 100
Xscape 2014 - Postuum / Nr. 63 in de Single Top 100
Do You Know Where Your Children Are 2014 - Postuum / Nr. 62 in de Single Top 100
Chicago 2014 - Postuum / Nr. 53 in de Single Top 100
Slave to the Rhythm 2014 - Postuum / Nr. 48 in de Single Top 100
Loving You 2014 - Postuum / Nr. 42 in de Single Top 100
A Place with No Name 2014 16-08-2014 tip5 - Postuum / Nr. 24 in de Single Top 100
Don't Matter to Me 2018 07-07-2018 tip24* Postuum / Met Drake / Alarmschijf
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ben 1972 - Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Don't Stop 'til You Get Enough 1979 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Rock with You 1980 - Nr. 21 in de Radio 2 Top 30
She's Out of My Life 1980 - Nr. 29 in de Radio 2 Top 30
One Day in Your Life 1981 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
The Girl Is Mine 1982 - Met Paul McCartney /
Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Billie Jean 1983 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Beat It 1983 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Wanna Be Startin' Somethin' 1983 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Human Nature 1983 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Say Say Say 1983 - Met Paul McCartney /
Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Thriller 1983 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
P.Y.T. (Pretty Young Thing) 1984 - Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Farewell My Summer Love 1984 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
I Just Can't Stop Loving You 1987 - Met Siedah Garrett /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Bad 1987 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
The Way You Make Me Feel 1987 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Man in the Mirror 1988 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Get It 1988 - Met Stevie Wonder /
Nr. 12 in de Radio 2 Top 30
I Want You Back '88 1988 - Met The Jackson 5 /
Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Dirty Diana 1988 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Another Part of Me 1988 - Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Smooth Criminal 1988 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Leave Me Alone 1989 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Liberian Girl 1989 - Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Black or White 1991 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Remember the Time 1992 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
In the Closet 1992 - Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
Who Is It 1992 - Nr. 5 in de Radio 2 Top 30
Jam 1992 - Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Heal the World 1992 - Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Give In to Me 1993 - Nr. 6 in de Radio 2 Top 30
Will You Be There 1993 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Gone Too Soon 1994 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Scream 1995 17-06-1995 5 11 Met Janet Jackson /
Nr. 5 in de Radio 2 Top 30
You Are Not Alone 1995 09-09-1995 3 15 Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Earth Song 1995 02-12-1995 4 16 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
They Don't Care About Us 1996 06-04-1996 9 19 Nr. 9 in de Radio 2 Top 30
Why 1996 07-09-1996 19 12 Met 3T / Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Stranger in Moscow 1996 05-10-1996 26 8 Nr. 26 in de Radio 2 Top 30
Blood on the Dance Floor 1997 03-05-1997 11 11 Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
HIStory/Ghosts 1997 26-07-1997 17 17 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
You Rock My World 2001 20-10-2001 4 9 Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Cry 2001 08-12-2001 tip2 -
One More Chance 2003 06-12-2003 30 3 Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
The Girl Is Mine 2008 2008 16-02-2008 tip20 - Met will.i.am
Wanna Be Startin' Somethin' 2008 2008 23-02-2008 tip15 - Met Akon
This Is It 2009 - Postuum / Nr. 14 in de Radio 2 Top 30
Hold My Hand 2010 27-11-2010 10 11 Met Akon / Postuum /
Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Hollywood Tonight 2011 05-03-2011 tip16 - Postuum
Love Never Felt So Good 2014 10-05-2014 4 17* Met Justin Timberlake / Postuum /
Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
A Place with No Name 2014 02-08-2014 tip20 -
Loving You 2014 16-08-2014 tip72 -

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
A Brand New Day
(als The Wiz Stars / met Diana Ross)
766 714 923 994 1233 1322 1429 1528 1492 1370 1585 1585 1907 787 1321 1520 1927 - - -
Bad - 1310 736 1313 1712 1467 1798 1551 - 1807 439 965 1087 878 1063 1555 1390 1575 1590
Beat It 242 434 330 455 760 518 637 642 918 639 74 179 252 218 315 419 359 391 334
Ben 256 603 463 743 690 677 737 733 942 732 186 369 466 336 463 556 552 638 617
Billie Jean 173 422 310 313 315 222 239 260 370 266 27 64 96 83 132 128 126 123 113
Black or White - - - - - - - - - - 276 1532 693 587 647 831 722 731 921
Dirty Diana - - - - - - - - - - 303 - 609 522 502 585 541 386 416
Don't Stop 'til You Get Enough - 1549 620 1013 1506 1376 1704 1647 - 1786 523 1170 1165 1025 1186 1211 1241 1206 1091
Earth Song 246 - - 561 615 634 780 583 940 692 88 148 152 147 113 118 118 149 166
Gone Too Soon - - - - - - - - - - 991 - - - - - - - - -
Heal the World 365 551 535 963 777 989 1116 1169 1634 1115 250 536 674 689 729 790 478 847 821
Human Nature - - - - - - - - - - 525 - 1072 1040 971 1092 692 977 1007
I Just Can't Stop Loving You
(met Siedah Garrett)
- - - - - - - - - - 714 - 1484 1990 1634 1832 1970 1834 1929
Leave Me Alone - - - - - - - - - - 1655 - - - - - - - - -
Love Never Felt So Good
(met Justin Timberlake)
- - - - - - - - - - - - - - - - 1191 1373 1670
Man in the Mirror - - - - - - - - - - 326 1195 197 204 159 199 165 138 161
Off the Wall - - - - - - - - - - 1176 - 1751 1496 1601 1336 1369 1306 1260
One Day in Your Life 1075 - 770 - 1830 1665 1910 1962 - 1969 1090 1414 1775 1916 1920 - - - - -
P.Y.T. (Pretty Young Thing) - - - - - - - - - - - - - - - 1950 1750 1844 1858
Remember the Time - - - - - - - - - - 1322 - - - - - - - - -
Rock with You - - - - - - - - - - 1107 1845 1937 1560 1736 - 1661 1525 1503
Say Say Say
(met Paul McCartney)
- - - - - - - - - - 1769 - - - - - - - - -
Smooth Criminal - - - - - - - - - - 137 419 458 470 339 450 339 385 439
Stranger in Moscow - - - - - - - - - - 725 - 1201 1390 1059 1205 1276 1346 1361
The Girl Is Mine
(met Paul McCartney)
1264 - 1692 1836 - 1874 - - - - 1253 - - 1153 - - - - - -
The Way You Make Me Feel - - - - - - - - - - 534 - 1183 1470 962 1098 1161 983 1037
They Don't Care About Us - - - - - - - - - - - - 806 1059 596 646 433 584 625
Thriller 81 187 162 239 340 309 408 246 506 324 52 126 144 181 176 212 205 176 147
Wanna Be Startin' Somethin' - - - - - - - - - - 650 1144 1323 1626 1326 1541 1338 1644 1517
Will You Be There - - - - - - - - - - 584 - 1177 1293 1200 1273 1326 1621 1545
You Are Not Alone 821 - - - - - - - - - 565 - 1605 1937 1872 - - - - -

Dvd's

Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse DVD Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Number Ones 2003 29-11-2003 12 14
HIStory on Film, Volume II 2004 06-03-2004 27 3
Live in Bucharest: The Dangerous Tour 2005 30-07-2005 2 18
One Night in Japan 2009 11-04-2009 1(3wk) 8
Michael Jackson - A Life 2009 15-08-2009 13 2
Michael Jackson's Vision 2010 27-11-2010 3 24
Live at Wembley July 16, 1988 2012 22-09-2012 1(1wk) 66
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Muziek-DVD Ultratop 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Live in Bucharest: The Dangerous Tour 2005 06-08-2005 2 10
One Night in Japan 2009 11-04-2009 1(2wk) 17
History I + II 2009 01-08-2009 1(5wk) 9
Michael Jackson - A Life 2009 15-08-2009 2 8
Michael Jackson's Vision 2010 27-11-2010 2 18
Live at Wembley July 16, 1988 2012 22-09-2012 1(2wk) 10

Filmografie

Filmografie als acteur
Jaar Titel Rol Opmerkingen
1978 The Wiz Scarecrow
1986 Captain EO Captain EO
1988 Michael Jackson: Moonwalker Michael Jackson
1997 Ghosts Diverse rollen
2002 Men in Black II Agent M
2004 Miss Cast Away and the Island Girls Agent M.J.
2009 Michael Jackson's This Is It Michael Jackson Exclusieve beelden van Michael, net voor zijn dood.

Video's

Naam VHS Dvd Blu-ray
The Wiz 1979 1999, 2008 2010
Making of Thriller 1983
Motown 25: Yesterday, Today, Forever 1985
We Are the World - The Video Event 1985
Captain EO 1986 2009?
The Legend Continues 1988
Bad Tour: Brisbane Live 1987 1988 2003
Michael Jackson: Moonwalker 1988 2009 2010
Dangerous - The Short Film 1993 2001
Grammy's Greatest Moments Volume I 1994
HIStory on Film Volume I 1995 2001
HIStory on Film Volume II 1997 2002
Michael Jackson's Ghost 1997 ?
Coffret Collector Ghosts 1997
Men in Black II 2002
Number Ones 2003
Dangerous Tour in Bucharest (The Ultimate Collection Version) 2004
The One 2004
We Are the World: The Story Behind the Song Special Edition 2005
Dangerous Tour in Bucharest 2005
The Story of Michael Jackson 2008
Thriller (25th Anniversary) + cd 2008
Michael Jackson's The Earth's Songs 2009
Michael Jackson's This Is It 2009 2009
Who Killed the King of Pop 2010
Michael Jackson's Vision 2010

Games

Titel Uitgave Verkrijgbaar op
Michael Jackson's Moonwalker (Home-pc) 1989 Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, Commodore 64, MS-DOS, MSX, ZX Spectrum
Michael Jackson's Moonwalker (Arcade version) 1990 Arcade
Michael Jackson's Moonwalker (Console versions) 1990/1991 Mega Drive/Genesis, Master System, Game Gear
Michael Jackson: The Experience 2010 Wii, Nintendo DS, PSP
Michael Jackson: The Experience 2011 PlayStation Move, PlayStation 3, Xbox Kinect
Planet Michael (MMORPG voor MS Windows; was gepland voor 2011/2012, maar nooit uitgebracht)

Bibliografie

Tournees

Met The Jacksons/Jackson 5

Solo

Michael Jackson bij het Witte Huis in 1984

Post mortem

  • The Immortal (2011–2012) – tribute door Cirque du Soleil

Rechten

Naast de rechten van ongeveer 250 nummers van The Beatles, bezat Michael Jackson ook (mede) rechten over diverse nummers van Eminem, Shakira, Björk, The Pointer Sisters, Beck, Sly & the Family Stone, Beyoncé en muziek van The Godfather.

Externe links

Nummer van Michael Jackson
The Wiz: Original Motion Picture Soundtrack:You Can't Win · Ease On Down The Road · Be A Lion · A Brand New Day
Off The Wall:Don't Stop 'Til You Get Enough · Rock With You · Workin' Day And Night · Get On The Floor · Off The Wall · Girlfriend · She's Out of My Life · I Can't Help It · It's The Falling In Love · Burn This Disco Out
Thriller:Wanna Be Startin' Somethin' · Baby Be Mine · The Girl Is Mine · Thriller · Beat It · Billie Jean · Human Nature · P.Y.T. (Pretty Young Thing) · The Lady In My Life
Bad:Bad · The Way You Make Me Feel · Liberian Girl · Just Good Friends · Another Part of Me · Man In The Mirror · I Just Can't Stop Loving You · Dirty Diana · Smooth Criminal · Leave Me Alone
Dangerous:Jam · Why You Wanna Trip On Me · In the Closet · She Drives Me Wild · Remember the Time · Can't Let Her Get Away · Heal the World · Black or White · Who Is It · Give In to Me · Will You Be There · Keep The Faith · Gone Too Soon · Dangerous
Someone Put Your Hand Out - Promo Cassette:Someone Put Your Hand Out · Dangerous Medley (Highlights From The "Dangerous" Album)
HIStory: Past, Present and Future, Book I:Scream · They Don't Care About Us · Stranger in Moscow · This Time Around · Earth Song · D.S. · Money · Come Together · Childhood · You Are Not Alone · Tabloid Junkie · 2 Bad · HIStory · Little Susie · Smile
Blood on the Dance Floor:Blood On The Dance Floor · Morphine · Superfly Sister · Ghosts · Is It Scary
Invincible:Unbreakable · Heartbreaker · Invincible · Break Of Dawn · Heaven Can Wait · You Rock My World · Butterflies · Speechless · 2000 Watts · You Are My Life · Privacy · Don't Walk Away · Cry · The Lost Children · Whatever Happens · Threatened
Thriller (Special Edition):Someone In The Dark · Carousel
Bad (Special Edition):Streetwalker · Todo Mi Amor Eres Tú · Fly Away
Number Ones:One More Chance
The Ultimate Collection:Sunset Driver (Demo) · Scared Of The Moon (Demo) · Cheater (Demo) · Monkey Business · On the Line · Fall Again · In The Back · Beautiful Girl (Demo) · (I Like) The Way You Love Me · We've Had Enough
Thriller 25:The Girl Is Mine 2008 · P.Y.T (Pretty Young Thing) 2008 · Wanna Be Startin' Somethin' 2008 · Beat It 2008 · Billie Jean 2008 · For All Time · Got The Hots
This Is It:This Is It · Planet Earth
Michael:Hold My Hand · Hollywood Tonight · Keep Your Head Up · (I Like) The Way You Love Me · Monster · Best of Joy · Breaking News · (I Can't Make It) Another Day · Behind the Mask · Much Too Soon
Bad 25:Don't Be Messin' 'Round · I'm So Blue · Song Groove (a.k.a. Abortion Papers) · Free · Price Of Fame · Al Capone · Je Ne Veux Pas La Fin De Nous
Overige uitgaven:1983: Say Say Say · The Man

1985: We Are The World · Eaten Alive
1988: Get It
1996: Why · I Need You
2001: Shout
2003: What More Can I Give · Todo Para Ti
2010: We Are the World 25 for Haiti · Mind Is The Magic

2011: All in Your Name