Thriller (nummer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thriller
Single van:
Michael Jackson
B-kant(en) Can't Get Outta the Rain
Uitgebracht januari 1984
Soort drager Cd-single
Genre Pop/r&b
Duur 05:57
Label Epic Records
Schrijver(s) Rod Temperton
Michael Jackson
Producent(en) Quincy Jones
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
 • 1 (Frankrijk, België)
 • 1 (Denemarken)
Michael Jackson
"Say Say Say"(1983)   "Thriller"
(1983)
  "P.Y.T. (Pretty Young Thing)" (1984)
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Michael Jackson in 1984.

Thriller is een nummer van Michael Jackson uit 1983, de zesde single van zijn album met dezelfde naam uit 1982. Het nummer werd vooral beroemd dankzij de baanbrekende en vaak herhaalde videoclip waarin de zanger danst met zombies.

Achtergrondinformatie[bewerken | brontekst bewerken]

Thriller is een van de bekendste nummers van Michael Jackson. Thriller is geschreven door Rod Temperton en Michael Jackson zelf, en bevat een gesproken gedeelte van Vincent Price, acteur in vele horrorfilms, die de griezelstem aan het einde van het nummer insprak. Oorspronkelijk zou het lied "Starlight" hebben geheten.

Videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

De videoclip van Thriller duurt 14 minuten en kwam uit in december 1983 ter ondersteuning van de single. De muziekvideo, geregisseerd door John Landis, wordt vaak genoemd als de beste en populairste videoclip aller tijden.[bron?] Jackson nam Landis in dienst nadat hij diens An American Werewolf in London (1981) had gezien. In die tijd was het een relatief dure videoclip; hij kostte $800.000. Dat staat ongeveer gelijk aan $1,4 miljoen vandaag de dag. Jackson verbeterde zijn eigen record met de videoclip voor Scream, een duet met zijn zus Janet Jackson; die $7 miljoen kostte. Thriller was ook de langste videoclip aller tijden, totdat Jackson de videoclip maakte voor Ghosts, die 35 minuten duurde.

Eigenlijk is Thriller niet echt een videoclip, maar meer een minifilm. Er zijn verschillen tussen de clip en het nummer zelf. Bij de videoclip is er een andere volgorde: eerst worden alle coupletten gezongen, gevolgd door de rap van Vincent Price, die bij het normale nummer aan het einde zit. Hierna volgt de grote dansscène op een instrumentaal gedeelte, waarna ten slotte al de refreinen een climax vormen. Tijdens het nummer verandert Jackson in een zombie en een weerwolf (ook al noemde make-up artiest Rick Baker het een kat-monster in de Making of Thriller-documentaire). Naast Jackson is Ola Ray in de clip te zien. De choreografie is gedaan door Michael Peters, die ook zijn vorige hit Beat It onder handen nam. In 2009 werd de videoclip opgenomen in het National Film Registry.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Jackson en zijn date Ray rijden met een auto door het bos als deze zonder brandstof komt te zitten. De scène ademt de sfeer van de jaren ’50. Ze besluiten samen verder te lopen door dit donkere bos. Michael vraagt haar of zij zijn vriendin wil worden. Zij vindt dat goed, ook al waarschuwt hij “niet als andere mannen" te zijn. Als de volle maan verschijnt, verandert Jackson in een weerwolf/monster. Hij krijgt onder meer een wolfachtig gebit, gele weerwolfogen, klauwen en hij gromt. Zijn date gilt van angst en slaat op de vlucht, maar de tot weerwolf getransformeerde Jackson haalt haar in en valt haar aan met zijn klauwen.

Vervolgens blijkt dit een scène te zijn uit een horrorfilm, waarnaar Jackson en zijn date kijken in een bioscoop (het Palace Theatre in Hollywood). Jackson vindt de film vooral grappig, maar zijn date is bang en gaat weg. Jackson gaat achter haar aan en de muziek begint.

Vervolgens lopen de twee door een mistige straat, waarbij Jackson haar plaagt met de coupletten uit Thriller. De date heeft het weer naar haar zin en kan om Jackson lachen. Ze passeren een begraafplaats, waar de lijken beginnen te leven, ondersteund door de tekst van Vincent Price:

'"Darkness falls across the land
'The midnight hour is close at hand
'Creatures crawl in search of blood
'To terrorize your neighbourhood
'And whomsoever shall be found
'Without the souls all getting down
'Must stand and face the hounds of hell
'And rot inside a corpse's shell
'The foulest stench is in the air
'The funk of forty thousand years
'And grizzly ghouls from every tomb
'Are closing in to seal your doom
'And though you fight to stay alive
'Your body starts to shiver
'For no mere mortal can resist
'The evil of the thriller."

Michael en zijn vriendin worden omringd door zombies en Michael blijkt zelf ook een zombie te zijn. Hier zijn we aangekomen bij het instrumentale gedeelte van het nummer, waarbij Michael en de ondoden een dans uitvoeren, op de muziek van Thriller, terwijl zijn date vlucht naar een verlaten huis, waar Michael en de zombies langzaam proberen binnen te breken. Net voordat ze haar aanraken, wordt zij wakker gemaakt door de echte Michael (“wat is er aan de hand?”). Hij brengt haar naar huis, maar als de clip eindigt, kijkt Michael recht in de camera waarbij hij zijn gele weerwolfogen laat zien.

Na de aftiteling komt de volgende humoristische tekst in beeld: “Any similarity to actual events or persons living, dead, (or undead) is purely coincidental” (“alle gelijkenissen naar actuele gebeurtenissen of mensen, levend, dood, (of ondood) is gebaseerd op puur toeval.") Deze zin is ook te zien aan het einde van de film An American Werewolf in London.

Impact van de videoclip[bewerken | brontekst bewerken]

De videoclip van Thriller was voor het eerst te zien op MTV één jaar en één dag nadat het album uitkwam, 2 december 1983. Door de grote populariteit van het nummer draaide MTV het nummer soms wel twee keer per uur (dit is vooral opvallend door de lengte van de clip van 13 minuten). De video won de MTV Video Music Award for Best Choreography in 1984.

Toen Michael Jackson dreigde te worden uitgesloten uit de gemeenschap van Jehova's getuigen vanwege een aanklacht van occultisme in de videoclip van "Thriller", wist hij zijn uitsluiting te voorkomen door hiervoor excuses aan te bieden in Ontwaakt!.[1] Omdat de druk aanhield, trok hij zichzelf in 1987 terug uit de gemeenschap van Jehova's getuigen.[2]

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Aan het einde van de clip Eat It, uit 1984, van Weird Al Yankovic (een parodie op Michael Jacksons hit Beat It) draait de komiek zijn hoofd om, om zo zijn gele weerwolf ogen te laten zien, net als aan het einde van Thriller.
 • In The Simpsons-aflevering Treehouse of Horror III, uit 1992, proberen Bart Simpson en Lisa Simpson hun kat terug tot leven wekken via een toverspreuk. Hierbij brengen ze per ongeluk een groep zombies tot leven. Terwijl Bart de spreuk opzegt, draagt hij de hoes van Jacksons plaat "Thriller" op zijn hoofd, als een verwijzing naar de clip.
 • In de videoclip van het nummer Clint Eastwood, uit 2001, van Gorillaz, dansen gorillas dezelfde dans als in de clip van Thriller.
 • In RuneScape, een computerspel uit 2001, zijn er 2 emotes gebaseerd op de clip: zombie walk en zombie dance
 • In 2006 was in de videoclip van Rock This Party (Bob Sinclar) ook die dans te zien, gedanst door kinderen.
 • In een andere videoclip uit 2006; Smiley Faces van Gnarls Barkley wordt gesuggereerd dat de twee leden van Gnarls Barkley in 1983 als twee zombies meededen aan de clip van Thriller.
 • In de Halloween-aflevering Pinkeye van de Amerikaanse animatieserie South Park verandert schoolkok Chef op dezelfde wijze als Jackson in "Thriller" in een zombie en voert hierop een soortgelijke groepsdans uit op de melodie van het nummer.
 • De choreografie in de clip Bad Romance van Lady Gaga is afgekeken van Thriller.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Als Michael Jackson en zijn vriendin de bioscoop uitlopen zie je de naam van de film. Vincent Price Thriller, Vincent Price is degene die de rap aan het einde van het nummer insprak.

Hitnoteringen[bewerken | brontekst bewerken]

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20
Thriller 81 187 162 239 340 309 408 246 506 324 52 126 144 181 176 212 205 176 147 113 191 191
 1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Nummers van Michael Jackson
Got to Be There (1972):Ain't No Sunshine · I Wanna Be Where You Are · Girl Don't Take Your Love from Me · In Our Small Way · Got to Be There · Rockin' Robin · Wings of My Love · Maria (You Were the Only One) · Love Is Here and Now You're Gone · You've Got a Friend
Ben (1972):Ben · Greatest Show on Earth · People Make the World Go 'Round · We've Got a Good Thing Going · Everybody's Somebody's Fool · My Girl · What Goes Around Comes Around · In Our Small Way · Shoo-Be-Doo-Be-Doo-Da-Day · You Can Cry on My Shoulder
Music & Me (1973):With a Child's Heart · Up Again · All the Things You Are · Happy · Too Young · Doggin' Around · Euphoria · Morning Glow · Johnny Raven · Music and Me
Forever, Michael (1975):We're Almost There · Take Me Back · One Day in Your Life · Cinderella Stay Awhile · We've Got Forever · Just a Little Bit of You · You Are There · Dapper-Dan · Dear Michael · I'll Come Home to You
The Wiz: Original Motion Picture Soundtrack (1978):You Can't Win · Ease On Down the Road · Be a Lion · A Brand New Day
Off the Wall (1979):Don't Stop 'til You Get Enough · Rock with You · Working Day and Night · Get on the Floor · Off the Wall · Girlfriend · She's Out of My Life · I Can't Help It · It's the Falling in Love · Burn This Disco Out
Thriller (1982):Wanna Be Startin' Somethin' · Baby Be Mine · The Girl Is Mine · Thriller · Beat It · Billie Jean · Human Nature · P.Y.T. (Pretty Young Thing) · The Lady in My Life
Farewell My Summer Love (1984):Don't Let It Get You Down · You've Really Got a Hold on Me · Melodie · Touch the One You Love · Girl You're So Together · Farewell My Summer Love · Call on Me · Here I Am (Come and Take Me) · To Make My Father Proud
Bad (1987):Bad · The Way You Make Me Feel · Speed Demon · Liberian Girl · Just Good Friends · Another Part of Me · Man in the Mirror · I Just Can't Stop Loving You · Dirty Diana · Smooth Criminal · Leave Me Alone
Dangerous (1991):Jam · Why You Wanna Trip on Me · In the Closet · She Drives Me Wild · Remember the Time · Can't Let Her Get Away · Heal the World · Black or White · Who Is It · Give In to Me · Will You Be There · Keep the Faith · Gone Too Soon · Dangerous
Someone Put Your Hand Out (promo-single, 1992):Someone Put Your Hand Out · Dangerous Medley (Highlights from the "Dangerous" Album)
HIStory: Past, Present and Future, Book I (1995):Scream · They Don't Care About Us · Stranger in Moscow · This Time Around · Earth Song · D.S. · Money · Come Together · Childhood · You Are Not Alone · Tabloid Junkie · 2 Bad · HIStory · Little Susie · Smile
Blood on the Dance Floor (1997):Blood on the Dance Floor · Morphine · Superfly Sister · Ghosts · Is It Scary
Invincible (2001):Unbreakable · Heartbreaker · Invincible · Break of Dawn · Heaven Can Wait · You Rock My World · Butterflies · Speechless · 2000 Watts · You Are My Life · Privacy · Don't Walk Away · Cry · The Lost Children · Whatever Happens · Threatened
Thriller: Special Edition (2001):Someone in the Dark · Carousel
Bad: Special Edition (2001):Streetwalker · Todo mi amor eres tú · Fly Away
Number Ones (2003):One More Chance
The Ultimate Collection (2004):Sunset Driver (demo) · Scared of the Moon (demo) · We Are Here to Change the World · Cheater (demo) · Monkey Business · On the Line · Fall Again · In the Back · Beautiful Girl (demo) · (I Like) The Way You Love Me · We've Had Enough
Thriller 25 (2008):The Girl Is Mine 2008 · P.Y.T. (Pretty Young Thing) 2008 · Wanna Be Startin' Somethin' 2008 · Beat It 2008 · Billie Jean 2008 · For All Time · Got the Hots
This Is It (2009):This Is It · Planet Earth
Michael (2010):Hold My Hand · Hollywood Tonight · Keep Your Head Up · (I Like) The Way You Love Me · Monster · Best of Joy · Breaking News · (I Can't Make It) Another Day · Behind the Mask · Much Too Soon
Bad 25 (2012):Don't Be Messin' 'Round · I'm So Blue · Song Groove (a.k.a. Abortion Papers) · Free · Price of Fame · Al Capone · Je ne veux pas la fin de nous
Xscape (2014):Love Never Felt So Good · Chicago · Loving You · A Place with No Name · Slave to the Rhythm · Do You Know Where Your Children Are · Blue Gangsta · Xscape
Overige uitgaven:1980: Save Me · 1983: Say Say Say · The Man · 1984: Tell Me I'm Not Dreamin' (Too Good to Be True) · 1985: We Are the World · Eaten Alive · 1987: Twenty-Five Miles · 1988: Get It · 1993: Whatzupwitu · 1996: Why · I Need You · 2001: Shout · 2003: What More Can I Give · Todo para ti · 2010: We Are the World 25 for Haiti · Mind Is the Magic · 2011: All in Your Name · Immortal Megamix · 2014: There Must Be More to Life Than This · 2017: Blood on the Dance Floor x Dangerous · 2018: Don't Matter to Me · Diamonds Are Invincible