RuneScape

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RuneScape
Ontwikkelaar Jagex
Uitgever Jagex
Datum van uitgave 4 januari 2001
Genre MMORPG
Spelmodus Multiplayer
Engine Propriëtaire engine
Platform Browser, Online
Systeemeisen
toetsenbord, computermuis
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

RuneScape is een op Java en (sinds april 2016) C++ gebaseerde 3D-MMORPG, gelanceerd door Jagex Ltd op 4 januari 2001. Er zijn twee versies van het spel: P2P (PayToPlay) waarbij er betaald moet worden voor extra's en F2P (FreeToPlay), de gratis versie. Er zijn ruim 10 miljoen F2P-spelers en ongeveer 1,2 miljoen P2P-spelers. RuneScape werd gecreëerd door Andrew Gower, de auteur van DeviousMUD, de eerste versie van RuneScape in 1998. Spelers kunnen met elkaar communiceren door te ruilen, chatten, tegen elkaar te vechten of mini-games te spelen waarbij de spelers moeten samenwerken. Ook speelt er een sterke verhaallijn in het spel die zich afspeelt op de planeet Gielinor, een gecreëerde planeet die door de Elder Gods zijn gemaakt, waarbij goden, monsters, magie en avontuur grote rollen spelen.

Geschiedenis[bewerken]

DeviousMUD[bewerken]

De allereerste versie van RuneScape heette DeviousMUD en werd gemaakt door Andrew Gower in 1998. Dit was slechts een bètaversie die nog niet openbaar gemaakt werd. In 1999 is de game verder ontwikkeld. Deze tweede versie van het programma had dezelfde naam en dezelfde grafische elementen en was publiek en was te spelen gedurende een week.[1] In totaal werd het spelletje gespeeld door een kleine honderd mensen. Na acht dagen werd DeviousMud van het internet gehaald. In totaal werd het gespeeld door 97 mensen, waarvan 68 mensen het spel serieus speelden. In oktober 1999 herschreef Gower het voor een derde maal, dit keer met behulp van zijn twee broers: Paul en Ian. Het spel kreeg 3D-grafische elementen en 2D-sprites.

RuneScape Classic[bewerken]

Oorspronkelijk was de officiële naam RuneScape, maar omdat er inmiddels een nieuwere versie van RuneScape uit is, wordt het "RuneScape Classic" (afgekort RSC of RS1) genoemd en is de opvolger van DeviousMud. RuneScape Classic is de eerste speelbare versie van het spel en kwam in januari 2001 op de markt als gratis spel. In december 2001 besloot Jagex zich enkel te focussen op RuneScape. Het spel werd helemaal uitgewerkt en Andrew Gower werd hoofdontwikkelaar bij het bedrijf. Na februari 2002 kwam de optie tot betaling in het spel. Sinds 2 augustus 2005 was RuneScape Classic alleen nog toegankelijk voor betalende spelers die het speelden in de eerste zes maanden van hun lidmaatschap omdat de beveiliging van RuneScape Classic veel zwakker was.

Op 11 november 2009 heeft Jagex RuneScape Classic beschikbaar gemaakt voor alle spelers gedurende twee weken. Members die binnen deze twee weken zich inlogden op RuneScape Classic, konden vanaf toen weer RuneScape Classic spelen. Er wordt verder niet meer aan RuneScape Classic gewerkt. Runescape Classic is na 9 jaar op 6 augustus 2018 weer gestopt.

RuneScape 2[bewerken]

In november 2003 werd RuneScape 2 (RS2) uitgebracht. Deze versie had een verbeterde game engine waardoor toekomstplannen zoals Player Owned Houses (POH) mogelijk werden gemaakt. Spelers kregen de mogelijkheid om in RuneScape Classic te blijven of om met dat account in RuneScape 2 verder te gaan. Tegenwoordig wordt RuneScape Classic alleen nog maar door een select groepje spelers gespeeld; De classic RuneScape wereld is alleen toegankelijk voor members.

Sinds 2007 is de Duitse vertaling van het spel beschikbaar en deze werd op 11 december 2008 gevolgd door de Franse. In de zomer van 2009 werd het spel beschikbaar in het Braziliaans Portugees.

Runescape HD[bewerken]

Op 12 juli 2008 heeft Jagex een grote grafische update uitgebracht waarin RuneScape is bewerkt. Grote veranderingen zijn: een full-screen mode, zeer veel texturen, watereffecten en (bewegende) schaduwen, de meeste emotes zijn vernieuwd en er zijn meer details. Deze geheel nieuwe high detail mode is beschikbaar voor iedereen, maar alleen members (p2p) kunnen ook nog full screen er bij spelen. Deze update is compleet optioneel. De lage kwaliteit detail mode van vroeger kan nu nog gespeeld worden. In 2009 werd Runescape(HD) genomineerd tot de beste free MMORPG spel van de wereld. In 2010 hebben ze daadwerkelijk de titel gekregen. Op 1 juni 2012 werd door Jagex aangekondigd dat het combatsysteem (het vechtsysteem waarbij verschillende skills zoals attack, defence en ranging worden gehanteerd) volledig herwerkt zal worden[2]. Verschillende onderdelen van het systeem worden verwijderd en vervangen door een 'hotbar' die ook bij andere RPG's gebruikt wordt. Dit systeem is inmiddels ingevoerd.

Runescape 3[bewerken]

Vijf jaar na de "RuneScape HD" update kwam Jagex op 23 maart 2013 met de aankondiging van RuneScape 3. Deze update voor het spel bevat technologische nieuwigheden, verbetering in graphics en audio en verbeterde gameplay en nieuwe content. RuneScape 3 is uitgebracht op 22 juli 2013. Op 18 april 2016 werd een in C++ geschreven versie van het spel gelanceerd dat kan worden gespeeld via een downloadbare client die door Jagex "NXT" wordt genoemd.[3]

Oldschool Runescape[bewerken]

Dit is een nieuwe versie van het spel die in 2013 werd gelanceerd. Gebaseerd op het oude 2007 tijdperk is dit spel met een nieuwe draai een andere kant opgegaan.

Gratis of betalend[bewerken]

De servers (werelden) van RuneScape zijn ingedeeld in F2P (free to play: gratis om te spelen) en P2P (pay to play: betalen om te spelen, ook wel members genoemd). Gratis spelende leden kunnen maar ongeveer een vierde van de totale wereld verkennen en er ligt een beperking op de beschikbare skills, missies en voorwerpen. Spelers die betalen om te spelen, ook wel members genoemd, krijgen meer skills, voorwerpen en een grotere wereld. Sommige skills geven toegang tot de vele guilds, speciale plaatsen waar die skills extra goed getraind kunnen worden. Sommige guilds zijn alleen beschikbaar voor betalende spelers, zoals de ranging guild (gilde voor de boogschutters). Betalende spelers die inloggen in een gratis wereld kunnen daar alleen dingen doen die een niet-betalende speler kan. Als zij in een betaald gebied uitloggen en proberen in te loggen in een gratis wereld krijgen zij een foutmelding dat ze in een membergebied zitten. Kleding speciaal bestemd voor betalende spelers is zichtbaar in een gratis wereld, maar heeft daar geen functie. Het aantrekken van dergelijke kleding is in een gratis wereld niet mogelijk. Andere objecten uit betalende werelden werken helemaal niet meer.

Servers en spelers[bewerken]

Landen met een RuneScape-server

Op 22 augustus 2008 werd door Jagex bekendgemaakt dat het bedrijf het populairste gratis MMORPG ooit was volgens Guinness World Records.[4] In totaal zijn er meer dan 135 miljoen gebruikers geregistreerd, maar er zijn 10 miljoen gebruikers die iedere maand inloggen. Er zijn vaak meer dan 100.000 spelers online en in drukke weekends meer dan 200.000, verspreid over zo'n 150 servers waar maximaal 2000 mensen op kunnen. De servers kunnen dus maximaal ongeveer 300.000 mensen tegelijkertijd houden (nieuwe servers worden regelmatig toegevoegd). De nummering gaat echter door tot 171. Dit komt doordat werelden (soms) ontbreken omdat ze in onderhoud zijn.

Deze servers zijn gevestigd in de Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk, Vlag van Canada Canada, Vlag van Nederland Nederland, Vlag van Australië Australië, Vlag van Zweden Zweden, Vlag van België België, Vlag van Denemarken Denemarken, Vlag van Brazilië Brazilië, Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland, Vlag van Finland Finland, Vlag van Noorwegen Noorwegen, Vlag van Ierland Ierland , Vlag van Mexico Mexico, Vlag van Litouwen Litouwen, Vlag van Polen Polen, Vlag van Duitsland Duitsland en Vlag van Spanje Spanje.

RuneScape is een client/serverapplicatie. De speler gebruikt op zijn computer een Java-applet om het spel te spelen. De applet communiceert met de server om de acties van de speler door te geven en de acties van de andere spelers te ontvangen.

RuneScape Classic bleek op 1 juni 2008 verdwenen te zijn toen de hoofdsite vernieuwd werd samen met de grafische update. Vandaag de dag is het alleen nog toegankelijk voor betalende leden die al tijden een RSC-account bezitten en daar daadwerkelijk ook nog op spelen. Alle overige spelers hebben op geen enkele manier toegang tot RuneScape Classic

Gameplay[bewerken]

Het spel draait om een middeleeuws fantasiethema, dat lijkt op spellen zoals Warcraft, EverQuest of Guild Wars.

Basis van het spelen is de mogelijkheid om via allerlei activiteiten experience points (XP = ervaringspunten) te verzamelen, die leiden tot het verkrijgen van levels in een skill. De kracht van een speler in een gevecht wordt uitgedrukt door middel van combat level; een samenstelling van skills die te maken hebben met aspecten van vechten (Attack, Strength, Defence, Ranged, Prayer, Magic, Hitpoints en voor members ook Summoning).

Op 15 augustus 2008 kondigde Jagex aan dat ze in 2008/2009 speciale werelden gaan uitbrengen waar spelers bijna overal tegen elkaar kunnen vechten. Wanneer een speler verslagen wordt zal hij of zij voorwerpen laten vallen die automatisch worden gekozen door Jagex. Dit werd 15 oktober 2008 ook daadwerkelijk uitgevoerd[5]. Met het terugkeren van 'free trade' (vrij handelen) en de oude vorm van de wilderness op 1 februari 2011 werden de PvP Worlds omgevormd tot andere werelden.

Naast de reguliere werelden zijn er twee oudere versies van het spel beschikbaar. De ene versie komt uit het jaar 2001 en de andere versie uit het jaar 2007. De versie uit 2007 wordt geüpdatet. Voor beide versies moet een speler member zijn om deze versies te mogen spelen. De versie uit 2001 laat geen nieuwe spelers meer toe.

Quests[bewerken]

Quests zijn een belangrijk onderdeel van RuneScape. Quests zijn opdrachten die door de speler moeten worden uitgevoerd. Wanneer de speler de quest succesvol afrondt, ontvangt hij een beloning. Voorbeelden van zo'n beloning zijn ervaringspunten, geld of voorwerpen. Wat de speler juist moet doen om de quest tot een goed einde te volbrengen, varieert. Zo moet men bijvoorbeeld puzzels oplossen, monsters doden of bepaalde voorwerpen zoeken. Sommige quests zorgen voor toegang tot extra vaardigheden (skills), zoals "Summoning" en "Herblore" [bron?].

Tasks[bewerken]

Er zijn op verschillende plaatsen in RuneScape Tasks te doen. Tasks zijn "mijlpalen" van dingen die de speler bereikt heeft binnen een gebied. Tot nu toe bestaan er Tasks in Lumbridge, Ardougne, Varrock, Karamja, Falador, Seer's Village. Rellekka, Morytania en de Desert. Als beloning voor het volbrengen van verschillende opdrachten in deze Tasks krijgt de speler allerlei voordelen in het spel. Zulke voordelen zijn meestal dingen als korting in winkels, iemand die de speler dagelijks spullen bezorgt en kans om meer dan één materiaal (zoals erts) per keer te verzamelen.

Skills[bewerken]

Er zijn 27 skills (vaardigheden). De verschillende skills zijn de combat skills: Attack, Strength, Defence en Constitution; Ranging, Magic, Prayer, Runecrafting, Agility, Construction, Herblore, Thieving, Crafting, Fletching, Slayer, Hunter, Mining, Smithing, Fishing, Cooking, Firemaking, Woodcutting, Farming, Summoning, Dungeoneering, Divination en Invention. Deze laatste skill werd uitgebracht in 2016.

Activities[bewerken]

Activities zijn evenementen die spelers kunnen doen voor een beloning of voor het plezier. Activities zijn over het algemeen alleen te spelen door 'members'. Deze games zijn vaak gekenmerkt door het gebruiken van skills en combat. Vroeger werden 'activities' aangeduid als mini-games.

Pay to play

 • Barbarian assault
 • Brimhaven agility arena
 • Fishing trawler
 • Mage training arena
 • Mobilising armies
 • Pest control
 • Shades of Mort'ton


 • Sink Holes
 • Soul wars
 • Stealing cration
 • Temple trekking / Burgh de Rott ramble
 • Trouble brewing
 • TzHaar fight cave
 • TzHaar fight pit
 • Vinesweeper

Free to play

 • Clan wars
 • Castle wars
 • Duel arena
 • Fist of Guthix
 • Games room
 • The great orb project


Treasure Hunter[bewerken]

Naast deze 20 activiteiten is er in 2012 een vaste activiteit bijgekomen, namelijk de squeal of fortune. Dit is een soort rad van fortuin waaraan spelers dagelijks een of twee keer aan kunnen draaien. De prijzen op dit rad zijn voorwerpen die in-game gebruikt kunnen worden. Deze update leidde tot veel controverse omdat naast de dagelijkse draaibeurten ook beurten kunnen gekocht worden door de spelers. Dit zou het mogelijk maken om, bij wijze van spreken, xp te kopen. Het rad is inmiddels vervangen door Treasure Hunter.

Chatten[bewerken]

Spelers kunnen met elkaar communiceren door middel van een chat in het spel. Om ongewenst taalgebruik te voorkomen, worden bepaalde lettercombinaties gecensureerd door middel van sterretjes. Er is ook beschikking tot een zogenaamde Clan Chat, waarin een speler met andere spelers die in zijn/haar clan aanwezig zijn kan praten.

Daarnaast is ook een Quick-Chat mogelijkheid waarmee de speler voorgeschreven zinnen kan uitspreken, Quick-Chat wordt hoofdzakelijk gebruikt door spelers die "muted" zijn. Muted betekent dat ze beperkt zijn tot het gebruik van Quick Chat, ofwel door het breken van de regels] of door dat ze 13 jaar of jonger zijn.

Banned/Muted[bewerken]

Men kan een "banned"-status in RuneScape krijgen. Dit houdt in dat het account niet meer werkt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er bots ingezet worden of als er op een andere manier de regels worden overtreden. Ook tijdelijke bans zijn mogelijk.

Muted is een status binnen RuneScape waarin men niet kan praten. Deze status kan men krijgen doordat men de regels verbreekt of omdat iemand nog geen 13 jaar oud is. Alleen de zogenaamde Quick Chat-mogelijkheid is beschikbaar wanneer iemand muted is. Met deze functie is men beperkt tot het gebruik van voorgeschreven zinnetjes. Player Moderators kunnen spelers die niet in overeenstemming met de regels chatten in ernstige gevallen een mute geven van 48 uur, Jagex is echter instaat op spelers permanent te muten.

Verhaal[bewerken]

RuneScape speelt zich met name af op de planeet Gielinor, geschapen door de 5 zogeheten Elder Gods. De geschiedenis beslaat tot op heden zes tijdperken. Het eerste tijdperk ving aan met de ontdekking van Gielinor door de god Guthix. Hij brengt de mens naar de planeet. Het tweede tijdperk begint wanneer Guthix in slaap valt en andere goden en rassen op de planeet arriveren.

In het derde tijdperk woedt een oorlog tussen de goden onderling, waarbij ze verschillende rassen gebruiken voor hun legers. Deze oorlog eindigt als Guthix wakker wordt en alle goden verbant, waarmee het vierde tijdperk wordt ingeluid. In dit tijdperk zetten de rassen zich af van de verschillende goden, die nog wel in contact stonden met hun volgelingen. Verschillende koninkrijken worden gevormd en de mens wordt een van de dominante rassen. Dit tijdperk eindigt met de ontdekking van de runenstenen, waarmee de mens de mogelijkheid krijgt om magie te gebruiken.

Het vijfde tijdperk verloopt rustig tot een archeoloog de rustplaats van Guthix ontdekt, waarna de volgelingen van de verbannen goden proberen hem te doden. Volgelingen van Guthix proberen dit tevergeefs te voorkomen. Guthix wordt gedood met behulp van een artefact, de staf van Armadyl genaamd. Hiermee begint het zesde en huidige tijdperk. De goden keren terug naar Gielinor en beginnen een nieuwe oorlog. De god Bandos wordt gedood door de god Armadyl, en de god Zamorak verliest een deel van zijn kracht na een gevecht met de god Saradomin. Inmiddels is ook Zaros, de god van de controle en zijn companion Seren, de godin van de groei en elven teruggekeerd naar de planeet. Ook werd net voor de terugkeer van Seren een nieuwe leider gekozen voor het nog overgebleven leger van Bandos. Deze worden door de cave goblin Zanik geleid.

Graphics[bewerken]

Een voorbeeld van tweening, waarbij de animatie gladder verloopt.

RuneScape kan gespeeld worden met high detail- of low detail-graphics. High detail heeft betere texturen, low detail is geschikter voor systemen die niet voldoen aan de minimumeisen van de high detail-versie.

Op 1 juli 2008 heeft Jagex een grote grafische update uitgebracht. De grote veranderingen bestaan uit: een full-screen mode, meer texturen en schaduwen, de meeste emotes zijn vernieuwd en er zijn meer details. De daarvoor bestaande low detail is vervangen door een combinatie van de oude low detail en high detail werd high-detail, waarbij men zelf de instellingen kan veranderen. De high detail-mode zat tot 14 juli in de beta-fase en was toen enkel nog beschikbaar voor members. Nu is high detail beschikbaar voor iedere speler die een computer heeft met de vereiste capaciteit.

Jagex is constant bezig met het verbeteren van RuneScape's graphics en animaties. Op 28 juli 2009 bracht Jagex het eerste pak nieuwe animaties uit, "Pack 1" genaamd. In dit pak zijn de animaties voor het aanvallen met de populairste wapens geüpdatet. Ook hebben sommige animaties tweening ondergaan, waardoor ze gladder verlopen. Als laatste werden veel Agility animaties verbeterd door Pack 1.

Economie[bewerken]

Een "Red party hat", een van de duurste en zeldzaamste spullen in het spel.

De prijzen van de voorwerpen in RuneScape worden uitgedrukt in 'coins' of 'gp', wat gold pieces (goudstukken) betekent. Op sommige plaatsen in de gebruikerswereld worden ook andere munteenheden gebruikt: Tokkul in het TzHaar-gebied, Ecto-tokens in Port Phasmatys en Trading Sticks diep in de jungle. Verschillende mini-games hebben ook hun eigen ticketsysteem.

De prijzen voor de voorwerpen in RuneScape worden gevormd door vraag en aanbod. In RuneScape is er veel concurrentie en kan de speler als individuele speler moeilijk de prijs van een voorwerp beïnvloeden. De economie van RuneScape heeft ook net als de echte economie last van inflatie. Om dit tegen te gaan zorgt Jagex soms voor manieren dat er veel geld uit de economie gaat.

Er zijn speciale items die eenmalig worden uitgegeven en wel geruild kunnen worden. Na verloop van tijd worden deze items zeldzamer en als investering gebruikt door mensen die voor een langere periode niet meer actief zijn met runescape.

De maximale hoeveelheid geld in RuneScape dat een speler kan bezitten is 2^(32-1), ofwel 2.147.483.647 munten. Dit is gelijk aan de maximale waarde van een 32-bit signed integer. Er zijn spelers die veel meer dan dit bezitten, maar het geld is dan geïnvesteerd in voorwerpen met meer waarde. Meestal wordt er in dit geval geïnvesteerd in koersvaste prijzen, zodat het net zo betrouwbaar is als normaal geld.

Op 2 januari 2008 kwam er een stop aan de onbeperkte handel, en kon men slechts een marge geven of krijgen van 5000 tot 240.000 gp per 15 minuten, afhankelijk van een aantal factoren. Veel items die zeer zeldzaam zijn, werden daarvoor gekocht voor een prijs die hoger ligt dan dat veel anderen ervoor zouden geven, omdat men het anders simpelweg niet krijgt. Door deze update kan dit niet meer. Daarbij gaven spelers vaak een bedrag weg aan beginnelingen, maar dat is daardoor ietwat onmogelijk geworden. De stop op de handel vond plaatst omdat spelers het copyright van Jagex schonden door spullen voor valuta uit de echte wereld te verhandelen.

Sinds 1 februari 2011 kan men weer onbeperkte hoeveelheden handelen en gebruikmaken van het PvP systeem in de wildernis, zoals het was vóór 2 januari 2008. De spelers hadden met een overtuigende meerderheid van 91%[6] het systeem binnengehaald. De Grand Exchange (een handelscentrum) zal blijven bestaan. Beginnende spelers hebben een trade limiet van 25.000 gp totdat deze spelers membership kopen.

Botproblematiek[bewerken]

Een veelkomend probleem is het gebruik van zogenaamde macro's, ook beter bekend onder de naam autoclickers of bots, welke term nog wel het meeste wordt gebruikt. Hierbij laat men een programma het spel spelen, zonder daarbij zelf aanwezig te zijn. Macroing destabiliseert de economie en geeft een oneerlijk voordeel tegenover andere spelers. Ook hiervoor kunnen spelers gerapporteerd en verbannen worden.

Op 13 december 2007 maakte Jagex bekend dat ze vergaande acties gingen ondernemen om deze macro's aan te pakken. In de maanden daarvoor hadden ze al aangegeven druk bezig te zijn met de problemen en werden ook al enkele updates gelanceerd om het gebruik van bots tegen te gaan.

Op 25 oktober 2011 lanceerde Jagex de "botnuke". Met deze update werd 98% van de bots uitgeschakeld. Door de terugkomst van de free trade was het aantal bots ontzettend gestegen. De geavanceerdere bots zijn hierdoor uitgeschakeld. Alleen simpelere bots die slechter van kwaliteit zijn werken nog. Jagex hoopt deze bots uit te schakelen met een nieuw systeem optimus genaamd.

Op 26 december 2012 lanceerde Jagex "Botany Bay", een locatie in Runescape waar spelers zelf straffen kunnen geven aan accounts van spelers die ervan beschuldigd zijn van botten. Men kan kiezen tussen drie straffen, waar op gestemd wordt. De straffen zijn "Death by crushing", "Death by swallowing" en "Death by deity". Spelers kunnen door middel van te stemmen ook in-game objecten winnen, zoals hooivorken. De naam Botany bay is afgeleid van de gelijknamige baai in Sydney, Australië.

RuneScript[bewerken]

RuneScape werd eerst in volledig Java geprogrammeerd, maar later werd ook gebruikgemaakt van een speciaal voor RuneScape ontworpen scripttaal, RuneScript. In RuneScript hoeft minder code geschreven te worden, wat het mogelijk maakt om het spel sneller te updaten.

Trivia[bewerken]

 • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]