Lisa Simpson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lisa Simpson
The Simpsons-personage
Lisa Simpson
Lisa Simpson
Leeftijd 8
Geslacht Vrouw
Haar Geel
Beroep Student op de basisschool van Springfield
Familie Ouders: Homer en Marge Simpson
Broer: Bart
Zus: Maggie
Grootouders: Abraham, Mona, Jacqueline en Clancy
Tantes: Patty en Selma Bouvier
Eerste optreden Good Night
Stemacteur Yeardley Smith

Lisa Marie Simpson is een tekenfilmpersonage uit de tekenfilm The Simpsons. Matt Groening, de bedenker van de tekenfilm, noemde het personage naar zijn zus. Lisa wordt ingesproken door Yeardley Smith.

Lisa heeft geel, stekelig haar en draagt het liefst een rode jurk met een halsketting van parels. Ze is jarig op 26 december.[bron?]

Lisa is de 8-jarige dochter van Homer en Marge Simpson. Ze heeft een oudere broer, Bart, en een jonger zusje, Maggie.

Lisa is een uitzonderlijk slim kind, met een IQ van 159, ze speelt graag saxofoon en is vegetariër. Lisa is tevens de enige boeddhist in het gezin.

Persoonlijkheid[bewerken]

Lisa is duidelijk meer betrokken bij wereldproblemen dan de andere familieleden. Volgens critici sluit haar personage perfect aan op echte kinderen, die vaak niet worden begrepen door volwassenen. Lisa deelt haar slimme persoonlijkheid met veel andere vrouwelijke leden in de familie Simpson.

Ondanks haar intellect heeft Lisa meerdere malen net als haar broer Bart straf gekregen op school, vaak vanwege haar rebels een soms antisociale gedrag. In "Lisa the Vegetarian", bijvoorbeeld maakte ze openlijk haar onvrede bekend over Homers barbecue.

Lisa heeft een hoog IQ, maar worstelt desondanks met typische jeugdproblemen. In de aflevering Today, I am a Clown had Lisa een denkbeeldig Joods vriendje genaamd Rachel Cohen. Vooral in de eerste seizoenen vertoonde Lisa veel persoonlijkheden van een kind van acht. Zo wilde ze bijvoorbeeld een pony, was dol op tv kijken, en had geregeld gevechten met Bart.

Lisa heeft een IQ van 159 en is lid van Mensa Springfield. Ze ontwierp zelfs een keer een perpetuum mobile.

Lisa is een vegetariër. Hoewel ze nog steeds trouw is aan de christelijke kerk, houdt ze zich ook bezig met boeddhisme en wil Het Achtvoudige Pad volgen.

Activititeiten[bewerken]

Lisa heeft grote muzikale vaardigheden. Ze zingt met een krachtige stem, en speelt naast saxofoon ook basgitaar, accordeon en piano. Haar favoriete muziek is jazz.

Lisa spreekt vloeiend Italiaans en ook wat woorden Frans, Duits en Zweeds. Ze lijkt tevens Chinees te kunnen verstaan. Ook kan ze goed Spaans praten.

Externe link[bewerken]