Nelson Muntz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nelson Muntz
The Simpsons-personage
Leeftijd 9 - 11
Geslacht Man
Haar Bruin
Beroep Student op de Springfieldse basisschool
Familie Ouders: namen onbekend
Eerste optreden "Bart the General"
Stemacteur Nancy Cartwright

Nelson Mandela Muntz (stem gedaan door Nancy Cartwright) is een personage uit de animatieserie The Simpsons.

Nelson is een leerling aan de lagere school van Springfield, en staat daar bekend als een van de pestkoppen. Hij is een jeugddelinquent, wiens vader altijd afwezig is en wiens moeder ook niet om hem geeft. Hij staat vooral bekend om zijn typische lach "há há", waarmee hij iedereen uitlacht.

Profiel[bewerken | brontekst bewerken]

Nelson is een grote sadist. Hij laat zijn slachtoffers vaak zichzelf pijn doen, waarbij hij dingen roept als "Stop hitting yourself!", "Stop butlering yourself!", "Stop zapping yourself!", "Stop endangering yourself!", "Why you throwin' tomatoes at yourself?!"

Over zijn familieleven bestaan veel tegenstrijdigheden. In enkele van de eerste afleveringen beweerde hij dat zijn moeder de familie had verlaten en/of zijn vader achter slot en grendel zat. Het duurde ettelijke seizoenen alvorens zijn ouders ook in beeld verschenen. Nelsons moeder is een arme stripper. In het 16de seizoen verscheen Nelsons vader in beeld. Tijdens de aflevering blijkt dat hij ooit last kreeg van zijn pinda-allergie waardoor hij zoveel uitslag in zijn gezicht kreeg dat hij net op de olifantman leek. Op straat kwam hij een circus tegen, dat hem voor een freak aanzag en jaren gedwongen meenam als onderdeel van hun voorstelling. Toen dit circus Springfield aandeed, herkende Bart Nelsons vader.

In het eerste seizoen werd Bart zwaar gepest door Nelson. In de aflevering Bart The General weet Bart hem echter te verslaan met hulp van zijn vrienden, Abraham Simpson en Hermann de eenarmige wapenhandelaar. Sindsdien laat Nelson Bart meestal met rust, al kan hij het soms ook niet laten om hem uit te lachen of te slaan. Hij trekt meestal ook op met de andere pestkoppen uit de serie, zoals Jimbo, Dolph en Kearney.

Nelson had een korte relatie met Lisa Simpson. Zij trachtte zijn karakter te veranderen, maar dit lukte niet en daarom gingen ze allebei weer hun eigen weg.

Nelson is fysiek behoorlijk sterk voor zijn leeftijd, en is een natuurtalent op het gebied van atletiek. In de loop van de serie heeft hij verschillende sporten beoefend zoals American Football.

In de loop der jaren is Nelson veranderd van een echte pestkop in een meer complex personage. Hij blijkt verborgen talenten en erg onhippe bezigheden te hebben. Ook pest hij naar eigen zeggen Martin Prince enkel om zijn reputatie hoog te houden. Ook in de nieuwste afleveringen is hij nog gewelddadig, maar soms slaat hij mensen uit een rechtvaardigheidsgevoel (zo sloeg hij Bart een keer omdat hij vermoedde dat hij probeerde andermans eergevoel op te strijken).

In de aflevering Little Big Girl werd onthuld dat Nelson van Duitse afkomst is.

In Lisa's Wedding werd een toekomstbeeld getoond waarin Nelson een zoon had (de moeder is onbekend) die sprekend op hem leek. In Future-Drama blijkt Nelson in de toekomst getrouwd te zijn met Sherri en Terri en twee tweelingen te hebben.