Carl Carlson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carlton "Carl" Carlson
The Simpsons-personage
Leeftijd 38
Geslacht Man
Haar Zwart
Beroep Medewerker in de Springfieldse kerncentrale.
Familie Lenny Leonard (halfbroer)
Carl Carlson Sr. (adoptievader), Sigrín Sigurðardóttir (adoptiemoeder)
Eerste optreden "Homer's Night Out"
Stemacteur Hank Azaria, Alex Désert (vanaf aflevering 689)

Carlton "Carl" Carlson is een personage uit de animatieserie The Simpsons. Zijn stem werd gedaan door Hank Azaria. Na ophef over het inspreken van zwarte personages door witte acteurs wordt zijn stem vanaf aflevering 689 Ingesproken door Alex Désert.

Samen met Lenny is Carl een van Homers collega’s in de nucleaire centrale van Springfield. Hij is een van de beste vrienden van Homer: ze zitten vaak te drinken in Moe's Tavern. Hij noemt zichzelf vaak een "urban Lenny". Hij heeft gestudeerd aan Springfield A&M University.

Carls is een Afro-Amerikaan en een boeddhist, met een master in kernfysica. Hij is geadopteerd door mensen uit IJsland, wat zijn achternaam (letterlijk: zoon van Carl) verklaart. Carl houdt van bowlen en drinken in Moe's Tavern.

Oorsprong van het personage[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste paar seizoenen werd Carl maar zelden samen gezien met Lenny, en had niet een consistente stem – soms was hij met Lenny’s stem te horen en vice versa. In de aflevering Principal Charming, werd Carls naam gespeld als "Karl".

Persoonlijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Carl is een van de weinige personages in The Simpsons die niet extreem dom of raar is. Hij doet vaak dienst als tegenhanger van zijn vrienden, en heeft een nogal strenge mening over anderen. Dit bleek wel in de aflevering Pygmoelian, waarin hij iedereen in Moe’s bar laat huilen.

Romantisch leven[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn geruchten dat Lenny en Carl een homoseksuele relatie zouden hebben, maar niemand lijkt zich hier druk om te maken. In 'Scuse Me While I Miss the Sky keken verschillende personages naar de sterren om "hun ziel te zien", en Lenny zag een beeltenis van Carl, en Carl een van zichzelf.

In de aflevering "Little Big Girl" uit seizoen 18 werd onthuld dat Carl en Lenny dezelfde moeder hebben, en dus halfbroers zijn.

Carl is (of was) getrouwd aangezien hij een keer een Super Bowl ring wilde winnen als cadeau voor zijn vrouw.

Populariteit in de kerncentrale[bewerken | brontekst bewerken]

Mr. Burns lijkt Carl meer te waarderen dan Lenny. Dit bleek wel tijdens een voedselgevecht toen Burns Homer de opdracht gaf pudding naar Lenny te gooien, maar boos werd toen Carl werd geraakt. Over het algemeen lijken mensen Carl meer te waarderen. Hoewel Homer Lenny en Carl soms niet uit elkaar kan houden (hij schreef zelfs een keer op zijn hand "Lenny = wit, Carl = zwart"), lijkt ook hij de voorkeur te geven aan Carl.