Vogelverschrikker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vogelverschrikkers in een rijstveld in Japan

Een vogelverschrikker is een voorwerp dat bedoeld is om vogels af te schrikken. Kraaien en andere kleine en middelgrote vogels zijn vaak ongenode gasten in moestuinen, boomgaarden en op akkerland, omdat zij de geteelde vruchten en pasgezaaide zaden opeten en voor geluidsoverlast zorgen indien zij grote groepen vormen. Ook bij vliegvelden doet men moeite om vogels uit de buurt te houden.

Oorspronkelijk werden voor vogelverschrikkers vooral poppen gebruikt, met gespreide armen en vaak gevuld met stro, om de vogels te laten denken dat de vogelverschrikker een mens was. Er zijn echter ook andere methoden in gebruik, zoals het ophangen van reflecterende slierten van aluminium in fruitbomen.

Al deze vogelverschrikkers werken slechts tijdelijk: na enige tijd zien de vogels dat ze er niets van te vrezen hebben en worden er zelfs nesten in een vogelverschrikker gebouwd.

Andere middelen zijn het ophangen van dode kraaien en het afspelen van angstkreten (het geluid waarmee vogels elkaar waarschuwen) door luidsprekers. Dit is effectief en werkt permanent.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Scarecrows van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Zie de categorie Knalapparaat (gaspistool) als vogelverschrikker van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.