Marlon Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marlon Jackson
Marlon Jackson in 2013
Algemene informatie
Volledige naam Marlon David Jackson
Alias The Dancing Machine
Geboren 12 maart 1957
Geboorteplaats Gary
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1964-1984, 1986-1992, 2001, 2012-heden
Beroep muzikant, singer-songwriter, danser
Label(s) Steeltown (1968) Motown (1969 - 1975) Epic (1975 - 1984) Capitol (1987 - 1990)
Act(s) The Jackson 5/The Jacksons
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Marlon David Jackson (Gary (Indiana), 12 maart 1957) is een Amerikaans zanger en danser. Hij is een voormalig lid van de succesvolle groep The Jackson 5. Hij is de broer van onder anderen Michael en Janet Jackson.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Marlon is geboren op 12 maart, 1957 in Gary, Indiana. Hij is het zesde kind van de familie Jackson. Marlon zijn tweelingbroer Brandon Jackson stierf vlak na de geboorte. Samen met zijn vrouw Carol Parker heeft hij drie kinderen en hij is zelf opa van vier kleinkinderen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

The Jackson 5[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Marlon zeven jaar was kwam hij, samen met zijn één jaar jongere broertje Michael Jackson, als percussionist bij een groepje dat later uit zou groeien tot The Jackson 5. Deze groep bestond uit Jackie Jackson, Tito Jackson, Jermaine Jackson, Marlon Jackson en Michael Jackson, en heeft rond 1973 vele hits uitgebracht. Marlon stond samen met Jackie en Tito vaak op de achtergrond te zingen terwijl hij de tamboerijn bespeelde. Michael en Jermaine waren de leadzangers. Toen de groep in 1976 van platenlabel wisselde (van Motown Records naar Epic), ze de naam veranderden in The Jacksons en broertje Randy Jackson Jermaine verving (hij bleef bij Motown), nam Marlon de zang van Jermaine vaak over als The Jacksons live nummers uitvoerden van Motown Records. In interviews is naar voren gekomen dat Marlon vaak het haasje was wanneer de groep aan het repeteren was voor shows en optredens. Marlon had, in tegenstelling tot zijn broers, moeite met het bijhouden van de choreografieën. Vader en manager Joseph Jackson heeft vaak lijfstraffen uitgevoerd op zijn zoons als zij fouten maakten tijdens repetities.

Frappant is dat Marlon zijn bijnaam echter al dertig jaar lang 'The Dancing Machine' is, vanwege zijn blijkbaar toch wel natuurlijke gevoel voor dans. Marlon schreef en produceerde zijn eerste solonummer Body voor het album Victory, van The Jacksons. In 1985 liet Marlon weten dat hij de groep zou verlaten. Michael Jackson had de groep een jaar daarvoor al verlaten.

Solo[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 bracht Marlon zijn eerste soloalbum uit: Baby Tonight. Het was voor hem een droom die uitkwam. Zijn album deed het goed, het nummer Don't Go stond op nummer 2 van de Amerikaanse R&B hitlijst. Na een korte solocarrière stapte Marlon uit de spotlights, in tegenstelling tot zijn broers. Marlon werd een succesvolle makelaar in Zuid-Californië. In 1997 was Marlon weer met zijn broers te zien toen The Jackson 5 een plek kregen in de Rock & Roll Hall of Fame, hij en zijn broers woonden het moment bij en namen de prijzen in ontvangst. In 2001 trad Marlon op met zijn vijf andere broers tijdens het jubileumconcert van Michael. Hij zat dertig jaar in het vak. De twee optredens vonden plaats in de Madison Square Garden in New York.

Marlon Jackson (links) en zijn broer Tito Jackson (rechts) tijdens The Unity Tour 2014, in Paradiso Amsterdam.

Unity Tour[bewerken | brontekst bewerken]

Marlon trad in 2012 en 2013 weer op met zijn broers tijdens de Unity Tour.