Zuid-Californië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Collage van Zuid-Californië
Kaart van Zuid-Californië de daarbij behorende county's rood gekleurd

Zuid-Californië (Engels: Southern California, soms afgekort tot soCal of Southland) is een informele naam voor de stedelijke regio en de aangelegen woestijn in het meest zuidelijke kwart van de Amerikaanse staat Californië. Met als centrum de steden Los Angeles en San Diego biedt Southern California onderdak aan bijna 24 miljoen inwoners, en is het de op een na drukst bevolkte regio, op de BosWash-regio in het oosten van de Verenigde Staten na.

Er zijn geen duidelijke, precieze grenzen voor dit gebied; inwoners gaan uit van geografische kenmerken als grenzen. In het westen is dat de Stille Oceaan; in het zuiden ligt de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico; in het oosten zijn er de Mojave- en Coloradowoestijnen en de rivier de Colorado aan de grenzen met de staten Arizona en Nevada. In het noorden zijn het de Tehachapi Mountains, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Los Angeles, die de regio van de rest van de staat afescheiden. De enorme groei van Southern California heeft geleid tot explosieve groei van de regio's die eigenlijk net buiten het gebied liggen, namelijk Bakersfield, Las Vegas en Phoenix, zodat deze regio's worden tegenwoordig ook vaak tot Southern California beschouwd worden.

De tegenpool van Southern California is Noord-Californië. Het uiterst noordelijke derde van de staat wordt Upstate California genoemd.

Betekenis[bewerken]

Het beroemde Hollywood Sign, een symbool voor de wereldberoemde amusementsindustrie van de stad.

Binnen de grenzen liggen twee metropolen, Los Angeles en San Diego en drie van 's werelds grootste metropoolregio's. Southern California biedt ook onderdak aan Los Angeles International Airport, de grootste luchthaven voor internationale vluchten in de VS, de derde zakenluchthaven wereldwijd, Van Nuys Airport, 's werelds drukste vliegveld voor algemene luchtvaart, Ontario International Airport, John Wayne International Airport, en San Diego International Airport. Ook ligt de haven van Los Angeles, de drukste commerciële haven van de VS, in Southern California. Ook het stelsel van autosnelwegen, 's werelds drukste, is van belang. Zes van de zeven lijnen van het stadsgewestelijk spoorsysteem, Metrolink, lopen van Downtown Los Angeles naar Los Angeles County, Ventura County, San Bernardino County, Riverside County, Orange County en San Diego County, terwijl de andere lijn San Bernardino, Riverside, and Orange counties direct verbindt: landelijk de eerste stadsgewestelijke trein van voorstad naar voorstad.

Southern California biedt ook onderdak aan verschillende bekende universiteiten en onderzoeksfaciliteiten, zoals de University of Southern California, Loyola Marymount University, Claremont Consortium of Colleges, Pepperdine University, Caltech, vijf Universiteit van Californië-campussen (San Diego, Irvine, Riverside, Santa Barbara en Los Angeles (UCLA)), en twaalf California State University-campussen (Bakersfield, Channel Islands, Dominguez Hills, Fullerton, Long Beach, Los Angeles, Pomona, Northridge, San Bernardino, San Diego, San Luis Obispo en San Marcos). De Tech Coast is een bijnaam die populair geworden is als beschrijving van zowel de diverse technologie en industrie van de regio als ook zijn veelheid aan onderzoeksuniversiteiten en andere publieke en private onderzoeksinstituten.

Southern California is de amusementshoofdstad (film, televisie, muziek) van de wereld en biedt onderdak aan Hollywood, het centrum van de filmindustrie. Onder andere The Walt Disney Company (die ook eigenaar is van ABC), Sony Pictures, Paramount Pictures (moederbedrijf van Dreamworks), Twentieth Century Fox en Warner Brothers hebben hun hoofdkwartier in Southern California, net als Univision, Activision en THQ.

Ook is South California een thuis voor de porno-industrie, zich voornamelijk bevinden in de San Fernando Valley. Meer dan vijfentachtig procent van alle productie van 18+-films en -video's vindt plaats in Southern California.

Southern California is ook de sport- en fitnesshoofdstad van de wereld, en biedt onderdak aan Fox Sports Net. SoCal telt veel succesvolle sportclubs, van high school-sport tot professionele sport. Teams die zich in de regio bevinden zijn onder andere de Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers, Los Angeles Dodgers, Los Angeles Angels of Anaheim, San Diego Padres, Los Angeles Kings, Anaheim Ducks, Los Angeles Galaxy, Chivas USA, Los Angeles Riptide en San Diego Chargers. Southern California heeft ook een van de meest succesvolle college-voetbalprogramma's, the USC Trojans, en, zoals aangetoond door de winst van de nationale kampioenschappen, een van de beste college-basketbalprogramma's in de UCLA Bruins.

Met inwoners die uit heel de wereld komen, heeft Southern California een belangrijke hand gehad in de pionierstijd van verschillende subculturen, waaronder de hippie-beweging, en muzikale bewegingen als de hardcore punk en hiphop. De undergroundscene van Los Angeles is beroemd over de hele wereld en trekt artiesten die erkenning zoeken. Platenmaatschappijen hebben hun oren open voor wat hip is in 'the scene', omdat ze realizeren welke enorme invloed de L.A.-underground heeft op de wereld.

Southern California is ook bekend om zijn autocultuur. Het concept van Hot Rodding heeft zijn wortels in SoCal. Het eerste georganiseerde drag racing-evenement vond daar plaats en verspreidde zich over het hele land. Lowriders, MiniTrucks, en Sport Compact tuning zijn allemaal begonnen door autoliefhebbers uit Southern California.

Ook veel autobedrijven zijn in South California gevestigd (of hebben minimaal iets daar gebouwd), ofwel permanent ofwel tijdelijk. Twee van de grootste autobedrijven ter wereld, Toyota en Nissan zijn hier gevestigd (hoewel ongeveer 85% van de productie en administratie naar Japan zijn gegaan, en hun moederbedrijven Japans waren). The Nissan Skyline, een nieuw-Amerikaanse sportauto, geliefd door Amerikaanse en Aziatische raceenthousiasts, was gedeeltelijk gebouwd (of ten minste geassembleerd) in Santa Monica van 1953 tot 2002.

De noordgrens[bewerken]

De noordgrens van de regio is meer vatbaar voor interpretatie dan de west-, oost- en zuidgrens. De meest gebruikte geografische grens tussen Southern California en de rest van de staat vormen de Tehachapi Mountains, die ongeveer 110 kilometer ten noorden van Los Angeles liggen. Een grens die een kleiner gebied omvat zijn de San Gabriel Mountains, 20 tot 50 kilometer ten noorden van het centrum van Los Angeles, maar deze grens wordt over het algemeen afgewezen omdat het land ten noorden van de San Gabriel Mountains en ten zuiden van de Tehachapi Mountains nog onder Los Angeles County valt. Afhankelijk van welk van de bergketens als noordgrens van de regio gezien wordt, vallen verschillende steden en county's binnen of buiten de regio "Southern California".

Stedelijk landschap[bewerken]

Southern California is een sterk ontwikkelde stedelijke omgeving. Het is de op een na grootste stedelijke regio in de Verenigde Staten, achter de regio Washington D.C./Philadelphia/New York/Boston (BosWash). Terwijl de steden in het BosWash-gebied zich kenmerkt door grote bevolkingsdichtheden in de binnensteden en drukke spoorwegen, staat SoCal vooral bekend om zijn grote, uitgespreide voorseteden en het gebruik van auto's en snelwegen. De belangrijkste gebieden zijn Los Angeles, San Diego, en Orange County, die allemaal het middelpunt van hun respectievelijke stedelijke regio vormen, die talrijke andere steden en gemeenschappen bevat.

Wanneer men over de snelweg Interstate 5 reist, is het belangrijkste gat in de uitgestrekte stedelijke gebieden Camp Pendleton. De gemeentes langs Interstate 15 en Interstate 215 zijn zo aan elkaar gerelateerd dat Temecula net zoveel met San Diego County als met het Inland Empire verbonden is. Het United States Census Bureau beschouwt de oostelijk gelegen gebieden San Bernardino and Riverside County als afzonderlijke metropolen, en rekent ze niet tot Los Angeles County. Hoewel er veel forensen van Orange Counties naar LA reizen, zijn er wat verschillen in ontwikkeling, omdat het grootste deel van San Bernardino en Riverside Counties was ontwikkeld in de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw.

Regio's[bewerken]

Grootste steden[bewerken]

Alle informatie over bevolkingsaantallen is van de schatting uit 2005 van de staat Californië.

Het centrum van San Diego

* - Hoewel Bob Hope Airport binnen de stadsgrenzen van Burbank ligt, valt het onder de autoriteit van de steden van Pasadena, Burbank en Glendale.

** - John Wayne Airport, dat heel Orange County verzorgt, ligt in feite in gemeentevrij gebied.

Belangrijke steden (meer dan 100 000 inwoners)[bewerken]

Downtown Santa Monica

County's[bewerken]

Ten zuiden van San Gabriel mountains
Ten noorden van San Gabriel mountains

Santa Barbara, San Luis Obispo, en Ventura County zijn ook county's in Central Coast.

Geografische regio's[bewerken]

Southern California kan ook onderverdeeld worden in de Coastal Region (Orange County, Los Angeles County, San Diego County, Santa Barbara County, en Ventura County) en de grotere, dunbevolktere woestijn Inland Empire (San Bernardino County, Riverside County, and Imperial County). De scheiding tussen de Coastal Regions en de Inland Empire loopt over de rug van de bergketens langs de kust zoals de Santa Ana Mountains. Een gerelateerde geografische term is cismontane Southern California, wat verwijst naar de delen van California aan de kustzijde van de Transverse- and Peninsular- bergketens. De term "Southern California" verwijst vaak specifiek naar deze regio, in tegenstelling tot transmontane Southern California, dat de grote woestijngebieden omvat waar de rest van het zuidelijke deel van de staat uit bestaat.

Geografische eigenschappen[bewerken]

Uizicht vanaf La Jolla Cove in San Diego

Vervoer[bewerken]

Luchthavens van Southern California[bewerken]

Snelwegen van Southern California[bewerken]

Interstate Highways

U.S. Highway system

California State Routes

Opmerking: delen van wegen met namen weergegeven in cursief zijn autowegen, geen autosnelwegen.

Belangrijke openbaar-vervoersbedrijven[bewerken]

Metrolink-lijnen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Metrolink (Southern California) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Hoofdstad: Sacramento

Regio's: Antelope Valley · Big Sur · Cascade Range · Central Coast · Central Valley · Channel Islands · Coachella Valley · Conejo Valley · Cucamonga Valley · Death Valley · East Bay · East County · Emerald Triangle · Gold Country · Greater Los Angeles · Grote Bekken · Imperial Valley · Inland Empire · Klamath Basin · Lake Tahoe · Los Angeles Basin · Lost Coast · Mojave · Mountain Empire · Noord-Californië · North Bay · North Coast · North County · Oost-Californië · Owens Valley · Oxnard Plain · San Francisco Peninsula · Pomona Valley · Sacramento Valley · San Bernardino Valley · San Diego–Tijuana · San Fernando Valley · San Francisco Bay Area · San Gabriel Valley · San Joaquin Valley · Santa Clara Valley · Santa Clarita Valley · Shasta Cascade · Sierra Nevada · Silicon Valley · South Bay (LA) · South Bay (SD) · South Bay (SF) · South Coast · Southern Border Region · Upstate California · Wine Country · Yosemite · Zuid-Californië

Metropolitane gebieden: Bakersfield · Chico · Fresno · Los Angeles-Long Beach-Glendale · Modesto · Napa · Oakland-Fremont-Hayward · Oxnard-Thousand Oaks-Ventura · Riverside-San Bernardino-Ontario · Sacramento-Roseville · Salinas · San Diego-Carlsbad-San Marcos · San Francisco-San Mateo-Redwood City · San Jose-Sunnyvale-Santa Clara · San Luis Obispo-Paso Robles · Santa Ana-Anaheim-Irvine · Santa Barbara-Santa Maria · Santa Cruz-Watsonville · Santa Rosa-Petaluma · Stockton · Vallejo-Fairfield · Visalia-Porterville · Yuba City

County's: Alameda · Alpine · Amador · Butte · Calaveras · Colusa · Contra Costa · Del Norte · El Dorado · Fresno · Glenn · Humboldt · Imperial · Inyo · Kern · Kings · Lake · Lassen · Los Angeles · Madera · Marin · Mariposa · Mendocino · Merced · Modoc · Mono · Monterey · Napa · Nevada · Orange · Placer · Plumas · Riverside · Sacramento · San Benito · San Bernardino · San Diego · San Francisco · San Joaquin · San Luis Obispo · San Mateo · Santa Barbara · Santa Clara · Santa Cruz · Shasta · Sierra · Siskiyou · Solano · Sonoma · Stanislaus · Sutter · Tehama · Trinity · Tulare · Tuolumne · Ventura · Yolo · Yuba

Portaal Californië