Megalopool (geografie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Los Angeles

Een megalopool of megalopolis is een uitgebreid stedelijk gebied of een reeks van vrijwel aaneengesloten stedelijke gebieden[bron?] die meerdere zeer grote steden of metropolen omvat. De term "Megalopolis" komt uit het Grieks en betekent letterlijk "Grote Stad". In Griekenland ligt een stad met de naam Megalopolis, die in de 4e eeuw voor Christus is gesticht.

De term werd voor het eerst gebruikt in de Verenigde Staten door Jean Gottmann in 1957 voor het sterk verstedelijkte gebied aan de Amerikaanse Oostkust dat loopt van Boston tot aan Washington. Dit gebied kreeg de naam BosWash.

De term werd vervolgens ook gebruikt voor vergelijkbare gebieden in Noord-Amerika zoals het gebied van Pittsburgh tot Chicago (ChiPitts of Great Lakes Megalopolis), het gebied van Quebec tot Windsor (Quebec City-Windsor Corridor) en het gebied rond Los Angeles, San Diego en de Mexicaanse steden Tijuana en Mexicali (Bajalta California).

Sinds de jaren 1990 worden ook dergelijke stedelijke structuren in andere delen van de wereld megalopolis genoemd.

Bij de ontwikkeling van een megalopolis speelt vaak de aanwezigheid van goede transportmogelijkheden een rol, bijvoorbeeld door middel van spoorwegen, bevaarbare rivieren of kanalen of kustvaart. Dit kan ook de langgerekte vorm van sommige megalopolissen verklaren.

In West-Europa kan men de Blauwe Banaan als een megalopolis beschouwen.[bron?] De Blauwe Banaan omvat de metropolen Londen, de Randstad, de Brabantse Stedenrij, de Vlaamse Ruit, Rijn-Ruhrgebied, Frankfurt en het Rijn-Maingebied, Bazel, Milaan en Turijn en heeft een inwonertal van circa 90 miljoen.

Elders vindt men onder andere de Japanse Taiheiyo Belt (wat Pacifische gordel betekent, bekendste plaats uit dit gebied is Tokio, met ongeveer 83 miljoen inwoners), de Parelrivierdelta, met tussen de 40 en 60 miljoen inwoners, en de Chang Jiang Delta, met 80 miljoen inwoners, beide in China.

Een niet officiële megalopolis, maar wel waard te vermelden, is die van de Ganges-riviervallei. Deze begint bij Islamabad, gaat dan naar Lahore (beide Pakistan), Delhi en Calcutta (beide India), en gaat daarna door de verschillende steden en dorpen van Bangladesh. Bij elkaar heeft deze megalopolis bijna een miljard inwoners (ruim 900 miljoen). Daarmee zou het de grootste megalopolis op aarde zijn. Echter, deze megalopolis is zeer moeilijk vast te stellen, en er is totaal geen duidelijkheid waar de grenzen beginnen, en waar ze eindigen.