Alpine County

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alpine County
County in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Alpine County
Locatie van Alpine County in Californië
Situering
Staat Californië
Tijdzone PST (UTC-8)
Algemeen
Oppervlakte 1.924,8 km²
- land 1.913,0 km²
- water 11,8 km²
Inwoners (2010) 1.175 (1 inw./km²)
Overig
Zetel Markleeville
FIPS-code 06003
Opgericht 16 maart 1864
Foto's
Bevolkingspiramide Alpine County
Bevolkingspiramide Alpine County
Statistieken volkstelling Alpine County
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Californië
Bord langs California State Route 89 dat de grens van Alpine County aangeeft.
Lake Alpine is een toeristische bestemming bij Bear Valley in het westen van Alpine County, langs State Route 4.

Alpine County is een van de 58 county's in de Amerikaanse deelstaat Californië. De county ligt in het oosten van de Sierra Nevada, tussen Lake Tahoe in het noorden en Yosemite National Park in het zuiden. In het noordoosten grenst Alpine aan de staat Nevada. Alpine County telde in 2010 slechts 1.175 inwoners, waarmee de landelijke county de kleinste van heel Californië is. De hoofdplaats is Markleeville. Andere dorpen en gehuchten zijn Alpine Village, Bear Valley, Kirkwood en Mesa Vista.

Geschiedenis[bewerken]

Alpine County werd op 16 maart 1864 boven de doopvont gehouden nadat er zilver ontdekt was in de nasleep van de ontdekking van de Comstock Lode in 1859. De county werd naar de Alpen genoemd door de gelijkenis van het landschap met de Zwitserse Alpen. Ze werd gevormd uit delen van Amador, Calaveras, El Dorado, Mono en Tuolumne County. Op dat moment, in 1864, woonden er zo'n 11.000 mensen. De hoofdplaats was Silver Mountain City. De zilvermijnen bleken echter niet zo'n groot succes en de bevolking viel al snel terug op 1.200 inwoners. In 1875 werd Markleeville de county seat.

Na de kortstondige zilverkoorts bestond de economie van Alpine County bijna uitsluitend uit landbouw, extensieve veeteelt en bosbouw. In de jaren 20 woonden er nog maar 200 mensen. De aanleg van wintersportgebieden als Bear Valley en Kirkwood in de late jaren 60 zorgde opnieuw voor een bevolkingstoename tot het huidige niveau.

In 1970 stelden homo-activisten uit Los Angeles en de San Francisco Bay Area voor om met een grote groep in Alpine County, waar toen slechts 430 inwoners waren, te gaan wonen en het bestuur van de county over te nemen. Het resultaat zou een homo-vriendelijke county zijn. Het project werd informeel "Stonewall Nation" genoemd. De county reageerde bezorgd en de steun binnen de homogemeenschap bleek bovendien nogal beperkt. Separatisme was volgens sommigen niet de gewenste strategie. In 1971 werden de plannen opgeborgen.

Geografie[bewerken]

Alpine County heeft een totale oppervlakte van 1.924,9 km². Daarvan is 11,8 km² of zo'n 0,6% water. De county grenst aan Mono County in het oosten, Tuolumne in het zuiden, Calaveras in het zuidwesten, Amador in het westen, El Dorado in het noordwesten en Douglas County in Nevada in het noordoosten.

Dorpen[bewerken]

Plaats (census-designated place) Inwoners (2010)
Alpine Village 114
Bear Valley 121
Kirkwood 97
Markleeville 210
Mesa Vista 200

‡ – Bevolking van de CDP Kirkwood die in Alpine County wonen. Kirkwood ligt op de grens tussen Alpine en Amador County en telt in totaal 158 inwoners (2010).

Andere gehuchten in Alpine County die het Census Bureau niet als CDP's heeft aangewezen, zijn Cape Horn, Fredericksburg, Lake Alpine, Loope, Marklee Village, Paynesville, Peaceful Pines, Shay Creek Summer Home Area, Shorensens en Woodfords. Ten tijde van de goudkoorts waren er nog een aantal nederzettingen in de streek, die nu verlaten of zelfs helemaal verdwenen zijn. Het bekendste voorbeeld daarvan is Silver Mountain, de oorspronkelijke hoofdplaats van Alpine County, waar nu slechts de ruïnes van de gevangenis van overblijven.[1]

Transportinfrastructuur[bewerken]

Het bergachtige Alpine County telt niet veel wegen. State Route 89 komt van Lake Tahoe en loopt in zuidoostelijke richting door Alpine, waarna ze de U.S. Route 395 bereikt in Mono County. SR 89 steekt twee bekende bergpassen over in Alpine County: Luther Pass en Monitor Pass. State Route 88 steekt de Sierra Nevada door vanuit Jackson (Amador County) in het westen, komt Alpine County binnen over de Carson Pass, en vervolgt dan haar weg tot in Nevada. State Route 4, ten slotte, maakt dezelfde beweging, maar dan vanuit Angels Camp (Calaveras County). In Alpine gaat SR 4 over zowel de Pacific Grade Summit als Ebbetts Pass. Route 4 ontmoet SR 88 ten zuidoosten van Markleeville.

Alpine heeft geen eigen openbaar vervoer. Wel zijn er in de winter skibussen van Calaveras Transit die vanuit Calaveras County naar Bear Valley rijden.

Het langeafstandswandelpad Pacific Crest Trail loopt van noord naar zuid door de county.

Ten noorden van Markleeville ligt de Alpine County Airport, een klein en weinig gebruikt openbaar vliegveld met een startbaan.

Natuurgebieden[bewerken]

Het Eldorado National Forest, dat grotendeels in El Dorado County ligt, reikt tot in het westen van Alpine County. Het sluit aan op het Stanislaus National Forest in het zuiden. Verspreid over beide bosgebieden en tussen SR 88 en SR 4 ligt het 425,59 km² grote wildernisgebied Mokelumne Wilderness. Vooral het gebied rond de 3.159 meter hoge berg Round Top is van groot ecologisch belang. Het oosten van de county valt nagenoeg volledig onder het Humboldt-Toiyabe National Forest. Dat natuurgebied omvat enorme stukken van Nevada – het is het grootste National Forest-gebied buiten Alaska – en sluit in Alpine County aan op zowel Eldorado als Stanislaus. Verdeeld over zowel Humboldt-Toiyabe en Stanislaus ligt de Carson-Iceberg Wilderness, een 650 km² groot, federaal beschermd wildernisgebied.

Verder is er één staatspark in Alpine County, het 224 hectare grote Grover Hot Springs State Park ten westen van Markleeville. Dat omvat natuurlijke warmwaterbronnen, die onder andere gebruikt worden om een zwembadcomplex te voeden. Bij het staatspark hoort tevens een kampeerterrein. Er zijn in totaal een 30-tal, vooral kleine kampeerterreinen in Alpine County.

Klimaat[bewerken]

Alpine County heeft een mediterraan klimaat (Csb in de klimaatclassificatie van Köppen). De zomers zijn warm met slechts af en toe regenbuien. Vooral in de namiddag en avond zijn er onweders. De winters zijn relatief koud en vaak sneeuwrijk.

In Markleeville schommelt de temperatuur gemiddeld tussen 7,6 en -8,1 °C. In juli is 29,2 °C het gemiddelde maximum, terwijl 6,2 °C het gemiddelde minimum is. Er zijn gemiddeld 15,7 dagen waarop het 32 °C of warmer is. De recordhoogte bedraagt 39 °C, opgemeten in 1931. De laagste opgemeten temperatuur was -32 °C in 1990.

Gemiddeld valt er jaarlijks 48,7 cm neerslag, verspreid over gemiddeld 59 dagen per jaar (gemeten in Markleeville). De sneeuwval bedraagt gemiddeld 211 cm per jaar.

Demografie[bewerken]

Volgens de volkstelling van 2010 door het United States Census Bureau woonden er 1.175 mensen in Alpine County. De etnische samenstelling was als volgt: 881 (75,0%) blanken, 240 (20,4%) indianen en 7 (0,6%) Aziatische Amerikanen. Er woonden geen Afro-Amerikanen of mensen afkomstig van de eilanden in de Stille Oceaan in Alpine County. Daarnaast waren 19 mensen (1,6%) van een ander ras en 28 (2,4%) van twee of meer rassen. In totaal identificeerden 84 personen (7,1%) zich als Hispanic of Latino.

Politiek[bewerken]

Het gerechtsgebouw van Alpine County in Markleeville. Het gebouw dateert uit 1928 en staat op het National Register of Historic Places.

Historisch gezien is Alpine een Republikeinse county in zowel presidentiële als parlementaire verkiezingen. In 2000 stemde Alpine nipt voor George W. Bush. In 2004 won Democraat John Kerry echter – de eerste Democratische overwinning in Alpine sinds 1936, toen Franklin Roosevelt in alle county's van Californië won. Barack Obama won de strijd met een nog grotere marge in 2008. In november 2008 was Alpine bovendien één van slechts drie county's in het Californische binnenland die tegen Proposition 8 – het grondwettelijke verbod op het homohuwelijk – stemde.

Alpine maakt deel uit van het 4e congresdistrict, dat vertegenwoordigd door de Republikein Tom McClintock. In het State Assembly wordt Alpine vertegenwoordigd door de Republikein Frank Bigelow van het 5e district, terwijl het in de Senaat van Californië vertegenwoordigd wordt door Republikein Ted Gaines van het 1e district.

Omdat Alpine zo dunbevolkt is, stemmen de kiezers hier uitsluitend met de post – een unicum in Californië.[2]

Bekende inwoners[bewerken]

  • Robert Conrad, acteur (woonde in Bear Valley)
  • Gale Henry, actrice (geboren in Bear Valley)
  • Monte Wolf, pionier (woonde en zwierf rond in de streek)

Externe links[bewerken]

Hoofdstad: Sacramento

Regio's: Antelope Valley · Big Sur · Cascade Range · Central Coast · Central Valley · Channel Islands · Coachella Valley · Conejo Valley · Cucamonga Valley · Death Valley · East Bay · East County · Emerald Triangle · Gold Country · Greater Los Angeles · Grote Bekken · Imperial Valley · Inland Empire · Klamath Basin · Lake Tahoe · Los Angeles Basin · Lost Coast · Mojave · Mountain Empire · Noord-Californië · North Bay · North Coast · North County · Oost-Californië · Owens Valley · Oxnard Plain · San Francisco Peninsula · Pomona Valley · Sacramento Valley · San Bernardino Valley · San Diego–Tijuana · San Fernando Valley · San Francisco Bay Area · San Gabriel Valley · San Joaquin Valley · Santa Clara Valley · Santa Clarita Valley · Shasta Cascade · Sierra Nevada · Silicon Valley · South Bay (LA) · South Bay (SD) · South Bay (SF) · South Coast · Southern Border Region · Upstate California · Wine Country · Yosemite · Zuid-Californië

Metropolitane gebieden: Bakersfield · Chico · Fresno · Los Angeles-Long Beach-Glendale · Modesto · Napa · Oakland-Fremont-Hayward · Oxnard-Thousand Oaks-Ventura · Riverside-San Bernardino-Ontario · Sacramento-Roseville · Salinas · San Diego-Carlsbad-San Marcos · San Francisco-San Mateo-Redwood City · San Jose-Sunnyvale-Santa Clara · San Luis Obispo-Paso Robles · Santa Ana-Anaheim-Irvine · Santa Barbara-Santa Maria · Santa Cruz-Watsonville · Santa Rosa-Petaluma · Stockton · Vallejo-Fairfield · Visalia-Porterville · Yuba City

County's: Alameda · Alpine · Amador · Butte · Calaveras · Colusa · Contra Costa · Del Norte · El Dorado · Fresno · Glenn · Humboldt · Imperial · Inyo · Kern · Kings · Lake · Lassen · Los Angeles · Madera · Marin · Mariposa · Mendocino · Merced · Modoc · Mono · Monterey · Napa · Nevada · Orange · Placer · Plumas · Riverside · Sacramento · San Benito · San Bernardino · San Diego · San Francisco · San Joaquin · San Luis Obispo · San Mateo · Santa Barbara · Santa Clara · Santa Cruz · Shasta · Sierra · Siskiyou · Solano · Sonoma · Stanislaus · Sutter · Tehama · Trinity · Tulare · Tuolumne · Ventura · Yolo · Yuba

Portaal Californië