Inheemse volken van Californië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van de cultuurgebieden van de Noord-Amerikaanse indianen, naar Alfred L. Kroeber.
Kaart van de indiaanse volken en talen (zie inzet) op het moment van het eerste contact met Europese Amerikanen. Klik om te vergroten.
Ishi was het laatst levende lid van de Yahi, op hun beurt de laatst overlevende groep Yana-indianen. Nadat zijn laatste verwanten overleden waren, kwam Ishi in 1911 uit de bergen. Hij stierf vijf jaar later aan tuberculose.

De inheemse volken van Californië zijn de inheemse bevolking die in het gebied dat nu tot de Amerikaanse staat Californië hoort, wonen of gewoond hebben voor de komst van de Europese kolonisten. Er zijn tegenwoordig meer dan honderd federaal erkende indianenstammen in Californië, waarmee de staat de grootste populatie indianen van alle staten heeft, alsook het grootste aantal aparte stammen. Er is een enorme taalkundige en culturele diversiteit.

Het cultuurgebied Californië valt niet volledig samen met de moderne grenzen van de staat. Een aantal stammen in Oost-Californië, ten oosten van de Sierra Nevada maar ten westen van de grens met Nevada, worden tot de stammen van het Grote Bekken gerekend. Een aantal volkeren op de grens met Oregon wordt tot de Noordwestkust gerekend en andere tot het Northwest Plateau-cultuurgebied. Ook in de Mexicaanse deelstaat Baja California leven volken uit het cultuurgebied Californië.

Lijst van inheemse volken[bewerken]

Lijst van volkeren wiens leefgebied ooit binnen de grenzen van de huidige Amerikaanse staat Californië valt, of die er nu leven:

Zie ook[bewerken]