Modoc (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modoc
Winema (Toby Riddle), een Modoc-vrouw die vertaalde tussen Modoc en Engels tijdens de vredesonderhandelingen in de Modoc-oorlog
Winema (Toby Riddle), een Modoc-vrouw die vertaalde tussen Modoc en Engels tijdens de vredesonderhandelingen in de Modoc-oorlog
Totale bevolking ca. 800 (2000)
Verspreiding Noordoost-Californië en Centraal-Zuid-Oregon (Verenigde Staten)
Taal Modoc, Engels
Verwante groepen Klamath, Yahooskin
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Californië

De Modoc zijn een Noord-Amerikaans indianenvolk.

Voor de Europese kolonisatie van Amerika leefden de Modoc in wat nu Noordoost-Californië en Centraal-Zuid-Oregon zijn in het westen van de Verenigde Staten. Het Modoc Plateau was hun leefgebied. Door kolonisatie en conflict werden de Modoc – waarvan er naar schatting 500 waren voor de komst van Europeanen – verhuisd naar reservaten in Oregon en Oklahoma. De huidige Modoc-bevolking is verdeeld over twee federaal erkende stammen, de Klamath Tribes in Oregon en de Modoc Tribe in Oklahoma.

De uitgestorven taal van de Modocs wordt gezien als een dialect van het Klamath; zowel de Modoc als de Klamath verwezen naar zichzelf als maklaks (mensen, volk). De dialecten van het Klamath worden tot de hypothetische superfamilie van de Penutische talen gerekend, en zouden op die manier een verwantschap delen met onder andere de Wintu-, Maidu-, Uti- en Yokutstalen van Centraal-Californië.

Het volk zelf wordt door antropologen dan weer ingedeeld bij het Northwest Plateau-cultuurgebied, op basis van de traditionele cultuur en bouwkunst.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Modoc (volk).