Pacific Crest Trail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart van het Pacific Crest Trail

Het Pacific Crest Trail (PCT) is een langeafstandspad voor wandelaars en paardrijders in de bergachtige gebieden in het westen van Noord-Amerika, dat loopt vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden.

Route[bewerken | brontekst bewerken]

Het Pacific Crest Trail loopt langs de hoogste delen van de Sierra Nevada en de Cascade Range, die zo'n 160 à 240 km ten oosten van de Amerikaanse Stille Oceaankust liggen. Het pad begint in het zuiden in het plaatsje Campo (Californië) op de grens met Mexico. Van daaruit loopt het Pacific Crest Trail noordwaarts langs heuvelruggen en bergketens. Het pad doorkruist 25 nationale bossen, 7 nationale parken en verschillende beschermde wildernisgebieden. Het pad steekt de staten Oregon en Washington door alvorens z'n noordelijke terminus te bereiken juist over de grens met Canada in het Manning Park in Brits-Columbia. De totale lengte van het pad bedraagt 4286 km. Het hoogteverschil bedraagt ongeveer 4000 m. De hoogste bergpas is de Forester Pass. De grootste groep loopt hem noordwaarts (NoBo in de volksmond, van North Bound), de rest zuidwaarts (SoBo). De meeste wandelaars maken de keuze afhankelijk van het seizoen waarin ze beginnen.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1968 werd het Pacific Crest Trail aangeduid als National Scenic Trail, alhoewel het officieel niet voltooid was tot in 1993. Het idee voor het langeafstandspad kwam van Clinton C. Clarke in 1932.

In 1995 werd een deel van het pad bewandeld door schrijfster Cheryl Strayed die haar belevenissen beschreef in het boek Wild: Over jezelf verliezen en terugvinden en 1700 kilometer hiken. Het boek behaalde in 2012 de toppositie van de New York Times-bestsellerlijst. Het boek werd in 2014 verfilmd als Wild met Reese Witherspoon in de rol van Cheryl.

In 2016 liep de Belg Karel Sabbe de gehele route af in een recordtijd van 52 dagen 8 uur en 25 minuten, waarmee hij wereldrecordhouder Joe McConaughy van de troon stootte. Voor dit record staat hij vermeld in het Guinness Book of Records.[2] In datzelfde jaar liep ook de Nederlander Tim Voors de gehele route. Zijn belevenissen beschreef hij in het boek Alleen, (2018) dat ook is vertaald in het Duits en het Engels.

Plaatsen en natuurgebieden op de route[bewerken | brontekst bewerken]

Nummers tussen haakjes komen overeen met de nummers op de kaart.

Californië[bewerken | brontekst bewerken]

Oregon[bewerken | brontekst bewerken]

Washington[bewerken | brontekst bewerken]

Brits-Columbia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pacific Crest Trail van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.