Cajon Pass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cajon Pass
Interstate 15 nabij de Cajon Pass
Interstate 15 nabij de Cajon Pass
Hoogte 1151 meter
Coördinaten 34° 20′ NB, 117° 26′ WL
Vervoer I-15, SR 138, Union Pacific Railroad, BNSF Railway
Cajon Pass
Cajon Pass

De Cajon Pass is een 1151 meter hoge bergpas tussen de San Bernardino Mountains en de San Gabriel Mountains. De pas ligt in San Bernardino County in de Amerikaanse staat Californië. De bergpas is ontstaan door de bewegingen van de San Andreasbreuk. Vaak gebruikt men de term Cajon Pass om de omgeving rond de eigenlijke bergpas mee aan te duiden.

De Cajon Pass vormt een belangrijke verbinding tussen San Bernardino in de Greater Los Angeles Area, de Victorvallei, de Mojavewoestijn en Las Vegas. Zo passeert de Interstate 15-snelweg juist ten westen van de pas, langs Cajon Summit. De California State Route 138 loopt over de eigenlijke pas. Ook de spoorlijnen van de Union Pacific Railroad en BNSF Railway passeren er.

Het Pacific Crest Trail, een langeafstandspad van Mexico tot in Canada, loopt eveneens over de Cajon Pass. In het wandelseizoen komen er vaak verschillende honderden wandelaars toe, na een van de zwaarste en warmste stukken door de woestijn. Er is een McDonald's-restaurant nabij het wandelpad dat erg bekend is onder de wandelaars, die er vaak uitgedroogd toekomen. Er is tevens een motel aan de Cajon Pass.

Een BNSF-goederentrein klimt op de Cajon Pass, op weg naar Barstow en verder