California State Assembly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zegel van het California State Assembly
Het assemblée

Het California State Assembly is het lagerhuis van de California State Legislature, de wetgevende macht van de Amerikaanse staat Californië. Het Assembly komt samen in het Capitool van Californië in Sacramento.

Het Assembly telt 80 leden die elk ongeveer hetzelfde aantal inwoners vertegenwoordigen. Ieder kiesdistrict bestaat idealiter uit 465.000 inwoners. Doordat Californië een erg grote bevolking heeft, en het Assembly maar 80 leden telt, heeft deze kamer het hoogste ratio kiezers per vertegenwoordiger van alle lagerhuizen van de Amerikaanse staten. Momenteel zetelen er 53 Democraten en 24 Republikeinen in het Assembly. Sinds 1990 kunnen vertegenwoordigers in het Assembly hooguit drie termijnen van twee jaar zetelen, dus maximum zes jaar.

Om gerrymandering tegen te gaan, worden de kiesdistricten in Californië - inclusief die voor het Assembly - sinds 2011 door een commissie van burgers hertekend. De California Citizens Redistricting Commission hertekent de districten zodat die overeenkomen met de vaststellingen van de recentste volkstelling en rekening houdend met strikte regels die geen van beide partijen bevoordeelt in de verkiezingen.

Huidige samenstelling[bewerken]

Partij Zetels
Democratische Partij 53
Republikeinse Partij 27
Aantal zetels 80
Meerderheid 26

Leiders[bewerken]

De Democrate Toni Atkins is de huidige Speaker (voorzitter) van het Assembly. De Speaker zit de samenkomsten voor en controleert de toestroom van wetsvoorstellen en commissieaanstellingen. De Speaker wordt door de meerderheidspartij aangeduid, waarna het hele Assembly de aanstelling bevestigt.

Iedere partij heeft eigen fractieleiders die ze zelf aanstellen. De Democratische fractie wordt geleid door Majority Leader Chris Holden. De Republikeinen verkozen Kristin Olsen als hun Minority Leader in het Assembly.

Schematische zetelverdeling[bewerken]

Speaker
Atkins
Perea Bonta Linder Mayes Wilk Olsen Holden Ridley-Thomas Alejo E. Garcia Williams Chu
Chavez Dahle Mathis Maienschein Gallagher Waldron Ting Nazarian Mullin Chiu Harper Steinorth
Brough Baker Brown Thurmond Gordon Daly C. Garcia Lopez Bloom Gomez Wagner Grove
Bigelow Obernolte Wood Quirk Levine Chau Jones Kim Allen Lackey Dababneh Gipson
Chang Patterson Eggman Campos Hernandez Rendon Medina Low Gaines Hadley Weber Gonzalez
Rodriguez Santiago Salas Stone Calderon Jones-Sawyer Gatto Dodd Achadjian Melendez Bonilla Irwin
Frazier McCarty Gray O'Donnell Atkins Burke Cooley Cooper

Noot: Op 25 januari 2019 kondigde Maienschein aan dat hij zijn lidmaatschap van de Republikeinen opgaf en voortaan als Democraat zou vertegenwoordigen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]