Imperial Valley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Imperial Valley
Vallei in Verenigde Staten Vlag van Verenigde Staten
Imperial Valley (Californië)
Imperial Valley
Coördinaten 33° 6′ NB, 115° 30′ WL
Foto's
De Imperial Valley onder de Salton Sea, gezien vanuit de ruimte. Het noorden ligt in de rechterbovenhoek. De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten is een diagonaal in de linkeronderhoek van het beeld.
De Imperial Valley onder de Salton Sea, gezien vanuit de ruimte. Het noorden ligt in de rechterbovenhoek. De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten is een diagonaal in de linkeronderhoek van het beeld.
Landbouw in Imperial Valley
Landbouw in Imperial Valley
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Imperial Valley is een regio in Imperial County, in het zuidoosten van Californië, Verenigde Staten. Het wordt aan de oostzijde begrensd door de Colorado en aan de noordwestkant gedeeltelijk door de Salton Sea, Californië's grootste zoutwatermeer. De Imperial Valley bestaat voornamelijk uit de stroomgebieden van de New River en de Alamo River, al worden ter plaatse de termen Imperial Valley en het grotere Imperial County door elkaar gebruikt. Het oostelijke, weinig bevolkte, deel van Imperial County watert echter af naar het oosten richting de Colorado en maakt hydrologisch dus geen deel uit van de Imperial Valley.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de Amerikaanse volkstelling telt Imperial Valley 161.867 inwoners. De steden met het grootste aantal inwoners zijn Brawley, Calexico en El Centro, de hoofdplaats van de county. De meeste steden in het gebied zijn gepland door de Imperial Land Company, die de vallei eveneens zijn naam gaf. Vanuit marketingoogpunt werd er gekozen voor de meer prestigieuze naam "Imperial" (in plaats van "Coloradowoestijn"). De Imperial Land Company werkte nauw samen met de California Development Company, die voor de aanleg van het Imperial Canal zorgde en mede verantwoordelijk was voor het ontstaan van de Salton Sea in 1905.

Landbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel gelegen in de Coloradowoestijn met hoge temperaturen en een lage gemiddelde regenval van 76 mm per jaar, is de regio sinds 1900 een gekend gebied voor landbouwproductie. Er is teelt van luzerne, sla, suikerbieten en wortelen. 48% van de bevolking is actief in de landbouw. De vallei wordt intensief geïrrigeerd door water afkomstig van de aangrenzende Colorado. Oorspronkelijk gebeurde dit via het Aloma Canal, ook Imperial Canal genoemd, dat grotendeels op Mexicaans grondgebied gelegen was, vanaf 1940 door het nieuwe All American Canal, dat volledig op het grondgebied van de Verenigde Staten is gelegen. Het gebied is een van de meest productieve landbouwzones van Californië, waarvan de jaarlijkse oogstopbrengst het miljard dollar overstijgt.

De intensieve landbouw heeft wel tot gevolg dat er ten zuiden van het All American Canal het grootste deel van het jaar nauwelijks nog water door de Colorado stroomt, richting Mexico.