Naar inhoud springen

Colorado (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Colorado
Colorado
Lengte 2334 km
Hoogte (bron) ~2700 m
Debiet −620 m³/s
Stroomgebied 637.137 km²
Bron Rocky Mountain National Park
Monding Golf van Californië
Stroomt door Utah, Arizona, Nevada en Californië (V.S.), Baja California en Sonora (Mexico)
Colorado
Colorado
Een satellietfoto (met grenzen van deelstaten) van de Colorado in de Grand Canyon, Lake Powell en Lake Mead
De delta van de Colorado met de Golf van Californië
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Colorado (Spaans: Río Colorado, Engels: Colorado River) is een 2334 kilometer lange rivier in het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Ze ontspringt in de gelijknamige Amerikaanse staat en stroomt door Utah, Arizona, Nevada en Californië alvorens ze op de grens tussen Baja California en Sonora uitmondt in de Golf van Californië. Het stroomgebied van de Colorado is een 637.137 vierkante kilometer grote, droge landstreek met verschillende iconische landvormen gevormd door de Colorado, zoals de Glenwood Canyon, de Glen Canyon, de Marble Canyon, en de Grand Canyon. De rivier stroomt door de Mojavewoestijn en de Sonorawoestijn. De naam Colorado is van Spaanse oorsprong en betekent "roodachtig gekleurd".

Het water van de Colorado wordt op verschillende punten afgeleid via een systeem van dammen (waaronder de Hooverdam), stuwmeren en aquaducten. Het water wordt gebruikt voor irrigatie en als leidingwater voor de 40 miljoen inwoners van de streek. Door het grote debiet en de steil ingesneden rivierbedding van de bovenloop leent de Colorado zich goed voor waterkrachtcentrales. Door het intensieve gebruik, onder meer in Imperial Valley, is de benedenloop nagenoeg volledig opgedroogd. Sinds de jaren 1960 bereikt de Colorado nog zelden de zee.

In 1540 onderzocht de Spaanse ontdekkingsreiziger Melchor Díaz als een van de eerste Europeanen de rivier.

  • Dolores (links – Colorado, Utah)
  • Gunnison (links – Colorado)
  • Green (rechts – Wyoming, Colorado, Utah)
  • San Juan (rechts – New Mexico, Utah)
  • Little Colorado (links – Arizona)
  • Gila (links – Arizona)
  • Virgin (rechts – Utah, Arizona, Nevada)
  • Kanab (rechts – Utah, Arizona)
  • Paria (rechts – Utah, Arizona)

Plaatsen aan de Colorado

[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Colorado liggen onder andere

Stuwmeren met stuwdammen

[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 1922 had de federale minister van handel, Herbert Hoover, een ontmoeting met de gouverneurs van Arizona, Californië, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah en Wyoming om tot overeenstemming te komen over de verdeling van de wateren van de Colorado over de staten voor eigen gebruik. Dit resulteerde in het Colorado River Compact, dat op 24 november 1922 getekend werd, waarin het rivierbassin gesplitst werd in een hoger gelegen deel en een lager gelegen deel en waarbij de staten in iedere regio onderling zouden uitmaken hoe het water verder verdeeld zou worden. Het akkoord maakte de weg vrij voor een reeks van waterwerken, die de waterloop moesten reguleren:

Zie de categorie Colorado River van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.