Bosbranden in Californië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Thomas Fire, december 2017
Schade door het Tubbs Fire, oktober 2017

Bosbranden in Californië zijn een regelmatig terugkerend verschijnsel.

De Amerikaanse staat Californië kent van de lente tot de late herfst een droog, winderig en meestal warm klimaat. Als er bij deze weersomstandigheden bosbranden ontstaan, ontwikkelen die zich snel tot grote branden die een verwoestend effect kunnen hebben.

Achtergrond[bewerken]

De branden worden soms aangewakkerd door sterke, droge winden, bekend als Diablo-winden in Noord-Californië en als Santa Ana-winden in Zuid-Californië. Bosbranden in Californië worden steeds gevaarlijker naarmate er meer bebouwing is in kwetsbare buitengebieden. Als gevolg van de klimaatverandering wordt de kans bovendien groter. Het kost belastingbetalers in de Verenigde Staten ongeveer 3 miljard dollar per jaar om bosbranden te bestrijden. Grote branden kunnen leiden tot miljarden dollars aan verlies van eigendom.

Sedert 1932 worden bosbranden in Californië nauwkeurig gerapporteerd bij het California Department of Forestry and Fire Protection (Cal Fire), dat ook lijsten opstelt met onder meer de 20 grootste branden en de 20 dodelijkste branden.

Grote branden[bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.

Bosbranden (2007)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Bosbranden in Californië 2007 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 21 oktober 2007 braken er diverse bosbranden in Zuid-Californië uit. Deze namen snel in aantal en hevigheid toe vanwege de met grote kracht waaiende woestijnwind Santa Ana, de zeer hoge temperaturen en de kurkdroge grond. Californië had namelijk tot dan toe in 2007 nog maar een vijfde van de normale hoeveelheid regen gekregen.

Rim Fire (2013)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rim Fire voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 17 augustus 2013 leidde een illegaal kampvuur in het Stanislaus National Forest tot een grote natuurbrand, de Rim Fire genoemd.

Bosbranden (2018)[bewerken]

Schade door het Camp Fire
1rightarrow blue.svg Zie ook Wikinews waves Left.pngWikinieuwsWikinews waves Right.png.

Het najaar van 2018 was het toneel van de tot nu toe omvangrijkste en dodelijkste branden, met onder meer Camp Fire en Woolsey Fire. Op 16 november waren reeds meer dan 60 doden geteld, bovendien worden er meer dan 600 mensen vermist.[1] Op 4 december waren de cijfers 85 doden en 11 vermisten.[2]

Externe links[bewerken]