Blanken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Blanken (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Blanken.

Met de term blanken worden in de volksmond personen met een van nature bleke (pigmentarme) huidskleur aangeduid. In enge zin zijn deze van oorsprong afkomstig uit Europa, en in bredere zin ook Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Oorsprong van het begrip[bewerken]

De benaming refereert aan de doorgaans bleke huidskleur. In oude literatuur wordt ook het begrip Kaukasisch of Europide gebruikt.[1][2][3] In het Amerikaans is caucasian gebruikelijk.

Kenmerken[bewerken]

De melanine-arme huid van deze bevolkingsgroepen gaat doorgaans gepaard met een reliëfrijk gezicht, steil tot golvend haar en een vrij smalle hoogaangezette neus. De noordelijke populaties hebben zo weinig huidpigment dat ze 'wit' genoemd kunnen worden. Het begrip 'Kaukasisch' behoort strikt genomen net als mongoloïde en negroïde tot verouderde raciale theorieën.

Definitie, synoniemen en het gebruik[bewerken]

Naast kaukasisch en wit wordt ook wel de term Europide voor blanken gebruikt, die net als de eerste term naar de geografische herkomst van blanken verwijst.

De uitdrukking leucoderma, van de Griekse woorden leukos, 'wit' en derma 'huid', is enerzijds wetenschappelijk beschrijvend, maar is ook uit racistische context bekend.[4]