Zwarten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zwarten is een woord waarmee mensen een persoon met een donkere huid aanduiden. In de breedste zin van het woord gaat het hierbij ook om iedereen die donkerder is dan de gemiddelde West-Europeaan, zoals Indiërs, Arabieren en Somaliërs. In engere zin gaat het om het negroïde ras.

Politieke term[bewerken]

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd de term 'zwart' de politieke term voor iedereen die niet blank is. Voor diegenen die in door blanken gedomineerde landen het doelwit van discriminatie konden worden. In België werd die term gebruikt voor collaborateurs in de tweede wereldoorlog.

Connotatie[bewerken]

In Rusland heeft het woord sinds de Sovjetperiode betrekking op mensen (zoals immigranten) uit de zuidelijke Sovjetrepublieken en de Kaukasus: Tsjetsjenen, Osseten, Armenen, Georgiërs, Azerbeidzjanen, Kazachen, Turkmenen, Kirgiezen en vele anderen. Iedereen die er zelfs maar een beetje donker of Aziatisch uitzag wordt tsjorni, 'zwarte', genoemd, waardoor ook sommige Oekraïners of Siberisch-inheemse volkeren eronder vallen. De term heeft ook hier een uitgesproken racistische bijklank en wordt ook voor Afrikaanse expats in Rusland gebruikt. Soms bedient men zich van het nog denigrerender 'zwartkonten'.

In eerdere decennia was de term 'zwartjes', en ook 'arme zwartjes' voorbehouden voor de liefdadigheid van de missie en de zending die geld inzamelden (middels aluminium melkflesdoppen) voor Afrika.

Bronnen, noten en/of referenties