Comstock Lode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mijnwerkers in de jaren 1880

De Comstock Lode was de eerste grote ontdekking van zilvererts in de Verenigde Staten onder het huidige stadje Virginia City in Nevada, dat zichzelf de "Silver State" noemt. Toen de ontdekking bekend werd gemaakt in 1859, zorgde dat voor een stormloop van prospectors op zoek naar waardevolle metalen. Op korte tijd bloeiden verschillende mijnkampen in de omgeving. Virginia City groeide plots uit tot een grote en welvarende stad met 30.000 inwoners.

Het belang van de ontdekking van de Comstock Lode is, behalve de enorme rijkdom die het creëerde en de rol van die rijkdom in de groei van Nevada en San Francisco, dat ze aanleiding gaf tot enkele technologische vernieuwingen in de mijnbouw.

Na 1874 namen de mijnbouwactiviteiten gestaag af.

Beroemde zakenlui en mijnwerkers[bewerken]

Verschillende zakenlui zijn rijk geworden door zilvermijnen van de Comstock Lode in bezit te hebben. George Hearst, politicus, zakenman en vader van de krantenmagnaat William Randolph Hearst, is één van de "Comstock Kings" die een fortuin verwierven door hun mijnbouwactiviteiten. Andere "Kings" waren: John William Mackay, James Graham Fair, James C. Flood, William S. O'Brien, William Chapman Ralston, William Sharon, William M. Stewart en Alvinza Hayward.

De dichter en politicus John Brayshaw Kaye en schrijver Mark Twain hebben beide enige tijd als kompels in de Comstock-mijnen gewerkt.

Zie ook[bewerken]