Sheriff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige band, zie Sheriff (band)

De sheriff is een openbaar bestuurder in landen met het van oorsprong Engelse common law-stelsel, waaronder de Verenigde Staten, Engeland en Schotland. De functie kan politiek of juridisch van aard zijn en is enigszins vergelijkbaar met die van schout en gerechtsdeurwaarder.

Geschiedenis en historisch gebruik[bewerken]

Van oorsprong was de sheriff (van shire reeve, Oudengels scir-gerefa) de hoogste vertegenwoordiger van de Engelse koning in een shire, een administratieve eenheid vergelijkbaar met de latere graafschappen. De sheriff had zowel bestuurlijke als juridische taken, en was verantwoordelijk voor de politie van een shire.

Tegenwoordig gebruik[bewerken]

Verenigd Koninkrijk[bewerken]

In Engeland, Wales en Noord-Ierland is de High Sheriff nog steeds de gerechtelijke vertegenwoordiger van de koning in een graafschap. De sheriff heeft tegenwoordig echter voornamelijk ceremoniële taken. Er zijn twee Sheriffs of the City of London met voornamelijk ceremoniële taken. Het is noodzakelijk om sheriff te zijn geweest om de (eveneens voornamelijk ceremoniële) positie van Lord Mayor te kunnen bekleden. In Schotland is een sheriff een rechter aan een Sheriff Court, een rechtbank voor middelgrote strafzaken en civiele zaken.


Verenigde Staten[bewerken]

Auto van een sheriff in de stad New York

In de Verenigde Staten is de sheriff in het algemeen de hoogste politieambtenaar van een county. De sheriff wordt meestal door de bevolking gekozen. In het noordoosten van de VS is er vaak een sterk ontwikkelde politiedienst op stedelijk niveau en deelstaatsniveau. De taken en bevoegdheden van de sheriff zijn dan vaak beperkt tot gerechtelijke taken, zoals het opsluiten en vervoeren van verdachten, de beveiliging van het gerechtsgebouw en het uitvoeren en afdwingen van gerechtelijke vonnissen en bevelen. In de meeste deelstaten heeft de sheriff daarentegen wel meer bevoegdheden.

De agenten in dienst van de sheriff worden doorgaans deputy sheriff genoemd. Zij zijn door de sheriff aangesteld (deputized) om deze bij zijn taken te helpen. De grootte van een Sheriff's Department kan variëren van één of twee mensen tot het ruim 10.000 leden tellende Sheriff's Department van Los Angeles County.


Relatie met de overige politiediensten[bewerken]

Grondwettelijk moet iedere county een sheriff hebben. Een groot aantal counties in de VS hebben hooguit een paar duizend inwoners. Hierin liggen één of enkele kleine plaatsen, en vaak wat verspreide huizen. In zo'n geval is de sheriff('s office) meestal de enige lokale politie autoriteit. Omdat er dus ook in kleine counties sowieso een sheriff benoemd moet worden, heeft het weinig nut om daarnaast een nog een lokale politie op te richten. Ook andere kleine plaatsen hebben vaak geen lokale politie en moeten dus een beroep doen op de sheriff of de deputies voor lokale politietaken.

Echter grotere plaatsen in een county hebben vaak wel een eigen marshall of lokale politie (police department). Zo'n politiedienst heeft alleen autoriteit binnen de town- of citylimit (gemeentegrens), de eindverantwoordelijke is de burgemeester van de city of town. De sheriff (en deputies) hebben echter ook bevoegdheid in zulke plaatsen. Echter zullen ze deze in de praktijk niet snel toepassen, maar overlaten aan de lokale politie, de sheriff's office houdt zich dan bezig met landelijke gebieden en plaatsen zonder lokale politie.