Hot R&B/Hip-Hop Songs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Billboard logo.svg

Hot R&B/Hip-Hop Songs is een Amerikaanse hitlijst die wekelijks wordt uitgebracht door het tijdschrift Billboard. De lijst werd in 1942 opgericht en weergeeft de succes van populaire muzieknummers in urbanmuziek. In het verleden werd de lijst overheerst door genres als jazz, rhythm and blues, doo-wop, soul en funk. De lijst heeft vroeger om deze reden ook onder andere namen bestaan, zoals Race Records en Hot Soul Singles. Tegenwoordig bestaat de lijst vooral uit moderne R&B en hiphop.

Vanwege het feit dat in de beginjaren van de jaren zestig er veel crossoverhits waren tussen de R&B- en popnummers, gevoed door de Motownsuccessen, vond Billboard dat de lijst niet meer noodzakelijk genoeg was. Hierom bestond deze lijst tussen 30 november 1963 en 23 januari 1965 niet. Door de Britse invasie, waardoor er meer pop- en rockmuziek in de poplijsten verscheen, was het weer makkelijk onderscheid te maken tussen de urbanmuziek en de pop. Zo werd de hitlijst nieuw leven ingeblazen. Op 11 december 1999 werd de term "hiphop" toegevoegd aan de naam van de lijst, aangezien deze genre aan populariteit toenam.

De lijst wordt samengesteld uit muziekdownloads, streaming-mediadata en airplay van verschillende R&B- en hiphopnummers die op de desbetreffende genreradiostations gedraaid worden. Het is bovendien een combinatie tussen de Hot R&B/Hip-Hop Airplay-lijst en de Hot R&B/Hip-Hop Singles Sales-lijst. De eerstgenoemde reflecteert de airplay van deze genres op de radiostations en het laatstgenoemde betreft het aantal verkopen in fysieke en digitale exemplaren.

Externe link[bewerken]