Joseph Jackson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joseph Jackson
Joseph Jackson
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Walter (Joe) Jackson
Geboren 26 juli 1928
Fountain Hill (Arkansas)
Overleden 27 juni 2018
Las Vegas
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep talent manager
Bekend van The Jackson 5
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Joseph Walter (Joe) Jackson (Fountain Hill (Arkansas), 26 juli 1928Las Vegas, 27 juni 2018) was de vader van de muzikale familie The Jacksons, inclusief de popiconen Michael en Janet Jackson. Ook was hij de manager van The Jackson 5, een groep bestaande uit vijf uiteindelijk zes van zijn zonen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege leven[bewerken | brontekst bewerken]

Jackson werd geboren als zoon van Crystal Lee King (1900-1992) en Samuel Jackson (1893-1992). Hij was de oudste van vier kinderen. Joseph Jackson beschreef zijn jeugd als eenzaam. In zijn memoires schreef hij dat hij zelden met andere kinderen speelde. Toen hij achttien werd, ging hij bij zijn moeder in Chicago wonen. Daar ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Katherine Scruse. Na een relatie van een paar jaar, trouwde hij met haar. Samen gingen ze in Gary, Indiana wonen, daar werkte Jackson, die vroeger een bokser was, fulltime bij Gary's U.S. Steel Company, terwijl Katherine voor hun groeiend aantal kinderen zorgde, wat er uiteindelijk negen werden. In de jaren vijftig begon Jackson een muziekcarrière met zijn broer Luther. Hij speelde gitaar in een band genaamd The Falcons. The Falcons zijn nooit buiten Gary bekend geworden en gingen na een paar jaar uit elkaar. Jackson bleef wel gitaar spelen, met zijn familie.

The Jackson 5[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 ontdekte Jackson dat zijn oudste drie zonen, Jackie, Tito en Jermaine, muzikaal talent hadden, nadat ze gezien waren met zijn gitaar. Nadat Tito had gespeeld op de gitaar en zijn broers hem vocaal begeleidden, hielp hij een vroege incarnatie te vormen van The Jackson 5 met twee jongens uit de buurt die later werden vervangen door de jongere broers Marlon en Michael.

Na een paar jaar begonnen de Jackson broers betaalde optredens te geven, waarna zij al gauw ontdekt werden en een contract kregen bij Motown in 1969. Al snel werden zij een wereldwijde sensatie. Joseph Jackson begon echter zijn rol als manager kwijt te raken, doordat Berry Gordy van Motown die rol steeds meer van hem overnam. Toen de hele Jackson familie naar Las Vegas ging, kwam die rol van manager weer helemaal terug bij Joseph, hij hielp de jongens aan een platencontract bij CBS, nadat zij Motown verlieten omdat ze daar hun creativiteit geen vrijheid mochten geven.

Verlaten van het nest[bewerken | brontekst bewerken]

Na een paar jaar gingen zijn zoons weg bij zijn managementbedrijf om met andere managers samen te werken. Jermaine was de eerste die van manager wisselde. In 1982 managede Joseph ook de carrières van zijn twee dochters La Toya en Janet, tot ook zij zijn bedrijf verlieten en andere managers namen.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Joseph is er door zijn familieleden vaak van beschuldigd dat hij een veel te strenge vader was. Zijn zoon Michael vertelde eens dat zijn vader nooit de liefde heeft getoond die van een vader voor zijn kinderen verwacht mag worden. Michael was zijn vader wel dankbaar voor de hulp bij het opzetten van zijn lange muziekcarrière. Daarover noemde hij hem in een interview "een genie". Ook andere familieleden zijn het daarmee eens. Zo zeiden Jermaine en Janet dat het hun vader is gelukt zijn familie uit de ruige buurt in Gary te halen door gebruik te maken van het talent van zijn kinderen.

Joseph zou minstens twee keer overspel hebben gepleegd tijdens zijn lange huwelijk met Katherine. In 1974 heeft hij een Jackson 5-groupie zwanger gemaakt en in 1979 werd hij ervan beschuldigd een relatie te hebben gehad met een voormalige secretaresse van Motown. Allebei de keren vroeg Katherine een echtscheiding aan, maar bedacht zich omdat Joseph hun huis niet wilde verlaten.

La Toya Jackson heeft nog ergere dingen over haar vader gezegd in haar boek "La Toya: Growing Up In The Jackson Family", dat ze in 1991 schreef. Ze vertelt daarin dat Joseph niet alleen psychisch mishandelde, maar dat hij haar en haar oudere zus Rebbie ook seksueel misbruikt heeft. Rebbie ontkent dit laatste. Niettegenstaande de vele geruchten om Joseph Jackson heen, bleef een groot deel van zijn familie hem loyaal, waaronder de in 2009 overleden Michael.

In 2003 gaf Joseph toe lijfstraffen op zijn kinderen te hebben toegepast en vertelde dat hij homoseksualiteit afkeurt, dit alles in een interview met Louis Theroux in de documentaire 'Louis and Michael' voor de BBC. Eind 2005 kondigde Joseph aan dat hij een "boot camp" voor nieuwe beginnende hiphopartiesten zou presenteren. Dit om zijn carrière vooruit te helpen en om te veranderen wat hij slecht vond aan dit genre. "Iedereen vindt rap tegenwoordig leuk. Ik moet het een beetje opschonen, al dat onbeschofte taalgebruik. Ik zal het netjes moeten houden, met goede zang en geweldige muziek erachter".

Gezondheid en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2015, op zijn 87ste verjaardag, werd hij onwel en naar het ziekenhuis gebracht. Men vermoedt dat Jackson een beroerte heeft gehad. Eind juni 2017 moest de 88-jarige Jackson weer naar het ziekenhuis na een auto-ongeluk in Las Vegas. Na een dag mocht hij weer naar huis. Eind juni 2018 werd gemeld dat Jacksons gezondheid inmiddels zo hard achteruit gaat, dat zijn familie liet weten dat hij niet lang meer te leven had.[1] Op 27 juni 2018 overleed hij op 89-jarige leeftijd in Nathan Adelson Hospice in Las Vegas.[2] Hij werd begraven in de Forest Lawn Memorial Park, in de buurt van zoon Michael.

Kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Joe en Katherine hadden tien kinderen, van wie er negen tot volwassenheid zijn gekomen:

Joe Jackson was onder meer de grootvader van Taj Jackson (1973), Taryll Jackson (1975) en Tito Joe Jackson (1978), zonen van Tito en de leden van de groep 3T.