Overdosis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige boek van Robin Cook, zie Overdosis (boek).
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een overdosis doet zich voor wanneer een chemische substantie (meer bepaald een drug) ingenomen wordt in hoeveelheden en/of concentraties die groot genoeg zijn om de homeostase van een organisme te verstoren, daarbij ernstige ziekte of de dood veroorzakend. In essentie is het een soort van vergiftiging.

Bij drugsgebruik komen overdoses vaak voor doordat de gebruiker het middel ontwend is (bijvoorbeeld door afkicken), of indien hij veel zuiverder drugs gebruikt dan de versneden variant die hij gewend is. Ook kan het komen omdat de gebruiker op een andere plek is dan waar hij normaal zijn dosis tot zich neemt. Dit heeft te maken met de tolerantie die hij voor de drug heeft opgebouwd.

Daarnaast komt een overdosis voor bij bolletjesslikkers, als in de maag of darm een cocaïne- of heroïnebolletje knapt.

Door overdosering van alcohol en andere verdovende middelen als cocaïne en heroïne kan de ademhalingsprikkel zover worden onderdrukt dat de persoon in kwestie helemaal niet meer spontaan ademt. Vaak zijn mensen die een dergelijke ademdepressie overkomt volkomen buiten bewustzijn, wat hen de kans ontneemt zelf actief door te ademen en hulp te zoeken. Verondersteld wordt dat ademdepressie een belangrijke doodsoorzaak is voor junks, omdat ze vaak niet of niet op tijd worden gevonden.