Neverland Ranch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neverland Ranch, 2008

Neverland Ranch of Neverland Valley Ranch is een landgoed in Los Olivos, Santa Barbara County, Californië. Het ligt aan de Figueroa Mountain Road 5225. Het landgoed is vooral bekend omdat het eigendom was van Michael Jackson. De naam van het landgoed is afgeleid van het Neverland uit Peter Pan. Het is meer dan 1.200 hectare groot.

Geschiedenis[bewerken]

In 1990 werd de Neverland Ranch geopend als privépretpark en huis van Michael Jackson. Het terrein is gebruikt voor diverse evenementen, waaronder het huwelijk van Elizabeth Taylor met Larry Fortensky. Op de ranch verbleven, op uitnodiging van Jackson zelf, vaak kinderen.

Dit laatste leidde tot allerlei speculaties omtrent seksueel misbruik van kinderen. Jordan Chandler, een dertienjarige jongen die veel op Neverland was geweest, klaagde de popster in 1993 aan wegens seksueel misbruik. Jackson beweerde onschuldig te zijn en er werd buiten de rechtszaak een schikking getroffen. In 2003 zei Jackson tijdens een interview dat hij er met een aantal kinderen in dezelfde kamer heeft geslapen. In deze documentaire was hij ook te zien met een andere jongen, Gavin Arvizo, die hem later wederom aanklaagde wegens seksueel misbruik. Deze zaak werd onderzocht en na een spraakmakend proces werd Jackson in 2005 vrijgesproken van alle tien aanklachten.

Jackson zei in 2005 niet meer te zullen terugkeren naar Neverland. Hij vond dat de 70 politieagenten die de huiszoeking deden, het huis geweld hadden aangedaan. Zodoende voelde het voor hem niet meer als thuis.

In 2006 werden de faciliteiten gesloten en werd het meeste personeel ontslagen. Volgens de woordvoerder van Jackson was dit het geval omdat hij er niet meer woonde.[1]

Jackson verkocht in november 2008 een aandeel van Neverland aan een investeringsmaatschappij genaamd Colony Capital voor $35 miljoen. Het is niet bekend hoe groot het verkochte aandeel is. Op 31 juli 2014 werd bekend dat het landgoed te koop staat. De waarde wordt geschat op zo'n 35 tot 50 miljoen dollar. Op 29 mei 2015 werd bekend dat het complex is opgeknapt, en andere naam heeft gekregen, en voor een vraagprijs van $100 miljoen te koop staat.[2]