Naar inhoud springen

The Wiz (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Wiz
Regie Sidney Lumet
Producent Rob Cohen
Scenario L. Frank Baum (boek)
Joel Schumacher (scenario)
Hoofdrollen Diana Ross
Michael Jackson
Richard Pryor
Nipsey Russell
Ted Ross
Muziek Charlie Smalls
Montage Dede Allen
Cinematografie Oswald Morris
Distributie Universal Studios
Première 24 oktober 1978
Genre Musical
Speelduur 134 min.
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 24 miljoen
Opbrengst US$ 21 miljoen[1]
Overige nominaties Oscar
Saturn Award
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Wiz is een Amerikaanse musical-film, uitgebracht in 1978. Het is de verfilming van de gelijknamige Broadway musical uit 1975. Opvallend is de rolbezetting die geheel Afro-Amerikaans is, wat voor een heel eigen karakter zorgt.

De film kan ook wel worden beschouwd als een moderne versie van de film The Wizard of Oz uit 1939, die gebaseerd is op de verhalen uit 1900-1920 over de tovenaar van Oz van schrijver L. Frank Baum.

Gezichtsbepalend voor de film zijn Diana Ross in de rol van Dorothy en Michael Jackson als de vogelverschrikker.

Opbrengst[bewerken | brontekst bewerken]

The Wiz bleek een commerciële mislukking te zijn, aangezien de productie van $24.000.000,- voor slechts $13.600.000,- werd terugverdiend aan de bioscoopkassa. Hoewel prerelease-uitzendrechten voor televisie aan CBS waren verkocht voor meer dan $10.000.000,- , leden Motown en Universal uiteindelijk een nettoverlies van $10.400.00 door de film, die destijds de duurste filmmusical ooit gemaakt was. Het falen van de film zorgde ervoor dat Hollywood-studio's niet langer de volledig zwarte cast filmprojecten produceerden die tijdens de jaren zeventig populair waren geworden.

Verschillen met de film uit 1939[bewerken | brontekst bewerken]

De film verschilt aanmerkelijk van de The Wizard of Oz uit 1939. Zo is de hoofdpersoon, Dorothy, hier geen fris, jong meisje in een gezin van hardwerkende boeren in Kansas, maar komt ze uit een zeer grote en welgestelde familie in New York. Ze is een ietwat angstige, altijd zorgelijk kijkende vrouw (nominaal 24 jaar oud, maar de dan 33-jarige Diana Ross kan dat goed uitstralen), die in haar carrière als leerkracht vastgelopen is.

Dorothy's magische schoentjes zijn niet rood, zoals in de verfilming van 1939, maar zilverkleurig zoals in het boek (en ook in het latere The Muppets' Wizard of Oz). Het land Oz is hier een versie van New York, compleet met wolkenkrabbers, metrostations en gele taxi's. De boze heks heeft graffiti verboden, wat haar heel impopulair maakt. De vogelverschrikker is niet gevuld met stro maar met snippers bedrukt papier: hij leest regelmatig voor uit eigen inhoud. Aan de blikken man glimt niets. De laffe leeuw is binnen de kortste keren bezig met heldhaftige krachtpatserij. De "Flying Monkeys" zijn een motorbende in plaats van vliegende apen.

Het opvallendste verschil is dat de film uit 1939 een verhaal vertelt, ondersteund door liedjes, terwijl de film uit 1978 een aaneenschakeling van zang en dans is, onderbroken door stukjes verhaal. De liedjes "Ease On Down The Road" en "A Brand New Day" werden hits. De film zelf was financieel geen succes.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is door Joop van den Ende een geheel eigen theatervoorstelling uitgebracht, onder deze zelfde titel, The Wiz, met gebruikmaking van liedjes uit deze musical.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Diana Ross Dorothy Gale
Michael Jackson Scarecrow
Nipsey Russell Tin Man
Ted Ross Cowardly Lion / Fleetwood Coupe DeVille
Richard Pryor Herman Smith / The Wiz
Lena Horne Glinda
Mabel King Wicked Witch of the West
Thelma Carpenter Miss One, the Good Witch of The North
Theresa Merritt Shelby Gale / Em
Stanley Greene Henry
Johnny Brown kraai
Derrick Bell kraai
Roderick-Spencer Sibert kraai
Kashka Banjoko kraai
Ronald "Smokey" Stevens kraai
Quincy Jones Emerald City Pianist
Luther Vandross

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]