Ziggo Dome

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ziggo Dome
De voorzijde (entreegebouw) van de Ziggo Dome
Opgericht 24 juni 2012
Locatie Amsterdam
Type Concertzaal
Personen
Directie Danny Damman
Gebouw
Architect Benthem Crouwel Architekten
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Ziggo Dome is een concerthal in Amsterdam-Zuidoost, direct naast de Johan Cruijff ArenA en het woonwinkelcentrum Villa Arena.

Capaciteit

De hal heeft een capaciteit van 17.000 plaatsen. Op de vloer is plaats voor 6300 personen, de overige plaatsen zijn op de twee ringen met tribunes.

Geschiedenis

De concertzaal van de Ziggo Dome, in de avond waarop de ledverlichting aan de buitenzijde te zien is
Het concert van de "International Peace Day" in Ziggo Dome, 2014

De oorspronkelijke naam (werktitel) van het gebouw was Music Dome. Ziggo, een aanbieder van kabeltelevisie en telecommunicatie in Nederland, is tijdens de voorbereidingen van de bouw, in 2009, aangetrokken als naamgevend sponsor. Dit was opvallend aangezien de Ziggo Dome zich midden in het verzorgingsgebied van de andere grote kabelmaatschappij, UPC, bevond. Vanaf 13 april 2015 is de merknaam UPC opgehouden te bestaan, en is Ziggo gefuseerd met UPC.

De Ziggo Dome is in juni 2012 geopend. De eerste artiest die er optrad was Marco Borsato op 24 juni 2012.[1] Twee dagen later trad de eerste buitenlandse artiest, de Amerikaanse rockband Pearl Jam, er op.

Op 10 november 2013 werden hier de MTV EMA-Awards uitgereikt, de jaarlijkse muziekprijzen van MTV.

Op 16 en 19 december van datzelfde jaar verving de Ziggo Dome het GelreDome tijdens Symphonica in Rosso. Hoofdartiest Anouk kon wegens stemproblemen tweemaal niet optreden in het GelreDome. Het eerste concert kon wel ingehaald worden in het GelreDome, maar bij het tweede concert was dit niet mogelijk op korte termijn. Daarom werd dit concert in de Ziggo Dome ingehaald op bovengenoemde data. Sinds 2015 is Ziggo Dome de permanente locatie van Symphonica in Rosso.

Sinds 2012 organiseert Radio 538 in december jaarlijks het 538 Jingle Ball in de Ziggo Dome, een groots kerstspektakel. Een ander jaarlijks terugkerend spektakel dat sinds 2013 plaatsvindt in de Ziggo Dome is Holland zingt Hazes, een groots meezingspektakel waarbij Bekende Nederlanders hits van André Hazes zingen. Ook vindt er in december jaarlijks het Muziekfeest van het jaar plaats, een spektakel waarbij vele Nederlandse artiesten optreden.

Op 20 december 2018 vond de finale van het tv-survivalprogramma Expeditie Robinson plaats in de Ziggo Dome. Mensen konden hier gezamenlijk naar de ontknoping kijken. Boer Jan Bronninkreef uit het Overijsselse Dijkerhoek won het programma.[2][3]

Architectuur

De Ziggo Dome is ontworpen door Benthem Crouwel Architekten. Hoewel de naam Dome verwijst naar een koepel, zijn er geen ronde vormen. Het gebouw heeft de vorm van een vierkant blok; de grootte is 90 bij 90 meter, met een hoogte van 30 meter. Aan de buitenkant is de Ziggo Dome, op een zwarte achtergrond, volledig bekleed met in totaal 840.000 ledlampjes, waar videobeelden op getoond kunnen worden. Het gebouw is ontworpen voor versterkte muziek, maar is multi-inzetbaar en kan met minimale aanpassingen ook geschikt gemaakt worden voor tennis- en korfbalwedstrijden,[4] een olympisch zwembad of een ijsbaan.

Zie ook

Externe link

Zie de categorie Ziggo Dome van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.