André Hazes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf André Hazes (1951-2004))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie André Hazes jr. voor de zoon van André Hazes.
André Hazes
André Hazes in 1988
André Hazes in 1988
Algemene informatie
Volledige naam André Gerardus Hazes
Geboren 30 juni 1951, Amsterdam
Overleden 23 september 2004, Woerden
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1959, 1975-2004
Genre(s) Levenslied, nederpop, pop
Beroep Zanger
Verwante artiesten André Hazes jr., Roxeanne Hazes
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

André Gerardus (André) Hazes[1] (Amsterdam, 30 juni 1951Woerden, 23 september 2004) was een Nederlandse volkszanger die vanaf de late jaren 1970 populair was met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Hij geldt als een van de succesvolste artiesten van Nederland, maar ook in Vlaanderen. Hazes onderscheidde zich door sentimentele liederen te zingen in simpele taal.

Tot zijn grootste hits behoren Eenzame kerst (1976), Een beetje verliefd (1981), Ik meen 't (1985), Wij houden van Oranje (1988), Bloed, zweet en tranen (2002), en postuum Zij gelooft in mij (2004, maar oorspronkelijk uit 1981) en Blijf bij mij (met Gerard Joling, 2007). Hazes bracht minstens 300 verschillende nummers uit op 36 albums (exclusief compilatie-albums).

Hazes overleed op 23 september 2004 na twee hartinfarcten en een hartstilstand. De afscheidsceremonie vond plaats op 27 september 2004 in een bomvolle Amsterdam ArenA. Het eerbetoon werd uitgezonden door de TROS en de VTM, en trok ongeveer 6 miljoen kijkers, waarvan 1 miljoen uit Vlaanderen. Op 23 september 2005 werd, conform de wens van de zanger, een deel van zijn as met tien vuurpijlen de lucht in geschoten vanaf het strand van Hoek van Holland. Op dezelfde dag werd ook zijn standbeeld onthuld op de Albert Cuypmarkt, in de Albert Cuypstraat, te Amsterdam.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

André Hazes werd geboren in de Gerard Doustraat 67-III te Amsterdam, en bracht zijn jeugd door in de volkswijk De Pijp. Hazes had 4 broers en 1 zus.

AVRO Weekend Show, 8-jarige André Hazes zingt Droomschip met Johnny Kraaijkamp (3 oktober 1959)

Zijn zangtalent werd op 5 mei 1959 ontdekt door Johnny Kraaijkamp sr., toen André op de Albert Cuypmarkt stond te zingen. Zodoende verdiende hij geld om een cadeautje te kopen voor zijn moeder die de volgende dag jarig was.[2] Hierna werd hij door Kraaijkamp als kindsterretje gelanceerd in het televisieprogramma AVRO's weekendshow. Er werd een single uitgebracht (Droomschip), maar de kleine Hazes brak niet door.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 werd Hazes voor de tweede keer ontdekt; deze keer door Willy Alberti. Nadat hij eerder aan de kost was gekomen als fabrieksarbeider, lichtmatroos, boekbinder, bloemenbesteller, fietsenmaker, schoorsteenveger, slagersknecht, bouwvakker, grondwerker, sloper, diskjockey, marktkoopman en kelner, werkte Hazes op dat moment als barkeeper in café "De Krommerdt".[3] Zingen beschouwde hij als hobby. De plaat Eenzame Kerst, die werd geproduceerd door Job Maarse voor Phonogram,[4] was zijn eerste hit. In de Nationale Hitparade steeg het nummer van de zestiende naar de eerste plaats. De opvolgers Mamma en De vlieger waren bescheiden successen. Hazes trad nooit op op een vrijdag de 13e.

Hazes in 1982

Bij platenmaatschappij EMI waar hij in 1980 een exclusief contract tekende nam hij met producer Tim Griek de nummers 'n Vriend en Een beetje verliefd op en het bijbehorende album Gewoon André (ook aanwezig was producer Coen van Vrijberghe de Coningh[5]). Met Een beetje verliefd brak hij definitief door bij het grote publiek. In 1981 won hij de Zilveren Harp, wegens het verdienstelijk maken voor het Nederlandse lied.[6]

In 1982 was Hazes de hoofdact in de avondvoorstellingen van Showcircus Joop van den Ende (Circus Bassie en Adriaan).

In de jaren daarop volgde een reeks hitsingles, discotheekoptredens en Ahoy-gala's. In 1984 had hij bij de VARA korte tijd een eigen televisieserie, het niet bijster populaire Zoals u wenst mevrouw. Vanaf 1988 had hij regelmatig hits met lofzangen op het Nederlandse nationale voetbalelftal. In 1988 bracht Hazes het album Liefde, leven, geven uit en in 1989 het album Dit is wat ik wil.

In de loop van de jaren 90 consolideerde Hazes na het overlijden van Tim Griek zijn succes onder leiding van de producers Jacques Verburgt en John van de Ven ("Sjaak en Sjon"), die vanaf de start van zijn contract met EMI bij zijn opnames als arrangeur en technicus betrokken waren. Hij kwam daarnaast steeds vaker in het nieuws vanwege de funeste invloed die zijn levenswijze op zijn gezondheid had; Hazes werd een paar keer in het ziekenhuis opgenomen. Met name onder roddeljournalisten werd het steeds populairder om Hazes als een drankorgel af te schilderen. Zelf gaf hij te kennen dat hij zich weleens ergerde aan vertegenwoordigers van de pers die negatieve berichten over hem publiceerden.

In 1998 is Hazes tweemaal achter elkaar te gast in Villa BvD, om vervolgens de jaren daarom meerdere malen in Barend & Van Dorp te verschijnen. Onder de titel André Hazes zingt gewoon voor jou wordt in twee delen op televisie een registratie uitgezonden van het concert dat hij gaf in het Sportpaleis Ahoy in Rotterdam.[7]

In 1999 kende de carrière van Hazes de zoveelste opleving door zijn rol in een reclamespotje van Unox en door een documentaire van John Appel, getiteld Zij gelooft in mij (film). De film liet Hazes zien als een constant door onzekerheid geplaagde artiest, die in tijden van spanning een grote belasting voor zijn omgeving vormde. In Laat de Leeuw gaf Hazes commentaar op de film in het bijzijn van Appel.[8] Eerder in het jaar was Hazes te gast in dit programma waarbij hij weigerde een duet te zingen vanwege de situatie in Kosovo.[9] Ook was Hazes te gast in Telekids. In het programma-onderdeel Pittige tijden speelt hij mee als engel.[10] Op 20 december zingt Hazes voor Johan Cruijff een speciaal geschreven tekst op het nummer Het is koud zonder jou in Barend en van Dorp.[11] Een dag later opent Hazes in de Amsterdam ArenA de wedstrijd van de eeuw met het nummer Wij houden van Oranje.[12]

In 2000 weigert Hazes de Edison Oeuvreprijs 2000 Nationaal, omdat in de media wordt gesuggereerd dat hij tweede keus was achter Doe Maar. In het programma van Paul de Leeuw en Hans Kesting Ouwe Jongens vertelt hij hierover. Tijdens de TMF Awards ontvangt hij de All time achievement award. Samen met Patrick Kluivert maakt hij het programma André en Patrick van Oranje. Hiernaast is Hazes te gast bij Kopspijkers, BZN ontmoet.. en Huis van Oranje en wordt zijn jubileumconcert Al 15 jaar André in Ahoy uitgezonden. In het programma Het wordt bal zijn clipopnames te zien van het nummer Nederland, Oranjeland.

In februari 2001 was hij te zien in een gastrol in de voetbalkomedie All Stars, in de aflevering "De geur van kampioenen". In juni viert Hazes zijn vijftigste verjaardag in het Amsterdamse Paradiso. Op het podium krijgt Hazes uit handen van burgemeester Job Cohen het Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam.[13] Een registratie wordt op 31 december op televisie uitgezonden onder de titel Abraham Hazes.[14] Tegelijkertijd bereikte zijn album Al 15 jaar gewoon André een mijlpaal door tweehonderd weken in de album top 100 te staan.[15] Een paar dagen voor zijn verjaardag wordt hij door Ontbijt TV geïnterviewd op zijn boot op de Vinkeveense plassen.[16] Ook gaf hij in 2001 driemaal een concert in Ahoy en tweemaal in de Heineken Music Hall. Alle concerten waren uitverkocht.[17][18] Op 4 september 2001 wordt bij de TROS het programma Voor Alle Fans: Andre Hazes uitgezonden met archiefmateriaal van verschillende optredens. Samen met Simone Kleinsma was hij in november te zien in Villa Felderhof. Ook is hij te gast in Laat ze maar lachen. Tot slot verscheen zijn boek Al mijn woorden. Het boek bevat een verzameling anekedotes uit het leven Hazes, aangevuld met teksten van zijn grootste hits.

In 2002 maakte Hazes een korte politieke carrière door: hij verwierf bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 een gemeenteraadszetel in de gemeente De Ronde Venen voor de partij Ronde Venen Belang. Constante kritiek van andere fracties leidde ertoe dat Hazes in juni 2002 vlak voor aanvang van een vergadering mentaal instortte. Enige dagen later stelde hij zijn zetel ter beschikking. Op televisie is Hazes te gast in het programma Wintertijd. Op 24 augustus 2002 gaf Hazes een concert in een uitverkocht Olympisch stadion (uitgebracht op dvd).[19] Het concert was het eerste muziekoptreden sinds 1983 in het Olympisch Stadion, toen Supertramp optrad. Uit de handen van Johnny Logan kreeg Hazes een gouden plaat voor zijn album Strijdlustig.[20] Samen treden ze op tijdens Het Gouden Televizier-Ring Gala 2002 met het nummer You've Lost That Lovin' Feelin.

In maart 2003 werd bekend dat Hazes ging scheiden van zijn vrouw Rachel.[21] Een paar dagen later kwamen ze toch weer bij elkaar.[22] Ook werd hij die maand veroordeeld tot een boete voor mishandeling en belediging van een medepassagier van KLM.[23] In juni vierde hij zijn 25-jarig jubileum met twee grootse concerten in de ArenA (uitgebracht op dvd en cd) als eerste Nederlandse solozanger. Ook verscheen in augustus een verzamelalbum '25 jaar Hazes' dat binnen 2 maanden goud werd met 40.000 verkochten exemplaren.[24] In diezelfde maand kwam nogmaals naar buiten dat Hazes ging scheiden, maar dat Rachel wel zijn zaken en boekingen bleef behartigen.[25] In oktober werd bekend dat de twee geplande concerten in december in Ahoy werden afgelast door deze huwelijkscrisis.[26] Rond februari 2004 kwam het stel weer bij elkaar en werden de twee afgelasten concerten in Ahoy in maart alsnog gedaan.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2004 werd bekend dat Hazes last had van zijn gehoor.[27] Hij hoorde een permanente ruis in zijn oor en kon zichzelf niet meer horen spreken. Dit is merkbaar tijdens zijn laatste televisieoptreden in het programma Villa BvD op 15 juni 2004 waarin hij het nummer Wij houden van Oranje zong.[28]

Ondanks zijn gebreken geeft hij op 25 juni 2004 nog een keer een concert in de Amsterdam Arena (zelfde productie als 2003). De recensies zijn echter ditmaal slecht: Hazes zingt op momenten vals en kan amper maat houden.[29] Door deze problemen besluit hij in augustus om twee concerten in Ahoy af te zeggen.[30] Op 11 september verschijnt hij nog in een videoboodschap voor het Junior Songfestival (eerste halve finale) waarin hij de kandidaten succes wenste[31] en is hij te zien in een reclamespotje van Verkade (na zijn dood werd zijn scène eruit geknipt[29]).

Op 21 september werd Hazes met hoge koorts en benauwdheid opgenomen in het Hofpoort Ziekenhuis te Woerden. Twee dagen later overleed hij aldaar na twee hartinfarcten en een hartstilstand.

Hazes zijn laatst ingezongen nummers Vaag en stil, Toe laat me en Sterk wil ik zijn verschijnen in 2005 op het album Andre Hazes - Het complete hitoverzicht.

Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]

Beeld van Hazes in de Pijp, Amsterdam

Op 27 september 2004 woonden ongeveer 48.000 mensen een afscheidsceremonie voor de zanger bij in de Amsterdam ArenA. Hazes had op die plek zijn afscheidsconcert op 23 september 2004 willen geven. Het eerbetoon werd uitgezonden door de TROS en de VTM, en trok ongeveer 6 miljoen kijkers, waarvan 1 miljoen uit Vlaanderen.

In aanwezigheid van Hazes' nabestaanden en met zijn kist op de middenstip van het voetbalveld leidde Ajax-stadionspeaker Wim Bohnenn een ceremonie die bestond uit toespraken en optredens van Nederlandse artiesten. Trijntje Oosterhuis zong het lied dat Hazes ooit aan zijn oudste zoontje opdroeg: Kleine jongen. Guus Meeuwis zong Geef mij je angst. René Froger deed zijn aandeel met Hazes' emotionele Bloed, zweet en tranen. Paul de Leeuw hield een emotionele toespraak, die hij beëindigde met een stukje zang van het nummer Droomland, een duet van hem en Hazes. De band Hollywood Boulevard, jarenlang Hazes' vaste begeleiders bij concerten, loste een belofte in die bandleider Jan Buis aan Hazes had gedaan: ze speelden Still got the blues van Gary Moore. Tot de sprekers behoorden burgemeester Job Cohen van Amsterdam, Hazes' idool Johan Cruijff, producers Sjaak en Sjon, schoonvader Jan van Galen en Hazes' zoon Dré jr.

De afscheidsceremonie werd afgesloten door een rondgang van de kist door de Amsterdam ArenA, begeleid door Xander de Buisonjé, die het nummer Zij gelooft in mij bracht. De kist verliet de Arena door een erehaag van Ajax-supporters van de F-Side. Opmerkelijk was het feit dat Hazes van oudsher meer ophad met FC Amsterdam (DWS) en Ajax pas later in zijn leven een rol ging spelen.

De single Zij gelooft in mij werd op 29 september opnieuw uitgebracht en leverde Hazes al in de voorverkoop zijn vijfde nummer 1-hit op. Het is echter wel zijn eerste nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40. Eerder stonden Eenzame Kerst, Diep In Mijn Hart, Ik Meen 't en Wij Houden Van Oranje bovenaan in de Nationale Hitparade.

Op 23 september 2005 werd, conform de wens van de zanger, een deel van zijn as met tien vuurpijlen de lucht in geschoten vanaf het strand van Hoek van Holland. Deze gebeurtenis werd opnieuw live uitgezonden door de TROS. Op dezelfde dag werd ook zijn standbeeld onthuld op de Albert Cuypmarkt, in de Albert Cuypstraat, te Amsterdam. Een jaar na het overlijden kwam er een documentaireserie over Hazes op de TROS: Namens André en een boek Typisch André.

Postuum[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn overlijden had Hazes grote hits in de Nederlandse hitparades. Na de nummer 1-hit Zij gelooft in mij werden ook Vaag en stil en Wij houden van Oranje top 3-hits. In 2005 zongen De Toppers een André Hazes Medley tijdens Toppers in Concert. Hiermee werd meteen een ode gegeven aan de net overleden volkszanger.

In het voorjaar van 2007 had Hazes opnieuw een nummer 1-hit. Het duet Blijf bij mij met Gerard Joling kwam op nummer 3 binnen in de Nederlandse Top 40 en bleef daarna elf weken op nummer 1 staan. In de Mega Top 50 stond het tien weken op nummer één; in de Single Top 100 bezette Blijf bij mij twaalf weken de eerste plaats. In deze lijst kwam Blijf bij mij drie keer terug op de hoogste positie.

In oktober 2007 kwam RTL met het televisieprogramma In duet met Hazes, waarin bekende Nederlanders samen met de overleden volkszanger een liedje zongen. Deze veertien duetten verschenen op de cd Samen met Dré, die op 5 november uitkwam. De eerste single van het album was Bedankt mijn vriend, waarop Hazes met zijn zoon André Hazes jr. zingt. De single werd Hazes' derde nummer 1-hit in de Nederlandse hitlijsten. De tweede single was het opnieuw uitgebrachte Donker om je heen, die hij samen met zanger Wolter Kroes zong. Op 26 mei 2008 was de ArenA het toneel van het meezingspektakel Samen met Dré in concert.

Bloed, zweet en tranen kende in 2002 een klein commercieel succes, maar het lied is een soort evergreen geworden bij begeleiding van het Nederlands voetbalelftal naar een toernooi. Het werd gedurende het Wereldkampioenschap voetbal 2010 veelvuldig gedraaid. Reden waarom het weer steeg in de Radio 2 Top 2000 van 2010. Ook wordt het lied al jaren gedraaid bij de thuiswedstrijden van Oranje, en Ajax.

Van november 2012 t/m januari 2015 was de musical Hij Gelooft in Mij, van Joop van den Ende Theaterproducties, te zien in het DeLaMar Theater te Amsterdam. De musical vertelt het verhaal over de hoge toppen en de diepe dalen van André Hazes. De rol van Hazes wordt hierin vertolkt door Martijn Fischer.

Sinds 2013 vindt in de Ziggo Dome in Amsterdam jaarlijks Holland zingt Hazes plaats, een meezingevenement, net als bij Samen met Dré in concert, waarin bekende Nederlandse artiesten hits van Hazes zingen.

Eind maart 2015 ging de film Bloed, Zweet & Tranen in première in de Nederlandse bioscopen. Deze geromantiseerde film gaat over het leven van de zanger. De rol van Hazes wordt net als in de musical vertolkt door Martijn Fischer.

Op zijn 65e geboortedag in 2016 werd de niet eerder uitgekomen single Op De Schoorsteen Staat Een Foto postuum uitgebracht. Tijdens de show Holland zingt Hazes 2017 was er een bewegend en zingend hologram te zien van Hazes. Het zong het nummer Zij gelooft in mij.[32]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Afscheidswedstrijd van Willem van Hanegem in De Kuip, 4 juni 1983

Op 5 april 1974 trouwde Hazes voor de eerste keer. Hij had met zijn echtgenote toen al een dochter; Nathalie. Het paar scheidde op 11 juli 1979. In dit huwelijk had Hazes ook een stiefzoon.[33] Later kreeg Hazes zijn eerste vrouw een relatie met de broer van Hazes.[34]

Op 24 maart 1981 trouwde Hazes voor de tweede maal, nu met Ellen Wolf. Zij kregen het jaar erop een zoon. Het paar scheidde op 18 september 1990. Wolf overleed in 2005 op 47-jarige leeftijd aan borstkanker.

Op 14 oktober 1991 trouwde Hazes met de bijna twintig jaar jongere Rachel van Galen. Zij bleven getrouwd tot aan het overlijden van Hazes. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren, Roxeanne en André Hazes jr.

Hazes raakte met zijn oudste dochter en zoon gebrouilleerd. In 2001 kwam er tussen hem en zijn oudste dochter een verzoening, nadat hij opa was geworden van een kleinzoon.[35] Rond kerst 2003, in de periode dat er sprake was van een scheiding met Rachel, ontstond er ook weer contact met zijn oudste zoon.

Hazes zijn eerste echtgenote spande in 2005 tweemaal een kort geding aan tegen Rachel Hazes om de publicatie van het boek Typisch André te voorkomen wegens smaad. De rechter wees dit af en stelde dat de vrijheid van meningsuiting van Rachel Hazes boven het recht op privacy stond van Hazes zijn eerste vrouw.[36][37]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[38]
Zo is het leven 1977 21-05-1977 31 6
Eenzame Kerst 1977 19-12-1981 8 4
'n Vriend 1980 13-12-1980 22 8
Gewoon André 1981 26-09-1981 1(4wk) 63
Met liefde 1982 02-10-1982 2 22
Live concert 1983 25-06-1983 11 11 Livealbum
Voor jou 18-11-1983 26-11-1983 3 18
Jij en ik 1984 10-11-1984 5 27
Zoals u wenst mevrouw 1984 04-08-1984 32 3 n.a.v. tv-serie
Alleen met jou 1985 16-11-1985 3 11
Innamorato 1986 21-06-1986 16 11
Jij bent alles 1987 11-04-1987 12 20 Cover van Du van Peter Maffay
De allerbeste van 1987 12-09-1987 15 10 Verzamelalbum
Liefde leven geven 1988 11-06-1988 8 16
Dit is wat ik wil 1989 17-06-1989 13 16
Kleine jongen 1990 29-09-1990 7 28
Samen 1991 28-09-1991 11 12
Concertgebouw 1991 (Live) 1992 30-05-1992 32 12 Livealbum
Kerstfeest voor ons 1992 12-12-1992 61 4
Met heel mijn hart 1993 25-09-1993 17 29
Good luck Oranje 1994 04-06-1994 8 10 met het Nederlands Elftal
Al 15 jaar gewoon André 1994 15-10-1994 3 258 Verzamelalbum
Voor mijn vrienden 1995 29-07-1995 81 5
Onder de mensen 1995 07-10-1995 10 16
Zonder zorgen 1996 16-11-1996 24 18
Mijn gevoel 1997 15-11-1997 10 9
Gewoon voor jou 1998 07-11-1998 22 11
Want ik hou van jou 2000 12-02-2000 3 39
Nu 2001 06-10-2001 2 15
Strijdlustig 2002 31-08-2002 1(2wk) 22
25 Jaar - Het allerbeste van 2003 05-07-2003 1(3wk) 114 Verzamelalbum
Live in de Amsterdam Arena 2003 11-10-2003 7 28 Livealbum / dvd
Het complete hitoverzicht 2005 17-09-2005 1(1wk) 26 Postuum / Verzamelalbum
De Hazes 100 2006 30-09-2006 2 355 Postuum / Verzamelalbum
Samen met Dré 02-11-2007 10-11-2007 1(3wk) 43 Postuum / 3x Platina
Samen met Dré Live in concert 2008 05-07-2008 10 14 Postuum / met Diversen artiesten
Het complete hitoverzicht - deel 2 13-03-2009 21-03-2009 17 24 Postuum / Verzamelalbum
Live box 1982 & 2002 2009 12-12-2009 36 2 Postuum / Live-verzamelbox
André Hazes 60 jaar 23-09-2011 01-10-2011 49 2 Postuum / Verzamelbox
Best of - 3CD' 23-03-2012 17-08-2013 41 5 Postuum / Verzamelbox Boxset
Hazes zingt Hazes 2013 09-11-2013 13 17 Postuum
Eenzaam zonder jou - Het complete albumoverzicht 2014 13-09-2014 8 8 Postuum / Boxset
Hazes 06-11-2015 14-11-2015 29 3 Postuum / Verzamelbox
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
25 Jaar - Het allerbeste van 2004 02-10-2004 1(2wk) 22 Postuum / Verzamelalbum /
Goud
Het complete hitoverzicht 2005 17-09-2005 3 53 Postuum / Verzamelalbum /
2X Platina
De Hazes 100 2006 07-10-2006 7 72 Postuum / Verzamelalbum / Goud
Samen met Dré 2007 17-11-2007 9 24 Postuum / Goud
Het complete hitoverzicht - deel 2 2009 21-03-2009 66 5 Postuum / Verzamelalbum
Best of - 3CD 23-03-2012 07-04-2012 71 28 Postuum / Verzamelalbum
Hazes zingt Hazes 01-11-2013 09-11-2013 79 7
Eenzaam zonder jou - Het complete albumoverzicht 01-06-2015 06-06-2015 184 1
Live in het Concertgebouw Amsterdam 1982 10-07-2015 18-07-2015 67 2*

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Eenzame kerst 1976 25-12-1976 5 5 Nr. 1 in de Single Top 100
Mamma 1977 23-04-1977 15 7 Nr. 17 in de Single Top 100
De vlieger 1977 01-10-1977 tip8 -
'n Vriend 1980 27-09-1980 21 6 Nr. 17 in de Single Top 100
Het is koud zonder jou 1980 06-12-1980 20 6 Nr. 16 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Wat is dan liefde 1981 25-04-1981 33 4 Nr. 26 in de Single Top 100
Een beetje verliefd 1981 12-09-1981 3 13 Nr. 2 in de Single Top 100
De vlieger 1981 - Nr. 33 in de Single Top 100
Zeg maar niets meer 1982 16-01-1982 9 8 Nr. 5 in de Single Top 100
Diep in mijn hart 1982 03-07-1982 2 8 Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Amor, amor, amor 1982 30-10-1982 11 5 Nr. 8 in de Single Top 100
Met kerst ben ik alleen 1982 18-12-1982 13 4 Nr. 3 in de Single Top 100
Zo heb ik het nooit bedoeld 1983 21-05-1983 11 6 Nr. 6 in de Single Top 100
Zondag 1983 26-11-1983 11 6 Nr. 12 in de Single Top 100
Geef mij je angst 1984 03-03-1984 35 3 Nr. 28 in de Single Top 100
Kom terug 1984 28-04-1984 tip15 - Nr. 45 in de Single Top 100
Donker om je heen 1984 20-10-1984 27 4 Nr. 11 in de Single Top 100
Ik meen 't 1985 16-02-1985 2 11 Nr. 1 in de Single Top 100
Buona sera/Oh Marie 1985 17-08-1985 9 8 Nr. 8 in de Single Top 100
Al jouw woorden zijn te veel 1985 09-11-1985 22 6 Nr. 10 in de Single Top 100
Morgen ben ik thuis 1985 30-11-1985 tip3 - Nr. 21 in de Single Top 100
Piove 1986 26-07-1986 tip11 - Nr. 49 in de Single Top 100
Jij bent alles 1986 06-12-1986 10 7 Nr. 7 in de Single Top 100
Een keer in mijn leven 1987 28-03-1987 tip2 - Nr. 29 in de Single Top 100
't Is voorbij 1987 04-07-1987 tip19 - Nr. 61 in de Single Top 100
De glimlach van een kind 1987 05-09-1987 tip2 - Nr. 38 in de Single Top 100
Blijf maar hier 1988 11-06-1988 tip5 - Nr. 32 in de Single Top 100
Wij houden van Oranje 1988 09-07-1988 3 7 met het Nederlands Elftal /
Nr. 1 in de Single Top 100
Als je alles weet 1988 - Nr. 93 in de Single Top 100
Ik ben een gokker 1989 08-07-1989 32 3 Nr. 33 in de Single Top 100
Jammer! 1989 23-09-1989 tip8 - Nr. 44 in de Single Top 100
Oranje bovenaan 1990 21-04-1990 8 8 Nr. 7 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Kleine jongen 1990 22-09-1990 17 7 Nr. 7 in de Single Top 100
Ik blijf bij jou 1990 01-12-1990 tip12 - Nr. 44 in de Single Top 100
Ik kan je niet vergeten 1991 02-03-1991 tip16 - Nr. 39 in de Single Top 100
Zomer 1991 10-08-1991 8 9 Nr. 5 in de Single Top 100
Leef nu maar je eigen leven 1991 05-10-1991 tip5 - Nr. 42 in de Single Top 100
't Rode licht 1991 07-12-1991 tip9 - Nr. 48 in de Single Top 100
Samen kunnen we Europa aan 1992 23-05-1992 19 7 Nr. 14 in de Single Top 100
De vlieger 1992 10-10-1992 24 5 Nr. 19 in de Single Top 100
Ik steek voor ons de kaarsen aan 1992 19-12-1992 tip16 - Nr. 82 in de Single Top 100
Droomland 1993 04-09-1993 23 7 met Paul de Leeuw /
Nr. 16 in de Single Top 100
Uit m'n bol 1993 08-12-1993 36 4 Nr. 37 in de Single Top 100
Ik dacht dat het uit was / Ik leef m'n eigen leven 1994 19-02-1994 tip12 - Nr. 47 in de Single Top 100
Ik heb u lief mijn Nederland 1994 21-05-1994 28 8 met het Nederlands Elftal /
Nr. 18 in de Single Top 100
Zonder jou (voor mijn fans) 1994 17-09-1994 18 5 Nr. 20 in de Single Top 100
Leef je uit 1994 17-12-1994 38 3 Nr. 34 in de Single Top 100
Sorry 1994 27-7-2000 met Lisa Boray
Terug in de tijd 1995 25-03-1995 tip11 -
Leven op 't plein 1995 02-09-1995 33 3 Nr. 35 in de Single Top 100
Manke Nelis medley 1995 - Nr. 43 in de Single Top 100
Nu jij hier niet meer bent 1996 23-03-1996 tip7 - Nr. 46 in de Single Top 100
Wees zuinig op m'n meissie 1996 09-11-1996 34 3 Nr. 34 in de Single Top 100
Lach toch nog een keer naar mij 1997 - Nr. 81 in de Single Top 100
Jij bent het leven voor mij 1997 03-05-1997 32 4 met Willy Alberti /
Nr. 35 in de Single Top 100
Laat de zon maar schijnen 1997 09-08-1997 tip12 - Nr. 72 in de Single Top 100
Vaarwel 1997 08-11-1997 37 2 Nr. 60 in de Single Top 100
Nederland oranjeland 1998 09-05-1998 tip4 - Nr. 64 in de Single Top 100
Heel zijn leven is een spel 1998 21-11-1998 tip22 - Nr. 76 in de Single Top 100
Zij gelooft in mij 2000 29-01-2000 tip5 - Nr. 50 in de Single Top 100
Eenzaam zonder jou / Wij houden van Oranje 2000 2000 - Nr. 42 in de Single Top 100
Poei poei 2001 - Nr. 71 in de Single Top 100
Bloed, zweet en tranen 2002 - Nr. 17 in de Single Top 100
You've lost that lovin' feelin' 2002 - met Johnny Logan /
Nr. 57 in de Single Top 100
Zij gelooft in mij 2004 09-10-2004 1(2wk) 7 Postuum /
Nr. 1 in de Single Top 100
Met kerst ben ik alleen [2004 versie] / Eenzame kerst [2004 versie] 2004 18-12-2004 9 3 Postuum /
Nr. 5 in de Single Top 100
Vaag en stil 2005 27-08-2005 2 8 Postuum /
Nr. 2 in de Single Top 100
Wij houden van Oranje [2006 versie] 2006 10-06-2006 2 5 Postuum / met Ali B /
Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Blijf bij mij (Dit zijn voor mij de allermooiste uren) 2007 19-05-2007 1(11wk) 23 Postuum / met Gerard Joling /
Nr. 1 in de Single Top 100 /
Bestverkochte single van 2007
Bedankt mijn vriend 2007 06-10-2007 1(3wk) 11 Postuum / met André Hazes jr. /
Nr. 1 in de Single Top 100
Donker om je heen 2008 01-03-2008 14 5 Postuum / met Wolter Kroes /
Nr. 10 in de Single Top 100
Op de schoorsteen staat een foto 2016 -
Sorry 2020 14-03-2020 tip23* met Roxeanne Hazes
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Eenzame kerst 1977 22-01-1977 27 2 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
Een beetje verliefd 1981 31-10-1981 19 5 Nr. 15 in de Radio 2 Top 30
Zeg maar niets meer 1982 27-02-1982 31 3 Nr. 26 in de Radio 2 Top 30
Diep in mijn hart 1982 07-08-1982 17 4 Nr. 24 in de Radio 2 Top 30
Zondag 1983 - - - Nr. 28 in de Radio 2 Top 30
Ik meen 't 1985 02-03-1985 10 11 Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
Jij bent alles 1986 27-12-1986 34 3 Nr. 24 in de Radio 2 Top 30
Zij gelooft in mij 2004 09-10-2004 1(2wk) 16 Postuum /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Met kerst ben ik alleen (nieuwe versie) / Eenzame kerst 2004 25-12-2004 47 1 Postuum

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19
Bloed, zweet en tranen - - - - - - - - - - 140 76 106 56 138 170 197 203 172 171 138
De vlieger 73 - 60 82 78 51 69 87 67 70 196 159 234 220 333 406 395 405 379 344 298
Diep in mijn hart - - 1241 - 1900 1125 1512 - 1508 1831 - - - - - - - - - - -
Droomland
(met Paul de Leeuw)
- - - - - - 663 362 528 720 450 630 783 599 603 702 815 1015 987 916 935
Een beetje verliefd 535 348 710 569 572 454 570 727 612 584 1269 1249 1298 458 1322 1624 1883 1787 1758 1199 1101
Eenzame kerst - - - - 1706 788 1408 1772 1538 1522 - - - - - - - - - - -
Geef mij je angst - - - - - - 217 163 125 261 428 350 428 376 345 371 382 426 361 415 371
Het is koud zonder jou - - - - - - - 1206 1150 1818 - 1870 1987 1648 1844 1836 1957 1881 1856 1446 1426
Het laatste rondje - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1693
Ik meen 't - - - 1290 1800 1250 1440 1702 1672 1611 - - - - - - - - - - -
Kleine jongen - - - - - - 454 353 417 626 842 304 405 445 356 361 263 211 159 120 113
'n Vriend 1160 - 1062 - 1106 879 1150 1661 1125 1249 - 1903 1935 848 1637 1850 - 1948 1804 1443 1429
Zeg maar niets meer - 386 745 819 988 552 782 1023 766 775 1418 1431 1476 1215 1183 1149 981 917 751 492 445
Zij gelooft in mij - - - - 1039 30 62 101 291 123 215 192 208 169 187 275 283 256 254 254 240

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Zij gelooft in mij 2000 13-05-2000 1(8wk) 18
Jubileumconcert '94 2000 12-08-2000 2 49
25 jaar Hazes - Live in Amsterdam Arena 2003 06-09-2003 1(3wk) 66
André bedankt! - Afscheidsceremonie Amsterdam Arena 2004 11-04-2004 5 24
Bloed, zweet en tranen - Zijn levensverhaal 2005 08-10-2005 3 18
Het beste uit de Hazes 100 van de fans - voor de fans 2006 09-09-2006 1(3wk) 31
Live box 1982 & 2002 2010 09-01-2010 19 1
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop muziek-dvd top 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Zij gelooft in mij 2004 09-10-2004 1(2wk) 7
25 jaar Hazes - Live in de Amsterdam Arena 2004 09-10-2004 2 24
Bloed, zweet en tranen 2005 01-10-2005 2 10
Het beste uit de Hazes 100 van de fans - voor de fans 2006 30-09-2006 2 15
Live box 1982 & 2002 2012 28-01-2012 7 11

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

André Hazes is in de jaren zeventig kort uitbater geweest in een café aan Jonkheer Ramsweg 22 te Schalkwijk gemeente Houten.[39]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie André Hazes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.