Heuvelse kerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Jozefkerk / Heuvelse kerk
Tilburg kerk.jpg
Plaats Tilburg
Denominatie Rooms-Katholiek
Coördinaten 51° 33′ NB, 5° 5′ OL
Gebouwd in 1889
Gewijd aan Sint Jozef
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35713
Architectuur
Architect(en) H.J. van Tulder
Stijlperiode neogotiek
Toren 72 meter hoge achthoekige toren
Interieur
Altaar Hendrik van der Geld
Orgel F.C. Smits 1894 (hoofdorgel)
Titelkerk
Bisdom 's-Hertogenbosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heuvelse kerk of Sint-Jozefkerk is een neogotische kerk in Tilburg die tussen 1872 en 1889 werd gebouwd. Architect van de kerk was Hendrik Jacobus van Tulder. De kerk bevindt zich aan Heuvelring 122 dicht bij de Heuvel.

De parochie, die zich in de binnenstad bevindt, werd afgesplitst van de Sint-Dionysiusparochie van 't Heike omdat het aantal parochianen sterk was gegroeid.

De kerk is gebouwd in twee fases. De eerste was van 1872-1873, in welk jaar de kerk in gebruik werd genomen. Er was echter te weinig geld om de kerk geheel te voltooien. Van 1887-1889 werd de kerk afgebouwd, waarbij ook de twee 72 meter hoge achthoekige torens werden gebouwd. De kerk wordt beschouwd als één der belangrijkste werken van Van Tulder en is een van de grootste neogotische kerkgebouwen van Nederland.

Het bouwwerk heeft een monumentale ingangspartij in een dubbeltorenfront, die onder meer een roosvenster bevat en bekroond wordt door een Sint-Josefbeeld. Het interieur bevat glas-in-loodramen. Het hoofdaltaar is ontworpen door Hendrik van der Geld.

De kerk is in katholiek Nederland vooral bekend vanwege de altijddurende Eucharistische aanbidding die er plaatsvindt. Volgens een rooster wisselen de gelovigen elkaar af zodat er dag en nacht iemand in gebed is voor het uitgestelde Allerheiligste.[bron?]

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]