August Hermans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
August Hermans
Heilig Hartbeeld (Tilburg)
Persoonsgegevens
Volledige naam Augustinus Arnoldus Julius Hubertus Maria Hermans
Geboren Heel, 5 mei 1875
Overleden Laren, 26 november 1936
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer, schilder, glazenier, architect
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Augustinus Arnoldus Julius Hubertus Maria (August) Hermans (Heel, 5 mei 1875Laren, 26 november 1936) was een Nederlands kunstenaar en architect.

Leven en werk[bewerken]

August (ook Auguste) Hermans was een zoon van Petrus Carolus Hubertus Armandus Hermans, lid van de Provinciale Staten van Limburg, en Maria Arnoldina Hubertina Borret. Het gezin woonde tot ca. 1877 op Kasteel Heel, daarna in Roermond.[1] Hermans trouwde met de Belgische Jeanne Marie Antoinette Charlotte Luyssen (1881-1961)

Hij werd opgeleid aan de School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in Roermond. Hij adviseerde in 1915 bisschop Arnold Diepen bij het samenstellen van diens wapen en was aanvankelijk vooral actief als schilder en glazenier. Hij kreeg, onder andere door deelname aan prijsvragen, ook opdrachten voor beeldhouwwerken: hij won in 1918 de opdracht voor een grafmonument voor de Haagse organist Adrianus Giesen (1843-1916) en in 1920 won hij de prijsvraag voor een Heilig Hartbeeld voor Tilburg. Een aantal van zijn werken werd uitgevoerd in het atelier Van Bokhoven en Jonkers.

Hermans kreeg de leiding over het architectenbureau dat Eduard Cuypers rond 1920 als dependance in Roermond opende.[2] Hij was lid van de commissie van toezicht van de Teekenschool en vanaf 1924 lid van de provinciale schoonheidscommissie voor Limburg. Hij vestigde zich in 1929 in 's-Gravenhage en in 1932 in Laren.

Hij overleed op 61-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren en werd begraven op het kerkhof bij de Sint-Janskerk.

Werken (selectie)[bewerken]