Aloysius College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aloysius College
Aloysius College
Algemeen
Locatie Den Haag
Opgericht 1917
Opgeheven 2016
Type mavo, havo, atheneum, gymnasium
Denominatie Rooms-katholiek
Overig
Afkorting AC
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het (Sint) Aloysius College in Den Haag was van 1917 tot 2016 een school voor voortgezet onderwijs (tot 1971 alleen voor jongens) op rooms-katholieke grondslag, voor de niveaus mavo, havo, atheneum, gymnasium en "gifted education".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De school was genoemd naar de heilig verklaarde jezuïet Aloysius Gonzaga. Het Sint-Aloysius College werd in 1917 onder de naam Rooms-Katholieke Hogere Burger School (R.K. H.B.S.) gesticht door jezuïeten in De Laan achter de pastorie van de Teresia van Avila-kerk. Vanaf 1925 was het gebouw aan de Oostduinlaan beschikbaar. In 1928 werd een internaat aan de Raamweg betrokken door de internen van Huize Katwijk in Katwijk aan den Rijn.

De school stond onder toezicht van de Willibrordus Stichting, vanaf 1-1-1983 van de Aloysiusstichting. De dagelijkse leiding was in handen van een rector. In 1971 werd het Aloysius College tevens toegankelijk voor meisjes. Omstreeks diezelfde tijd werden de lessen langzamerhand van de paters overgenomen door leken als docent. De school sloot in de zomer van 2016 op last van het Ministerie van Onderwijs.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was het de bedoeling dat heel huize Katwijk vervangen zou worden door een megacomplex tussen Oostduinlaan en Raamweg. De bouw daarvan begon al in 1914, maar moest worden gestaakt tegen de tijd dat fundering en kelders gereed waren, door geldgebrek vanwege de politieke omstandigheden (Eerste Wereldoorlog, Russische Revolutie). Het gebouw dat in 1925 openging naar ontwerp van P.G. Buskens was aanzienlijk bescheidener van opzet. Pas in de jaren vijftig werden de overtollige, boven het maaiveld uitstekende funderingen met dynamiet verwijderd.

Karakteristieken van het schoolgedeelte zijn de twee grote zalen (de aula en de kapelzaal) met glas-in-loodramen van Lou Asperslagh, en de statige hal. De gangen en lokalen hebben in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan. Het karakter van het gebouw was in 2010 nog oorspronkelijk genoeg voor de gemeente Den Haag om het de status van gemeentelijk monument toe te kennen. Het deel van het gebouw dat het patershuis vormde is omgebouwd tot luxe appartementen.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Geregeld werden op het AC theatervoorstellingen, vooral musicals opgevoerd. Ook werd er een talentenshow (ACT-show) georganiseerd in de categorieën ACT Dans, ACT Muziek en ACT Toneel, afgesloten met de ACT Finale, waarbij de winnaar van de ACT van dat jaar werd aangewezen. Daarnaast nam het AC deel aan de in Den Haag georganiseerde Culturele Interscolaire. Bij een van de vijf deelnemende scholen (AC, Maerlant-Lyceum, Vrijzinnig-Christelijk Lyceum, Sorghvliet en Gymnasium Haganum) werden opvoeringen gegeven, waarbij de winnende school het jaar erop de Culturele Interscolaire mocht organiseren.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 november 2015 werd het Aloysius College voor niet-examenklassen gesloten. De leerlingen in de examenklassen konden het schooljaar nog afmaken.[1]

Bekende oud-leraren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • "AC 75 jaar", Dr. C. M. Schulten. Uitgave van de Jubileumcommissie AC 75, Den Haag 1992.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]