Aloysius College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aloysius College
Aloysiuscollege, Oostduinlaan 42-50 - 't Hoenstraat 30, Den Haag.jpg
Algemeen
Locatie Den Haag
Opgericht 1917
Opgeheven 2016
Type mavo, havo, atheneum, gymnasium
Denominatie Rooms-katholiek
Overig
Afkorting AC
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Aloysius College was een katholieke middelbare school in Den Haag voor de niveaus mavo, havo, atheneum, gymnasium en "Gifted Education".

Geschiedenis[bewerken]

De school was genoemd naar de heilig verklaarde jezuïet Aloysius Gonzaga. Het Sint-Aloysius College werd in 1917 onder de naam R.K. H.B.S. gesticht door jezuïeten in De Laan achter de pastorie van de Teresia van Avila-kerk en was destijds enkel toegankelijk voor katholieke jongens. Vanaf 1925 was het gebouw aan de Oostduinlaan beschikbaar. In 1928 werd een internaat aan De Raamweg betrokken door de internen van Huize Katwijk in Katwijk aan de Rijn. Aanvankelijk was het de bedoeling dat heel huize Katwijk vervangen zou worden door een megacomplex tussen Oostduinlaan en Raamweg. Met de bouw daarvan werd al in 1914 begonnen, maar tegen de tijd dat fundering en kelders gereed waren, moest de bouw wegens geldgebrek (WO I, Russische Revolutie) worden gestaakt. Het gebouw dat in 1925 openging was aanzienlijk bescheidener van opzet en tot in de jaren vijftig hebben de boven het maaiveld uitstekende funderingen er doelloos bijgelegen. In die jaren vijftig is de zaak met dynamiet verwijderd. In 1971 werd het Aloysius College tevens toegankelijk voor meisjes. Omstreeks diezelfde tijd werden de lessen langzamerhand van de paters overgenomen door leken (docenten).

Gebouw[bewerken]

Het gebouw werd in 1925 opgeleverd naar ontwerp van P.G. Buskens. Karakteristieken van het schoolgedeelte zijn de twee grote zalen (de aula en de kapelzaal) met glas-in-loodramen van Lou Asperslagh en de statige hal. De gangen en lokalen hebben in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan. Het karakter van het gebouw was in 2010 nog oorspronkelijk genoeg voor de gemeente Den Haag om het de gemeentelijke monumentstatus toe te kennen. Het deel van het gebouw dat het patershuis vormde is omgebouwd tot luxe appartementen.

Organisatie[bewerken]

Het Aloysius College stond onder toezicht van de Aloysius Stichting. De dagelijkse leiding was in handen van een rector.

Creatief[bewerken]

ACT[bewerken]

Geregeld werd er op het AC een ACT-show georganiseerd. Dit was een talentenshow in de categorieën ACT Dans, ACT Muziek en ACT Toneel. Een winnaar werd elke show uitgekozen en kreeg een plek in de ACT Finale. Dit was de vierde en laatste show van het jaar waarin naast de finalisten uit de vorige ACT-shows, ook nog enkele anderen optraden. De winnaar van die ACT Finale was winnaar van de ACT van dat jaar.

Culturele Interscolaire[bewerken]

Daarnaast was het AC een van de vijf scholen die meededen aan de in Den Haag georganiseerde culturele interscolaire. Samen met het Maerlant-Lyceum, het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum, het Sorghvliet en het Gymnasium Haganum werden er bij een van de deelnemende scholen opvoeringen gegeven door de verschillende scholen om zo net als bij een ACT, een winnende school te kiezen. Aan de hand van een puntenstelsel werd een winnende school verkozen en die het jaar erop de culturele interscolaire mocht organiseren.

Sluiting[bewerken]

Met ingang van 23 november 2015 werd het Aloysius College voor niet-examenklassen gesloten. De leerlingen in de examenklassen konden het schooljaar nog afmaken[1]

Bekende oud-leraren[bewerken]

Bekende oud-leerlingen[bewerken]

Externe links[bewerken]