Aloysius College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aloysius College
Aloysiuscollege, Oostduinlaan 42-50 - 't Hoenstraat 30, Den Haag.jpg
Algemeen
Locatie Den Haag
Opgericht 1917
Type mavo, havo, atheneum, gymnasium
Denominatie Rooms-katholiek
Bevoegd gezag Aloysiusstichting
Personen
Rector K. van den IJssel (ad interim)
Leerlingen ca. 600
Overig
Afkorting AC
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Aloysius College is een katholieke middelbare school in Den Haag voor de niveaus mavo, havo, atheneum, gymnasium en "Gifted Education".

Geschiedenis[bewerken]

De school werd genoemd naar de heilig verklaarde jezuïet Aloysius Gonzaga. Het Sint-Aloysius College werd in 1917 onder de naam R.K. H.B.S. gesticht door jezuïeten in De Laan achter de pastorie van de Teresia van Avila-kerk en was destijds enkel toegankelijk voor katholieke jongens. Vanaf 1925 was het gebouw aan de Oostduinlaan beschikbaar. In 1928 werd een internaat aan De Raamweg betrokken door de internen van Huize Katwijk in Katwijk aan de Rijn. Aanvankelijk was het de bedoeling dat heel huize Katwijk vervangen zou worden door een megacomplex tussen Oostduinlaan en Raamweg. Met de bouw daarvan werd al in 1914 begonnen, maar tegen de tijd dat fundering en kelders gereed waren, moest de bouw wegens geldgebrek (WO I, Russische Revolutie) worden gestaakt. Het gebouw dat in 1925 openging was aanzienlijk bescheidener van opzet en tot in de jaren vijftig hebben de boven het maaiveld uitstekende funderingen er doelloos bijgelegen. In die jaren vijftig is de zaak met dynamiet verwijderd. In 1971 werd het Aloysius College tevens toegankelijk voor meisjes. Omstreeks diezelfde tijd werden de lessen langzamerhand van de paters overgenomen door leken (docenten).

Gebouw[bewerken]

Het gebouw werd in 1925 opgeleverd naar ontwerp van P.G. Buskens. Karakteristieken van het schoolgedeelte zijn de twee grote zalen (de aula en de kapelzaal) met glas-in-loodramen van Lou Asperslagh en de statige hal. De gangen en lokalen hebben in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan. Het karakter van het gebouw was in 2010 nog oorspronkelijk genoeg voor de gemeente Den Haag om het de gemeentelijke monumentstatus toe te kennen. Het deel van het gebouw dat het patershuis vormde is omgebouwd tot luxe appartementen.

Organisatie[bewerken]

Het Aloysius College staat onder toezicht van de Aloysius Stichting. De dagelijkse leiding is in handen van rector.

Creatief[bewerken]

ACT[bewerken]

Geregeld wordt er op het AC een ACT-show georganiseerd. Dit is een talentenshow waarin kinderen van het AC zich kunnen uitleven op het toneel voor een volle zaal. Elk jaar zijn er drie ACT-shows, waar ieder zijn eigen talenten laat zien, zo heb je ACT Dans, ACT Muziek en ACT Toneel. Een winnaar wordt dan van elke show uitgekozen en deze hebben dan een gegarandeerde plek tijdens de ACT Finale, dit is de vierde en laatste show van het jaar waarin naast de finalisten uit de vorige ACT-shows, ook nog enkele anderen zullen optreden. De winnaar van deze ACT Finale, zal tot winnaar van de ACT van dat jaar benoemd worden.

Culturele Interscolaire[bewerken]

Daarnaast is het AC een van de vijf scholen die meedoen aan de in Den Haag georganiseerde culturele interscolaire. Samen met het Maerlant-Lyceum, het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum, het Sorghvliet en het Gymnasium Haganum worden er bij een van de deelnemende scholen opvoeringen gegeven, door de verschillende scholen om zo net als bij een ACT, een winnende school te kiezen en hem tot winnaar te verklaren. Aan de hand van een puntenstelsel wordt de winnende school dan uitgekozen en heeft dan het recht om het jaar erop de culturele interscolaire te organiseren op zijn of haar school.

Bekende oud-leraren[bewerken]

Bekende oud-leerlingen[bewerken]

Externe links[bewerken]