Teresia van Avilakerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Teresia van Avilakerk te Den Haag
Teresia van Avilakerk - Vooraanzicht.jpg
Plaats Den Haag
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1839-1841
Gewijd aan Theresia van Avila
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  17651
Architectuur
Architect(en) Tieleman Suys
Stijlperiode Neoclassicisme met barok interieur
Afbeeldingen
Hoogaltaar
Hoogaltaar
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk van Heilige Teresia van Avila is een rooms-katholieke kerk uit 1841 die zich bevindt in het Spaansche Hof aan het Westeinde in Den Haag. De kerk is een rijksmonument en staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990. De kerk is gewijd aan de heilige Theresia van Ávila.

Om het Spaansche Hof te betreden gaat men door een 17e-eeuwse poort. Aan het binnenplein, tegenover deze poort, ligt de kerk. De kerk wordt vanwege het gestaag afnemende kerkbezoek niet meer zondags gebruikt voor eucharistievieringen in het Nederlands. Wel vindt er op zondag een Poolse eucharistieviering plaats. De kerk is niet aan de eredienst onttrokken, dit betekent dat de kerk eigendom is van de Nederlandse parochie (Ignatiusparochie).

Politiek onschendbaar[bewerken]

Wapen van Spanje boven op het poortgebouw voor de kerk

Op de plek waar voorheen het 'Huis van Assendelft' stond, en waar in de 16e eeuw de Haagse woning van Gerrit van Assendelft was, werd in 1677 de Spaanse ambassade gebouwd, waardoor de bijbehorende grond politiek onschendbaar werd. Enkele jaren later werd op het terrein van de ambassade een kapel gebouwd. Dit kerkje was eveneens politiek onschendbaar, zodat er katholieke diensten plaats konden vinden.[bron?]

Kerk[bewerken]

Op de plaats van de kapel werd in 1839-1841 een katholieke kerk gebouwd in de stijl van het neoclassicisme. De architect was T.F. Suys, de hofarchitect van de Belgische koning Leopold I. Het is een neoclassicistische driebeukige hallenkerk met Ionische zuilen en gestucte gewelven. De eveneens gestucte voorgevel heeft een risaliet in het midden, aan beide zijden geflankeerd door twee halve zuilen met een fronton, waarboven een klokkentoren staat. Aan de zijkanten van het risaliet zijn nissen met heiligenbeelden, gescheiden door pilasters. Aan de kant van het koor is een pastorie aangebouwd. Het altaar en de preekstoel zijn vervaardigd door de Leuvense beeldhouwer Charles Geerts. Achter in de kerk staat een piëta, gemaakt door Te Poel en Stoltefus.

Orgel[bewerken]

Het orgel uit de kapel werd in de nieuwe kerk geplaatst. De maker is niet bekend. In 1857 kwam er een ander orgel voor in de plaats van de firma F.B. Loret-Vermeersch uit Mechelen. Het oude orgel werd door Loret overgebracht naar een jongensinstituut in Katwijk aan den Rijn.

Externe links[bewerken]