Sint-Paschalis Baylonkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Paschalis Baylonkerk
De Sint-Paschalis Baylonkerk
Plaats Den Haag
Gewijd aan Paschalis Baylon
Coördinaten 52° 6′ NB, 4° 19′ OL
Gebouwd in 1919-1921
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  459738
Architectuur
Architect(en) Alexander Kropholler
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Traditionalisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Paschalis Baylonkerk aan de Wassenaarseweg in Den Haag de school in de buurt is vernoemd naar de kerk. De kerk is gebouwd tussen 1919 en 1921. De kerk is genoemd naar de Spaanse heilige Paschalis Baylon.

De kerk is een goed voorbeeld van de traditionalistische bouwstijl van A.J. Kropholler, die niet eerder zo'n grote kerk bouwde. Alle muren zijn van baksteen, op enkele natuurstenen elementen na. Om de kerk staan nog enkele huizen van dezelfde architect.

Het ommuurde terrein is bijna vierkant, de kerk staat er diagonaal op met de deur naar het westen op de hoek van de Neuhuyskade en de Wassenaarseweg. Het koor staat dus aan de oostkant. Het pseudobasilicale schip heeft een houten ziende kap, gedragen door een houten constructie. Alleen het koor is overwelfd. Door zijn prominente toren en zijn ligging aan de hoek van het Jozef Israëlsplein domineert hij de omliggende wijk.

Het schip van de kerk is zeer breed, omdat Kropholler wilde dat de priester en het altaar voor iedereen goed zichtbaar moesten zijn. De zijbeuken zijn smal en donker. De noordelijke eindigt in de preekstoel, de zuidelijke in een zijaltaar met retabel gewijd aan de heilige Paschalis Baylon met een schildering door Lodewijk Schelfhout.

Er zijn verschillende andere kunstwerken in en aan de kerk aangebracht, onder meer een reliëf boven de ingang van Lambertus Zijl en een preekstoel, een doopvont, kruiswegstaties en een communiebank van de gebroeders Jan Eloy en Leo Brom, alsmede beelden van Jacques en Johanna Sprenkels. De kerkbanken en het andere meubilair plus de lichtkronen zijn ontworpen door de architect.

Parochie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd opgericht als bijkerk van de Antonius en Lodewijkparochie, beter bekend als de Boschkantkerk en werd zodoende bediend door de paters franciscanen. Plannen voor deze nieuwe kerk beginnen in 1910, tegelijk met de eerste plannen voor nieuwe woningbouw in Benoordenhout. In 1922 wordt de bijkerk een zelfstandige parochie.
In 1978 vertrokken de franciscanen uit de parochie. In 2007 fuseerde de Paschalisparochie met vier andere parochies in de Haagse Hout tot de Driekoningenparochie waarbinnen de Paschaliskerk als hoofdkerk fungeert.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

© 070fotograaf.nl NAC7949
Zie de categorie Sint-Paschalis Baylonkerk (The Hague) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.