Allerheiligst Sacramentskerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Allerheiligst Sacramentskerk
Sacramentskerk in 2011
Sacramentskerk in 2011
Plaats Den Haag
Gebouwd in 1925-1926
Gewijd aan Allerheiligst Sacrament
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar jr.
Stijlperiode Traditionalisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Allerheiligst Sacramentskerk is een kerkgebouw aan de Sportlaan in Den Haag.

In 1925 ontwierp architect Nicolaas Molenaar jr een driebeukig kerkgebouw in traditionalistische stijl. Het was zijn eerste zelfstandige opdracht. Op de zuidwestelijke hoek staat een grote klokkentoren.

Op 16 juli 1926 werd het gebouw door de parochie De Vier Evangelisten in gebruik genomen. De officiële consecratie door bisschop Callier vond plaats op 7 december van dat jaar.

De parochie De Vier Evangelisten valt onder het Bisdom Rotterdam. Wegens teruglopend kerkbezoek werd de Sacramentskerk op 31 augustus 2008 gesloten.

Toekomst[bewerken]

Op 12 januari 2013 werd de kerk gekraakt. Kort daarna werd de kerk ter beschikking gesteld aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die tot eind 2012 op het Malieveld in tenten bivakkeerden. De kerk werd begin september 2014 ontruimd. Het bisdom wilde het kerkgebouw afbreken en vervangen door 37 appartementen, de buurtbewoners zijn voorstanders van hergebruik van het gebouw. Nadat de plannen voor een groot flatgebouw (even hoog als het puntje van de huidige toren) waren afgeschoten, is in 2017 besloten de kerk te vervangen door een twaalftal villa's die qua stijl passen bij de andere huizen in de buurt. Volgens de plannen gaat het gebouw in januari 2018 tegen de vlakte.