Allerheiligst Sacramentskerk (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allerheiligst Sacramentskerk
Sacramentskerk in 2011
Plaats Den Haag
Gewijd aan Allerheiligst Sacrament
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 16′ OL
Gebouwd in 1925-1926
Restauratie(s) 1958
Gesloopt in 2018
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar jr.
Stijlperiode Traditionalisme
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Allerheiligst Sacramentskerk was een kerkgebouw aan de Sportlaan in Den Haag.

In 1925 ontwierp architect Nicolaas Molenaar jr. een driebeukig kerkgebouw in traditionalistische stijl. Het was zijn eerste zelfstandige opdracht. Op de zuidwestelijke hoek staat een grote klokkentoren.

Op 16 juli 1926 werd het gebouw door de parochie De Vier Evangelisten in gebruik genomen. De officiële consecratie door bisschop Callier vond plaats op 7 december van dat jaar.

Een verwoestende brand legde het schip van de kerk op 22 maart 1958 in de as. Alleen de toren, het orgel en het priesterkoor bleven gespaard. Aan het eind van dat jaar was de kerk weer hersteld; op 30 november was de feestelijke heropening.[1]

De parochie De Vier Evangelisten valt onder het bisdom Rotterdam. Wegens teruglopend kerkbezoek werd de Sacramentskerk op 31 augustus 2008 gesloten.

Latere geschiedenis en sloop[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 januari 2013 werd de kerk gekraakt. Kort daarna werd de kerk ter beschikking gesteld aan uitgeprocedeerde asielzoekers, die tot eind 2012 op het Malieveld in tenten bivakkeerden. De kerk werd begin september 2014 ontruimd. Het bisdom wilde het kerkgebouw afbreken en vervangen door 37 appartementen, de buurtbewoners waren voorstanders van hergebruik van het gebouw. Nadat de plannen voor een groot flatgebouw (even hoog als het puntje van de huidige toren) waren afgewezen, is in 2017 besloten de kerk te vervangen door een twaalftal villa's die qua stijl passen bij de andere huizen in de buurt. De kerk werd vanaf 16 november 2018 tot 9 februari 2019 gesloopt. De klokken zijn verwijderd en krijgen een tweede leven. De glas-in-loodramen werden ook verwijderd en geschonken aan andere kerken.

Start sloop
Zie de categorie Sacramentskerk (The Hague) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.